Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

“HOU JE VAN AZIATISCH?“

Dan is dit artikel zeker iets voor jou ! Hier vind je naast een bijzonder interessante inleiding van deonart een hele grote hoeveelheid Aziatische recepten van onze Kookclubleden.

Wat word er eigenlijk mee bedoeld als we zeggen dat een gerecht uit de Aziatische keuken komt?

Ik verbaas me altijd als ik zie bij welke categorieën keukens Smulwebbers hun Aziatische recepten plaatsen. Vooral denk ik dat het komt omdat heel veel mensen denken dat wat je bij Chinese restaurants eet ook echt Chinees is. Vooral Indonesische recepten worden heel vaak aangezien als Chinees. Hieronder volgt een indeling van verschillende landen in Azië met een paar tips hoe om te weten uit welke land, welke gerechten komen.

Azië kan onderverdeeld worden in verschillende landstreken. Oost-Azië, Zuidoost-Azië en Zuid-Azië. Met elk gebied weer zijn eigen eetgewoontes ook afhangende van welke Westerse landen daar kolonialisten waren en met welke Westerse landen er handel gedreven was. Bijvoorbeeld in India waren de Engelse en Portugese (Goa).

Dan ook onderling tussen verschillende Aziatische landen is er een overgang van keukens op de grensgebieden tussen deze verschillende landen.

Ook door immigratie tussen verschillende Aziatische landen werd natuurlijk ook door de immigranten uit hun land van herkomst eetcultuur meegenomen en ontstond er een fusion keuken met invloeden van hun oorspronkelijke keuken en die van de keuken van hun nieuwe land/streek.

Landen zoals Thailand en Maleisië als “knooppunten” voor de handel, zijn hier goede voorbeelden van. (zie hieronder een overzicht)

Oost-Azië

- de Pacifische eilanden van Taiwan en Japan;

- Noord- en Zuid-Korea op het Koreaanse schiereiland;

- China, maar soms alleen de oostelijke regio′s.

- Mongolië en Vietnam

Zuidoost-Azië

- Hong Kong

- het schiereiland Malakka

- Indochina

De Indische Archipel, een eilandengroep tussen de Indische- en Grote Oceaan.

Het omvat de landen Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam (allen op het vasteland gelegen), de Filippijnen, Singapore, Indonesië, Brunei en Oost-Timor(eiland naties) en Maleisië. Maleisië wordt door de Zuid-Chinese Zee in tweeën gedeeld en ligt zowel op het vasteland als op de eilanden.

Zuid-Azië

Aan Zuid-Azië wordt ook wel gerefereerd als het Indisch Subcontinent. Hierop liggen de volgende landen: India, Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh (op het vasteland),Sri Lanka en de Malediven (eiland naties).

Bron: internet

Hoe herken jij gerechten uit verschillende landen?

- uit de naam van het gerecht (ajam = kip = Indonesisch en babi = varkensvlees = Indonesisch )

- welke ingrediënten in verschillende landen gebruikt worden (hoisin saus = China / kimchi = Korea)?

- type bereidingstechnieken (tandoori oven = Indiaas)

- op welke wijze wordt er gegeten (met stokjes of met handen of bestek)?

Interessante weetjes:

We weten allemaal dat de ontdekkingsreizigers o.a. tomaten en aardappelen mee brachten vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Dat rode pepers uit Azië komen omdat ze daar in overvloed gebruikt worden in gerechten. Maar niks is minder waar. Rode pepers zijn ook via handelsreizigers vanuit Zuid-Amerika uitgevoerd naar Europa - Azië. Koffie wordt haast niet gedronken in Azië. Terwijl thee uit Azië komt en als deel van hun voedselstapel daar geconsumeerd wordt. Zo zie je weer welke enorme invloeden deze handelsroutes hadden op de verschillende eetculturen wereldwijd. Zwarte peper was goud waard en werden er oorlogen over gevoerd. Vandaag nemen we de kruiden en specerijen die we in onze keukens gebruiken als vanzelfsprekend, maar de geschiedenis vertelt een heel andere verhaal.

----

Met dit verhaal van deonart kunnen we onze recepten misschien wat beter onderverdelen. Veel recepten kun je “fusion” noemen, want veel smaken zijn door elkaar heen gaan lopen. Niet minder lekker, maar niet zo gemakkelijk terug te brengen onder één bepaalde keuken.

