“HOU JE VAN AZIATISCH?“

Dan is dit artikel zeker iets voor jou ! Hier vind je naast een bijzonder interessante inleiding van deonart een hele grote hoeveelheid Aziatische recepten van onze Kookclubleden.

Wat word er eigenlijk mee bedoeld als we zeggen dat een gerecht uit de Aziatische keuken komt?
Ik verbaas me altijd als ik zie bij welke categorieën keukens Smulwebbers hun Aziatische recepten plaatsen. Vooral denk ik dat het komt omdat heel veel mensen denken dat wat je bij Chinese restaurants eet ook echt Chinees is. Vooral Indonesische recepten worden heel vaak aangezien als Chinees. Hieronder volgt een indeling van verschillende landen in Azië met een paar tips hoe om te weten uit welke land, welke gerechten komen.

Azië kan onderverdeeld worden in verschillende landstreken. Oost-Azië, Zuidoost-Azië en Zuid-Azië. Met elk gebied weer zijn eigen eetgewoontes ook afhangende van welke Westerse landen daar kolonialisten waren en met welke Westerse landen er handel gedreven was. Bijvoorbeeld in India waren de Engelse en Portugese (Goa).
Dan ook onderling tussen verschillende Aziatische landen is er een overgang van keukens op de grensgebieden tussen deze verschillende landen.
Ook door immigratie tussen verschillende Aziatische landen werd natuurlijk ook door de immigranten uit hun land van herkomst eetcultuur meegenomen en ontstond er een fusion keuken met invloeden van hun oorspronkelijke keuken en die van de keuken van hun nieuwe land/streek.
Landen zoals Thailand en Maleisië als “knooppunten” voor de handel, zijn hier goede voorbeelden van. (zie hieronder een overzicht)

Oost-Azië
– de Pacifische eilanden van Taiwan en Japan;
– Noord- en Zuid-Korea op het Koreaanse schiereiland;
– China, maar soms alleen de oostelijke regio′s.
– Mongolië en Vietnam

Zuidoost-Azië
– Hong Kong
– het schiereiland Malakka
– Indochina
De Indische Archipel, een eilandengroep tussen de Indische- en Grote Oceaan.
Het omvat de landen Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam (allen op het vasteland gelegen), de Filippijnen, Singapore, Indonesië, Brunei en Oost-Timor(eiland naties) en Maleisië. Maleisië wordt door de Zuid-Chinese Zee in tweeën gedeeld en ligt zowel op het vasteland als op de eilanden.

Zuid-Azië
Aan Zuid-Azië wordt ook wel gerefereerd als het Indisch Subcontinent. Hierop liggen de volgende landen: India, Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh (op het vasteland),Sri Lanka en de Malediven (eiland naties).

Bron: internet

Hoe herken jij gerechten uit verschillende landen?
– uit de naam van het gerecht (ajam = kip = Indonesisch en babi = varkensvlees = Indonesisch )
– welke ingrediënten in verschillende landen gebruikt worden (hoisin saus = China / kimchi = Korea)?
– type bereidingstechnieken (tandoori oven = Indiaas)
– op welke wijze wordt er gegeten (met stokjes of met handen of bestek)?

Interessante weetjes:
We weten allemaal dat de ontdekkingsreizigers o.a. tomaten en aardappelen mee brachten vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Dat rode pepers uit Azië komen omdat ze daar in overvloed gebruikt worden in gerechten. Maar niks is minder waar. Rode pepers zijn ook via handelsreizigers vanuit Zuid-Amerika uitgevoerd naar Europa – Azië. Koffie wordt haast niet gedronken in Azië. Terwijl thee uit Azië komt en als deel van hun voedselstapel daar geconsumeerd wordt. Zo zie je weer welke enorme invloeden deze handelsroutes hadden op de verschillende eetculturen wereldwijd. Zwarte peper was goud waard en werden er oorlogen over gevoerd. Vandaag nemen we de kruiden en specerijen die we in onze keukens gebruiken als vanzelfsprekend, maar de geschiedenis vertelt een heel andere verhaal.
—-
Met dit verhaal van deonart kunnen we onze recepten misschien wat beter onderverdelen. Veel recepten kun je “fusion” noemen, want veel smaken zijn door elkaar heen gaan lopen. Niet minder lekker, maar niet zo gemakkelijk terug te brengen onder één bepaalde keuken.
En dan nu genoeg “ingeleid”, want hier komen de

