Jingle bells, Jingle bells, jingle all the way!

“35 SUPER KERSTMENU’S VAN KOOKCLUB2006” Leden van Kooklcub2006 hebben hun lekkerste Kerstgerechten prijs gegeven voor Smulweb. Sommigen nog met een kort stukje hoe zij dit jaar Kerst vieren en gaan beleven.
In dit fantastische artikel vind je heel veel lekkere gerechten.
Menu’s met vis, vlees, gevogelte, wild, vegetarisch, voor kinderen, Italiaans, Duits, Oosters, Zuid-Afrikaans en nog veel meer.

!! Bijzondere aandacht voor de bijdrage van deonart.
Hij komt als laatste in dit artikel aan bod, maar lees hier op welke wijze Kerstmis wordt gevierd in Zuid-Afrika.

MENU’S VAN DE KOOKCLUBLEDEN VOOR KERSTMIS 2012

Kookclublid [url=http://suzy2550.smulweb.nl/]suzy2550[/url] stuurde een aantal gerechten, waaruit we een paar verrukkelijke Kerstmenu’s hebben samengesteld.

Bij het APERITIEF


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1396753/Praline-van-ganzenlever-en-peperkoek-]Praline van ganzenlever en peperkoek[/url]

SNELMENU EN OOK NOG GEMAKKELIJK TE MAKEN


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1396852/Witloofsoep-met-grijze-garnalen]Witloofsoep met grijze garnalen[/url]
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1139087/Haantje-a-la-brabanconne]Haantje a la brabanconne[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1396853/Chocolademousse-met-mascarpone]Chocolademousse met mascarpone[/url]

HEERLIJK MENU EN GOED VOOR TE BEREIDEN

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1322417/Zalmhapjes]Zalmhapjes[/url]
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1134818/Kalkoenhaasjes-in-kerrie-met-gevuld-appeltje]Kalkoenhaasjes in kerrie met gevuld appeltje[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1396853/Chocolademousse-met-mascarpone]Chocolademousse met mascarpone[/url]

CULINAIR


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1143046/Koude-avocadosoep]Koude avocadosoep[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1396956/Gegratineerde-sintjakobsvruchten]Gegratineerde sint-jakobsvruchten[/url]
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1140019/Eendenbout-met-gebakken-aardappeltjes-en-rode-kool]Eendenbout met gebakken aardappeltjes en rode kool[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1396853/Chocolademousse-met-mascarpone]Chocolademousse met mascarpone[/url]

Als “klap op de vuurpijl” stuurde suzy2550 ons nog wat lekkere drankjes.
Volgens haar: “dit is wel niet echt een recept voor een dinerÂ…maar misschien Kerst- of Oudejaarsavond gezellig een drankje bij de haard of rond de kerstboomÂ….


– [url=https://www.smulweb.nl/artikelen/192090/7-drankjes-voor-bij-de-haard]7 drankjes voor bij de haard[/url]

Ons trouwe Kookclublid [url=http://susan56.smulweb.nl/]susan56[/url] stuurde ons het volgende:
“Dit jaar weet ik nog niet wat we gaan maken. Wel altijd iets met vis vooraf , we doen ook wel eens ossenhaas en dan met een stroganoff-saus, omdat de kinderen dat zo lekker vinden. Stoofpeertjes staan er altijd bij. Dat is traditie. Ook een pommes-gratin
Ook doen we tussendoor wel eens een spoom van citroensorbetijs, een klein amusesoepje tussendoor. Meestal een grand dessert na en koffie met likeur.
Voor de kleintjes doe ik wel eens een frikandel of kipfilet in bladerdeeg, die lusten nog niet alles. Wel vis, daar zijn ze gek op! “

BIJZONDER LEKKER VISMENU


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1390669/Met-kruidenboter-en-parmezaan-gegrilde-sint-jacobsschelpen]Met kruidenboter en parmezaan gegrilde sint- jacobsschelpen[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1361501/Zarzuela-de-pescado]Zarzuela de pescado[/url]
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1364400/Vin-santo-sinaasappelijs-met-cantuccini]Vin santo sinaasappelijs met cantuccini[/url]

CULINAIR KERSTMENU

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1381638/Vijg-met-gesmolten-briegekramelliseerde-walnotenwitlof-en]Vijg met gesmolten briegekramelliseerde walnoten, witlof en[/url]