En dan nu genoeg “ingeleid”, want hier komen de

“Aziatische recepten”

van onze Kookclubleden.

De recepten zijn - zo goed als mogelijk - onderverdeeld naar land van herkomst, ingrediënten en soort maaltijd.

We wensen je heel veel lees-, kook- en eetplezier !

De recepten zijn ingezonden door:

hanny15 ecureuil Fressnapf micky planco deonart pwiggers susan56 foekje1 alidada

Indonesische recepten

Borrelhapjes en voorgerechten

- Sop tomaat (Indische tomatensoep)

- Rempé balletjes met pindasaus

- Indonesische gehaktballetjes met kokos

- Kipfiletprikkertjes - mini kipsaté

- Heerlijk pittig-zoete Indonesisch gemarineerde kipkluifjes

- Ambachtelijk gegrilde kipsaté met pindasaus

- Saté Babi met katjangsaus

Hoofdgerechten

met gevogelte:

- Ajam Besengeh

- Pittige Indonesische "smul" kipfilet met veel groenten

- Heerlijk pittige gekaramelliseerde Indonesische kip schotel

- Nasi keboeli

met vlees:

- Boemboe Bali van rundvlees

- Babi boemboe tjin

- Semoor daging

- Daging taotjo (rundvlees met bonensaus)

- Indonesische runder-riblappen met pindasaus

- Gepaneerde karbonade pittig-zoet gemarineerd

- Overheerlijke babi ketjap uit m`n eigen keuken

- Blado daging (pittige biefstuk uit de wok ) van Pet

- Pittige indische rundvleesstoofpot (ook voor de slowcooker )

met vis:

- Boemboe bali ikan

- Pittige Indonesische kabeljauw

- Romige Indonesische viscurry met kabeljauw en garnalen

- Nasi Goreng met gember-garnalen & ketjap Asin

Bijgerechten

- Sambal van Louise

- Gado gado (vegetarisch)

- Lekkere pittige Indische eieren

- Eieren in een romige kerrie-kokossaus

- Telor ketjap eieren in ketjap

- Seroendeng

- Pittige oosterse komkommer-paprikasalade

- Kerrie telor

- Sambal goreng boontjes met paprika

- Nasi Goreng Djawa met roerei

- Mais pannenkoekjes

Chinese recepten

Borrelhapjes en voorgerechten:

- Chinese tomatensoep

- Pittige zoetzure Chinese tomatensoep met losgeklopt ei

- Slanke Oosterse kippensoep uit de wok

- Sichuansoep

- Oosterse bouillon met champignons en lente-ui

- Chinese kiptaartjes

- Kipreepjes met zoetzure saus

- Kleine pittige loempiaatjes uit de oven

Hoofdgerechten:

met gevogelte

- Chinese eendenborst uit de wok

- Oosterse kipfilet met walnoten en lente-uitjes

- Chinese kip met gon-bao saus

- Chinese, gewokte, kip met broccoli en witte rijst

- Chow Mein met kipfilet, garnalen en veel groenten

- kip met walnoten en stropaddestoelen

- kip met verse ananas en cashewnoten

- Kip met amandelen

- Gebakken blokjes kip in een zoetzure hoisinsaus

- Kip met sojasaus, champignons en eieren

- Chinese kip en papillotte met mihoen

- Hete kip met komkommersalade

met vlees:

- Ku lo yuk

- Chinese gehaktballetjes

- Foo yong hai met saus

- Mijn variatie op Char Siu (zoete geroosterd varkensvlees)

- Chinees ovengebakken buikspek

- Gesmoord gekruid varkensvlees

- Roerbakvarkensvlees met eiernoedels

- Pittige babi pangang lekkerder dan van de Chinees

- Babi pangang met saus

- Babi pangang - gemarineerd varkensvlees

- Babi pangang met mihoen

- Loeopoe men nioenan

- Regenboogrundvlees

met vis, schaal- en schelpdieren:

- Overheerlijke pittig- romige garnalen curry uit de wok

- Foo yong hai met saus

Bijgerechten

- Eigen Nasi Goreng speciaal, lekkerder dan die van de chinees

- Mijn eigen snelle pittige Bami Goreng Speciaal uit de wok

- Snelle bami

- Frisse Bami-Goreng (zoet-zuur-zout)