“Aziatische recepten”
van onze Kookclubleden.

De recepten zijn – zo goed als mogelijk – onderverdeeld naar land van herkomst, ingrediënten en soort maaltijd.
We wensen je heel veel lees-, kook- en eetplezier !

De recepten zijn ingezonden door:
hanny15 ecureuil Fressnapf micky planco deonart pwiggers susan56 foekje1 alidada

Indonesische recepten
Borrelhapjes en voorgerechten
Sop tomaat (Indische tomatensoep)


Rempé balletjes met pindasaus
Indonesische gehaktballetjes met kokos
Kipfiletprikkertjes – mini kipsaté


Heerlijk pittig-zoete Indonesisch gemarineerde kipkluifjes


Ambachtelijk gegrilde kipsaté met pindasaus


Saté Babi met katjangsaus

Hoofdgerechten
met gevogelte:


Ajam Besengeh


Pittige Indonesische "smul" kipfilet met veel groenten


Heerlijk pittige gekaramelliseerde Indonesische kip schotel


Nasi keboeli

met vlees:


Boemboe Bali van rundvlees


Babi boemboe tjin


Semoor daging


Daging taotjo (rundvlees met bonensaus)


Indonesische runder-riblappen met pindasaus


Gepaneerde karbonade pittig-zoet gemarineerd


Overheerlijke babi ketjap uit m`n eigen keuken


Blado daging (pittige biefstuk uit de wok ) van Pet


Pittige indische rundvleesstoofpot (ook voor de slowcooker )

met vis:


Boemboe bali ikan


Pittige Indonesische kabeljauw


Romige Indonesische viscurry met kabeljauw en garnalen


Nasi Goreng met gember-garnalen & ketjap Asin

Bijgerechten


Sambal van Louise


Gado gado (vegetarisch)


Lekkere pittige Indische eieren


Eieren in een romige kerrie-kokossaus


Telor ketjap eieren in ketjap
Seroendeng


Pittige oosterse komkommer-paprikasalade
Kerrie telor


Sambal goreng boontjes met paprika


Nasi Goreng Djawa met roerei


Mais pannenkoekjes

Chinese recepten
Borrelhapjes en voorgerechten:


Chinese tomatensoep


Pittige zoetzure Chinese tomatensoep met losgeklopt ei


Slanke Oosterse kippensoep uit de wok
Sichuansoep


Oosterse bouillon met champignons en lente-ui
Chinese kiptaartjes
Kipreepjes met zoetzure saus


Kleine pittige loempiaatjes uit de oven

Hoofdgerechten:
met gevogelte


Chinese eendenborst uit de wok


Oosterse kipfilet met walnoten en lente-uitjes


Chinese kip met gon-bao saus


Chinese, gewokte, kip met broccoli en witte rijst


Chow Mein met kipfilet, garnalen en veel groenten
kip met walnoten en stropaddestoelen
kip met verse ananas en cashewnoten


Kip met amandelen


Gebakken blokjes kip in een zoetzure hoisinsaus


Kip met sojasaus, champignons en eieren


Chinese kip en papillotte met mihoen


Hete kip met komkommersalade

met vlees:


Ku lo yuk


Chinese gehaktballetjes


Foo yong hai met saus


Mijn variatie op Char Siu (zoete geroosterd varkensvlees)