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1362578/Ossenhaas-met-gratin-van-paddestoelen]Ossenhaas met gratin van paddestoelen[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1396553/Beef-wellington-met-prosciutto]Beef wellington met prosciutto[/url]
(Deze Beef Wellington hebben we al regelmatig op verzoek gegeten met Kerst)

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1364401/Citroen-portijs-met-amarena-kersen]Citroen portijs met amarena kersen[/url]

GEMAKKELIJK MENUUTJE

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1364323/Salade-met-serranoham-en-rucola]Salade met serranoham en rucola[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1378031/Parelhoen-of-kip-met-gebakken-champignons-en-gorgonzolasaus]Parelhoen of kip met gebakken champignons en gorgonzolasaus[/url]
of
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1381637/Varkenshaasje-in-een-jasje-van-spek]Varkenshaasje in een jasje van spek[/url]

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1364333/Mascarpone-zabaglione]Mascarpone zabaglione[/url]

DIT MENU IS GOED VOOR TE BEREIDEN

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1361505/Kernhemmertaart]Kernhemmertaart[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1400314/Gebraden-kip-onder-de-huid-gevuld-met-pancetta-en-tijm]Gebraden kip onder de huid gevuld met pancetta en tijm[/url]

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1368040/Creme-brulee-met-bitterkoekjes]Creme-brulee-met-bitterkoekjes[/url]

Bij alle menu’s van susan56 kun je eventueel deze bijgerechten serveren:
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1371252/Krokant-aardappeltaartje]Krokant-aardappeltaartje[/url]
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1377529/Tuinbonen-met-ibericoham]Tuinbonen met ibericoham[/url]

Fijne feestdagen! Wenst het Kookclublid [url=http://ecureuil.smulweb.nl/]ecureuil[/url] de leden van Smulweb.
Tevens leverde zij een aantal lekkere recepten aan. Kijk maar eens bij de volgende menu’s.

LEKKER EN GEMAKKELIJK VISMENU


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1150170/Zalmtorentjes-a-l` ècureuil]Zalmtorentjes a lecureuil[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1362144/Visfilet-met-kruidennoten-crumble-en-hamchips]Visfilet met kruidennoten crumble en hamchips[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1362116/Advocaatbosvruchten-bavarois]Advocaat-bosvruchten bavarois[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1376567/Top-nougat-glace-]Top: nougat-glacé![/url]
(kun je al een dag tevoren maken!)

HEERLIJK MENU VOOR WIE NIET VAN VIS HOUDT


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1333838/Kippate-en-croute]Kip-pâté en croûte[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1361699/Boeuf-stroganoff-a-lecureuil]Boeuf stroganoff à l`écureuil[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1147351/Carpaccio-et-mousse-d039ananas]CARPACCIO ET MOUSSE D′ANANAS[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1385245/Kerst-pannacotta-met-witte-chocolade-en-vers-fruit]Kerst pannacotta met witte chocolade en vers fruit[/url]
of

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1374527/Mangotaart]Mangotaart[/url]
(kun je een dag tevoren maken!)

Zoals altijd ook een bijdrage van Kookclublid [url=http://planco.smulweb.nl/]planco[/url].
Hij heeft 4 Kerstmenu’s samengesteld, met bij elk menu eerst een tapas of amuse.
Genoeg lekkers om een keuze uit te maken.

VISMENU

Amuse :


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1387834/Tapas-zalm-met-ei-en-mayonaise]Tapas zalm met ei en mayonaise[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1375813/Gerookte-sneeuwbal]Gerookte sneeuwbal[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1360492/Zalmbonbons]Zalmbonbons[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1364496/Kabeljauwmedaillons-in-bladerdeeg]Kabeljauwmedaillons in bladerdeeg[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1402718/Aardappelpestokoekjes]Aardappel-pestokoekjes[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1406092/Wortelpuree]Wortelpuree[/url]

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1360125/Roergebakken-prei-met-kruidencreme]Roergebakken prei met kruidencrème[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1365269/Trifle-met-peer-en-perzik]Trifle met peer en perzik[/url]

VEGETARISCH MENU

Amuse:


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1384940/Gemarineerde-kaas]Gemarineerde kaas[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1360367/Paddestoelentaartje-met-geitenkaas]Paddestoelentaartje-met-geitenkaas[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1363166/Borek]Borek[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1362482/Pastinaak-met-zeezout-en-olijfolie]Pastinaak met zeezout en olijfolie[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1371868/Zuidfranse-groentegratin]Zuid-franse-groentegratin[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1376233/Chocoladebanaancrumble]Chocolade-banaancrumble[/url]

MENU MET VLEES

Amuse:

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1391744/Spaanse-tapasburgertjes-uit-de-oven]Spaanse tapas-burgertjes uit de oven[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1362280/Hammousse]Hammousse[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1381660/Stapvoorstap-jachtschotel]Stap-voor-stap jachtschotel[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1382764/Omas-appelmoes]Oma’s appelmoes[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1367688/Compote-van-rodekool-kruidnagel-en-honing]Compote van rodekool, kruidnagel en honing[/url]

Kookclublid [url=http://riawes.smulweb.nl/]riawes[/url] stuurde ons haar Kerstmenu. Een Kerstmenu dat helemaal kan worden voorbereid, zodat je niet lang in de keuken hoeft te staan. Dat wordt smullen zonder stress!

- [url=https://www.smulweb.nl/recepten/944610/Stiltonsoep]Stiltonsoep[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1397084/Fricassee-van-wildzwijn-met-olijven-en-salie]Fricassée van wildzwijn met olijven en salie[/url]

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/914084/Citrustiramisu]Citrus-tiramisu[/url]

Ons Kookclublid [url=http://foekje1.smulweb.nl/]foekje1[/url] koos deze Kerst voor dit lekkere menu.


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1403138/Salade-van-avocado-geitenkaas-en-aardbeien-met-muntdressing]Salade van avocado geitenkaas en aardbeien met muntdressing[/url]
Onderstaand gerecht kan zowel als hoofd gerecht als tussen gerecht met de halve hoeveelheden.


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408284/Eendenborst-uit-de-wok-met-noedels-en-paksoi]Eendenborst uit de wok met noedels en paksoi[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1406199/Boerenkwarkframbozen-bavaroise]Boerenkwark/frambozen bavaroise[/url]

En dan de Kerstmenu’s van het altijd actieve en bekende Kookclublid [url=http://alidada.smulweb.nl/]alidada[/url].
Bij niet al haar gerechten staat een foto, maar als je de beschrijving bij alidada’s gerechten leest, zie je het gerecht zo voor je!

ERG LEKKER EN EENVOUDIG TE MAKEN


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1314434/Druivensalade-met-kip-en-geitenkaasvoorgerecht]Druivensalade met kip en geitenkaas voorgerecht[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1100092/Komkommersoep-ook-lekker-voor-de-feestdagen]Komkommersoep ook lekker voor de feestdagen[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1325642/Varkenshaas-in-boter-citroensaus]Varkenshaas in boter citroensaus[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1136695/Aardappelwaaier-heerlijk-bijgerecht]Aardappelwaaier heerlijk bijgerecht[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1137505/Tuinbonen-met-ham-en-sjalotjes]Tuinbonen met ham en sjalotjes[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1325023/Tomaten-in-verrukkelijke-vinaigrette]Tomaten in verrukkelijke vinaigrette[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408287/Super-gemakkelijk-koffie-ijs-van-nigella-lawson]Super gemakkelijk koffie ijs van Nigella Lawson[/url]

VEGETARISCH MAAR OOK VOOR NIET-VEGETARIËRS HEEL LEKKER

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1106052/Spiced-grapefruit-kruidige-grapefruit]Spiced grapefruit kruidige grapefruit[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1137645/Filo-quiches-met-ei-en-zongedroogde-tomaatjes]Filo quiches met ei en zongedroogde tomaatjes[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1391913/Aardappeltaartjes-met-basicilum]Aardappeltaartjes met basicilum[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1391195/Super-lekkere-gebakken-bloemkool-uit-de-oven]Super lekkere gebakken bloemkool uit de oven[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1110432/Mangosneeuw-heerlijk-nagerecht]Mangosneeuw heerlijk nagerecht[/url]

ECHT EEN MENU VOOR VISLIEFHEBBERS


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1099243/Zalmrolletjes-met-garnalen-heerlijk-voorgerecht]Zalmrolletjes met garnalen heerlijk voorgerecht[/url]
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1119423/Soep-van-tuinerwtjes-met-munt-en-pesto-crostini]Soep van tuinerwtjes met munt en pesto crostini[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1119428/Zeebaars-met-kruiden-en-saffraan-aardappeltjes]Zeebaars met kruiden en saffraan aardappeltjes[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1405173/Komkommersalade-naar-idee-van-gary-rhodes]Komkommersalade naar idee van Gary Rhodes[/url]

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1119421/Mango-creme-brulee]Mango crème brûlée[/url]