- Atjar zoals bij de Chinees

Overige Aziatische recepten

Borrelhapjes en voorgerechten

- Japanse bouillon met garnalen

- Kip Terriyaki pakketjes

- Kabab

- Loempia`s zelf maken

- Japanse geglaceerde snackballetjes, lekker bij de borrel

- Ambachtelijk gegrilde kipsaté met pindasaus

- Vietnamese loempia`s

- Asperges Hirado

- Varkenssaté met pindasaus

- Pittige garnalensalade met radijs

- Thaise salade met rosbief, mango en komkommer

Hoofdgerechten

met gevogelte:

- Lahori kipkerrie met uien en tomaten een slankrecept

- 2x bereide kip

- Jeera chicken (een heerlijk kip recept)

- Kipfilet met oosters tintje (slank wokgerecht)

- Mijn heerlijke Indische tikka masala kipcurry

- Kip met ui, knoflook en zoetzuur saus

- Pittig gemarineerde, supermalse, kip drumsticks

- Mijn eigen pikante Aziatische kipcurry om van te smullen

- Kip in Vietnamese marinade met noedels

- Gewokte Thaise kipcurry met paprika en pinda`s

- Roergebakken Tori Teriyaki

- Tori Teriyaki kip

- Kipfilet in kerrie-kokossaus met groenten en koriander

- Kippenbouten met oosters tintje (bk-slowcooker)

- Kip -tikka masala van jamie

- Kip wok gerecht uit Singapore

- Heerlijke slanke roerbakschotel

- Aziatische kipfilet met doperwtjes, paprika en taugé

- Groene curry

- Pikante kip (dit een slank recept)

- Zoetzure kip met ananas en witte rijst

- Gebakken kip met ananas, sesam en Teriyakisaus op witte rijs

met vlees:

- Pittige Indiase lamscurry

- Aziatische varkenslappen met heerlike saus

- Aziatisch gestoofde schouderlappen

- Aziatisch varkenskarbonade in jasje van paneer (slank)

- Oriëntaals varkensvlees (voor slowcooker of oven)

- Thaise varkenshaas met mihoen

- Gemarineerde Aziatische Speklapjes met dipsaus

- Mijn eigen pittig zoete gelakte spare ribs uit de oven

- Pittige biefstukreepjes in paprika-kokossaus

- Pittige oosters gemarineerde reepjes rumpsteak of biefstuk

- Heerlijke pittig-romige Aziatische rundercurryschotel

- Thaise rundvleescurry

- Rundvleescurry met witte bonen, chinese kool, bataat

- Oosterse peultjes met biefstukreepjes

met vis, schaal- en schelpdieren:

- Zwaardvis met Paksoi

- Visfilet in tempurabeslag met mirin-roomsaus

- Indiase visschotel (eenpansgerecht)

- Kedgeree met haddock en zalm

- Vis met ketjap in aluminiumfolie

- Gesudderde vis met ananas

- Aziatisch vissticks met amandel korst

- Japanse zalm uit de oven met geroerbakte groente

- Slanke wokschotel met gemarineerde blokjes zalm

- Zalm met sesamgroenten

- Zalm met geurige kruiden

- Wokschotel met zalm (slank gerecht)

- Japanse zalm uit de oven

- Pittige roerbakgroenten met rivierkreeftjes

- Verrukkelijke Bengalese scampi ( garnalen )in koriander-most

- Zeevruchten mihoenschotel met oestersaus

- Mihoen met pastinaak, pompoen en fruits de mer

- Pittige grote garnalen met rijst in kokossaus

- Japanse mihoenschotel

- Hete Spitskool met garnalen (Slank gerecht)

- Thaise roerbak met grote garnalen

- Mosselen in gember, soja en oestersaus

Bijgerechten

- Variatie op nasi van de chinees

- Japanse omelet gevuld met rijst, nori, shitake,paksoi, wortel

- spercieboontjes met kokos en sambal

- Pittige Oosterse sperziebonen in curry-yoghurtsaus

- Oosterse groenten

- Kerrierijst

- Salade van zoetzure groenten

- Roast spicy squash (heerlijk pompoen recept van jamie)

- Salade met Thai Jap dressing

- zoet zure paprika-ananas saus

Je ziet het, veel, héél veel lekkere recepten van ons Kookclubleden, waar zeker iets voor je bij zit.

Wordt lid van onze Kookclub en doe volgende keer ook mee!

Januari 2013.

Deon en Petra

Home Recepten Kookboeken