Chinees ovengebakken buikspek


Gesmoord gekruid varkensvlees


Roerbakvarkensvlees met eiernoedels


Pittige babi pangang lekkerder dan van de Chinees


Babi pangang met saus


Babi pangang – gemarineerd varkensvlees


Babi pangang met mihoen


Loeopoe men nioenan


Regenboogrundvlees

met vis, schaal- en schelpdieren:


Overheerlijke pittig- romige garnalen curry uit de wok


Foo yong hai met saus

Bijgerechten


Eigen Nasi Goreng speciaal, lekkerder dan die van de chinees


Mijn eigen snelle pittige Bami Goreng Speciaal uit de wok


Snelle bami


Frisse Bami-Goreng (zoet-zuur-zout)


Atjar zoals bij de Chinees

Overige Aziatische recepten
Borrelhapjes en voorgerechten
Japanse bouillon met garnalen
Kip Terriyaki pakketjes
Kabab


Loempia`s zelf maken


Japanse geglaceerde snackballetjes, lekker bij de borrel


Ambachtelijk gegrilde kipsaté met pindasaus


Vietnamese loempia`s
Asperges Hirado


Varkenssaté met pindasaus


Pittige garnalensalade met radijs


Thaise salade met rosbief, mango en komkommer

Hoofdgerechten
met gevogelte:


Lahori kipkerrie met uien en tomaten een slankrecept


2x bereide kip


Jeera chicken (een heerlijk kip recept)


Kipfilet met oosters tintje (slank wokgerecht)


Mijn heerlijke Indische tikka masala kipcurry


Kip met ui, knoflook en zoetzuur saus


Pittig gemarineerde, supermalse, kip drumsticks


Mijn eigen pikante Aziatische kipcurry om van te smullen


Kip in Vietnamese marinade met noedels


Gewokte Thaise kipcurry met paprika en pinda`s


Roergebakken Tori Teriyaki
Tori Teriyaki kip


Kipfilet in kerrie-kokossaus met groenten en koriander


Kippenbouten met oosters tintje (bk-slowcooker)


Kip -tikka masala van jamie


Kip wok gerecht uit Singapore


Heerlijke slanke roerbakschotel


Aziatische kipfilet met doperwtjes, paprika en taugé


Groene curry


Pikante kip (dit een slank recept)


Zoetzure kip met ananas en witte rijst


Gebakken kip met ananas, sesam en Teriyakisaus op witte rijs

met vlees:


Pittige Indiase lamscurry


Aziatische varkenslappen met heerlike saus


Aziatisch gestoofde schouderlappen


Aziatisch varkenskarbonade in jasje van paneer (slank)


Oriëntaals varkensvlees (voor slowcooker of oven)


Thaise varkenshaas met mihoen


Gemarineerde Aziatische Speklapjes met dipsaus


Mijn eigen pittig zoete gelakte spare ribs uit de oven


Pittige biefstukreepjes in paprika-kokossaus


Pittige oosters gemarineerde reepjes rumpsteak of biefstuk


Heerlijke pittig-romige Aziatische rundercurryschotel


Thaise rundvleescurry


Rundvleescurry met witte bonen, chinese kool, bataat


Oosterse peultjes met biefstukreepjes

met vis, schaal- en schelpdieren:
Zwaardvis met Paksoi


Visfilet in tempurabeslag met mirin-roomsaus


Indiase visschotel (eenpansgerecht)


Kedgeree met haddock en zalm


Vis met ketjap in aluminiumfolie


Gesudderde vis met ananas


Aziatisch vissticks met amandel korst


Japanse zalm uit de oven met geroerbakte groente


Slanke wokschotel met gemarineerde blokjes zalm


Zalm met sesamgroenten


Zalm met geurige kruiden


Wokschotel met zalm (slank gerecht)


Japanse zalm uit de oven


Pittige roerbakgroenten met rivierkreeftjes


Verrukkelijke Bengalese scampi ( garnalen )in koriander-most


Zeevruchten mihoenschotel met oestersaus


Mihoen met pastinaak, pompoen en fruits de mer


Pittige grote garnalen met rijst in kokossaus


Japanse mihoenschotel


Hete Spitskool met garnalen (Slank gerecht)


Thaise roerbak met grote garnalen


Mosselen in gember, soja en oestersaus

Bijgerechten


Variatie op nasi van de chinees


Japanse omelet gevuld met rijst, nori, shitake,paksoi, wortel


spercieboontjes met kokos en sambal


Pittige Oosterse sperziebonen in curry-yoghurtsaus


Oosterse groenten
Kerrierijst


Salade van zoetzure groenten
Roast spicy squash (heerlijk pompoen recept van jamie)


Salade met Thai Jap dressing


zoet zure paprika-ananas saus

Je ziet het, veel, héél veel lekkere recepten van ons Kookclubleden, waar zeker iets voor je bij zit.
Wordt lid van onze Kookclub en doe volgende keer ook mee!

Januari 2013.
Deon en Petra

33 Reacties

  1. Nou Wilmie onze Deon is vroeger wakker dan jij denkt Soms zitten we om 05u al aan de klets met lekkere koffie.

  2. wilmiewillemse

    31 januari 2013 at 19:11

    @ Alex. Ja dat klop maar ik sta meestal niet zo vroeg op als Deon en dan ben ik te laat. Dan hebben ze alleen nog wat ouwe meuk en die heb ik zelf ook genoeg haha @ Deon, je bedoelt dat ik dan begin te kwijlen, wel van wat er op jouw borden ligt haha

  3. Straks weer vrijmarkt Wilmie, alles voor een duppie, ook borden.

  4. wilmiewillemse

    31 januari 2013 at 18:14

    Rommelmarkt borden en ik dacht nog wel dat het hardstikke dure delftsblauwe borden waren

  5. Jij kunt zo "Man bijt Hond" in van de NCRV.

  6. Liever een boeren Fries dan een man met gegoten goud. En de karakter van de geschiedenis van zo een "blauwe" bord geeft een bijzondere beleving aan jou smaak ervaringen… vandaar … .

  7. Nou Deon, een nieuw trendy servies zal jouw gerechten op de foto niet misstaan. Je lijkt wel zo`n maffe boeren Fries.

  8. O.. Wilmie, jij bedoeld mijn rommelmarkt borden… ja van de rommelmarkt moet jij het hebben. Lekker vroeg opstaan en de mooie borden voor de andere ze neuzen opkopen. Wat Pavlov zei; "jij zien de bord en de saliva begint te vloeien.

  9. wilmiewillemse

    31 januari 2013 at 14:58

    Ik heb het nog eens goed doorgekeken en er zitten echt véél lekkere gerechten bij. Ik herken jouw gerechten aan de mooie blauwe borden Deon haha
    Gr. Wilmie

  10. Dit is leuk, geweldig bedankt!!!!!

  11. Gewedig,wat een werk met dank aan deze kookliefhebbers [lekkerbekken] SUPER !! hier ga ik eens rustig voor zitten bedankt Petra en Deon Groetjes Martha

  12. Ziet er weer geweldig uit.

  13. Heerlijk, heerlijk, heerlijk, ik zit hier gewoon te watertanden, zal er vast vaak wat van maken, bedankt.
    groeten Agnes

  14. Super artikel. Ben gek op de aziatische keuken. Ga er gauw eens wat van maken. Gr Karinnn

  15. Fantastisch artikel en een groot compliment voor Deon en Petra!Ik neem hem mee en ga eens rustig beginnen met lezen en genieten.Groetjes, Adeline

  16. Selamat makan iedereen en terima kassi Petra en Deon!

    groetjes Pihoon

  17. ronaldvermeulen

    25 januari 2013 at 15:16

    SW kan trots op jullie zijn. Een mooi en goed artikel, waar ik leuke gerechten van ga maken. Bedankt.

  18. Toppie !! echt super gedaan !! Ik ken inmiddels een aantal van deze recepten omdat ik ze zelf heb geprobeerd als liefhebber van de Aziatische keuken. Steeds weer was het een suc6 en ga ook zeker nog een aantal recepten proberen !! Echter het probleem is welke zal ik nu als eerste doen ? Dank jullie wel, dat jullie het me zo lekker moeilijk hebben gemaakt.
    Nogmaals ik ga er zeker een aantal proberen en laat het jullie weten.

    Smulgroet, Ger

  19. Wat een geweldig artikel Petra en Deon en wat een werk is daaraan besteedt. Echt fantastisch en ik weet niet waar ik moet beginnen hoor. Eerst maar een alles rustig doorlezen .
    Groetjes, Louise

  20. Wat een keur aan heerlijke smaken uit de Aziatische keuken.
    Ik ben fan van de Chinese, Thaise en Japanse keuken. Ga alle recepten nog eens uitgebreid bekijken.Petra en Deon, weer hartelijk bedankt voor alle moeit. Ook voor het inleidende artikel erbij. Lieve groet, Marieke

  21. Hoi Petra en Deon, wat een werk hebben jullie hier aan besteed! Ziet er weer fantastisch uit en heel inspirerend!!! Dank jullie wel hiervoor en vriendelijke smulgroetjes, Erwin

  22. Geweldig artikel. Knap gedaan Deon en Petra. Hier kan ik wel iets mee. Heb al verschillende gerechten mee genomen. Heerlijk.
    Groetjes, Ina

  23. heleenbrommer

    24 januari 2013 at 11:02

    Heel, heel hartelijk bedankt voor dit geweldige werkstuk. Ik kan voorlopig vooruit geloof ik, voorlopig geen aardappels meer voor mij!!

  24. Mijn complimenten,wat hebben jullie je best gedaan.
    Ik ga er zeker recepten van maken.
    Groetjes Ria

  25. Alle gerechten uit het verre oosten zijn aanwezig geloof ik .Wat een werk weer om het allemaal uit te zoeken .Bedankt weer voor alle informatie en de heerlijke gerechten .Groet Dirk

  26. Wat leuk om te lezen, leuk die informatie erbij, je denkt inderdaad al gauw dat iets of Chinees of Indonesisch is, en wat een lekkere recepten , we kunnen voorlopig vooruit, er staat heel veel bij wat ik uit wil proberen. Bedankt Deon en Petra voor weer een heel mooi en lekker artikel. groetjes Susan

  27. Staan bekende recepten in, heerlijk allemaal ! Niemand hoeft meer naar de Chinees of afhaal, meer dan genoeg inspiratie. Dank voor het vele werk Petra en Deon. Ik heb hem even rondgetwittert en op Facebook gezet (dat helpt vaak enorm). Grtz. Alex.

  28. wilmiewillemse

    23 januari 2013 at 23:32

    Hier heb ik geen woorden voor. Dit is geweldig. Bedankt voor het super mooie artikel. Hier kan ik weer een hele tijd meer vooruit. Zaterdag maar ff naar de markt en de toko voor spullen haha. Groetjes van Wilmie

  29. Dit is té gek !! Dank je wel !! Groetjes Willeke.

  30. Deon en Petra, dit ziet er fantastisch uit!

    Bedankt hoor voor dit geweldige artikel. groetjes Hanny

  31. Wauw, heerlijk artikel! Leuke info en super veel lekkere recepten. Bedankt hoor!

  32. buonaforchetta

    23 januari 2013 at 21:47

    Jaaaa! ik hou van Aziatisch! Jongens, waar moet ik beginnen, wat een heerlijke gerechten, bedankt voor dit mooie artikel.

Geef een reactie