EEN BEETJE TRADITIONEEL MAAR TOCH VAN DEZE TIJD

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1104053/Kipcocktail-lekker-voorgerecht]Kipcocktail lekker voorgerecht[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1138979/Rollade-met-een-heerlijke-broccolipuree]Rollade met een heerlijke broccolipuree[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1104218/Roast-potatoes-lekker-knapperige]Roast potatoes lekker knapperige[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1397065/Appelmoes-van-oma-loes]Appelmoes van oma Loes[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1397036/Cranberry-compote-a-la-louise]Cranberry compote a la Louise[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408144/Cappuccino-pavlova-van-nigella-lawson]Cappuccino pavlova van Nigella Lawson[/url]

Ook Kookclublid [url=http://fressnapf.smulweb.nl/]Fressnapf[/url] ontbreekt niet bij de Kerstmenu’s. Hij vertelde bij de inzending van zijn menu’s het volgende:
“ Hier een redelijke menusuggestie voor Kerst en nog een tweede voor de volgende dag. Ik denk dat vele mensen weer voor gourmet kiezen. De laatste jaren spelen de supers en de Keurslagers er in elk geval handig op in qua marketing. Een klassieke Kalkoen gevuld met Kastanje puree en gehakt zal het niet gaan doen denk ik of je moet 65+ zijn. Jongere mensen kiezen voor gezellig, makkelijk, snel en vele smaken. Sinds 2005 is dat wel de trend. Hier doen we van alles wat en op kerstavond eten we altijd traditioneel zuurkool, lekkere worst en spek.”

Menu 1

Exclusieve amuse en voorgerecht


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1404544/Rauwe-zeebaars-met-avocado-en-kruiden-top-amuse]Rauwe zeebaars met avocado en kruiden top amuse[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1404547/Carpaccio-van-tonijn-met-olijven]Carpaccio van tonijn met olijven[/url]

Mooi tussengerecht


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1405526/Heerlijke-romige-bospaddenstoelensoep-herfst-soep]Heerlijke romige bospaddenstoelensoep herfst soep[/url]

Fraai hoofdgerecht


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1406383/Hazenpeper-hachee-van-wild]Hazenpeper (hachee van wild)[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1407753/Hertenbiefstuk-met-dennenhoningsaus]Hertenbiefstuk met dennenhoningsaus[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1407754/Reepeper]Reepeper[/url]

Met als bijgerechten


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1407897/Italiaanse-aardappelpuree-met-knoflook-en-parmezaan]Italiaanse aardappelpuree met knoflook en parmezaan[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408289/Kleurrijke-aardappeltaart-kerst-bijgerecht]Kleurrijke aardappeltaart (kerst bijgerecht)[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1406359/Rode-kool-met-appel-basisrecept]Rode kool met appel basisrecept[/url]

Gekozen nagerecht van pwiggers


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1407892/Zo-lekker-amarettinicappuccinotaart-uit-de-koelkast]Zo lekker!: Amarettini-cappuccinotaart (uit de koelkast)[/url]

Menu 2

Mijn top amuse


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1401810/Luxe-garnalensalade-in-een-komkommervorm]Luxe garnalensalade in een komkommervorm[/url]

Voorgerecht


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1401392/Zeebaars-met-mosterdglazuur-dille-en-trostomaat]Zeebaars met mosterdglazuur dille en trostomaat[/url]

Hoofdgerecht


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1402725/Lekkere-malse-varkenshaas-in-champignonroomsaus]Lekkere malse varkenshaas in champignon-roomsaus[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1407678/Heerlijke-lamsrack-met-een-krokante-kruidenkorst]Heerlijke lamsrack met een krokante kruidenkorst[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1407729/Fazant-met-zuurkool-fazantzuurkoolsaus-en-aardappel]Fazant met zuurkool, fazant-zuurkoolsaus en aardappel[/url]

Bijgerechten


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1401983/Groene-asperges-met-parrmaham-uit-de-oven]Groene asperges met parmaham uit de oven[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1402595/Gevulde-aardappeltjes-met-peterselieboter]Gevulde aardappeltjes met peterselieboter[/url]
van pwiggers
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408240/Gevulde-groenteroomkaasaardappels]Gevulde groente-roomkaas-aardappels[/url]

Nagerecht


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1402142/Pruimen-cognactaart]Pruimen-cognactaart[/url]

En natuurlijk doen pwiggers en deonart, die dit artikel hebben samengesteld ook mee met hun Kerstmenu’s.

Allereerst het Kookclublid [url=http://pwiggers.smulweb.nl/]pwiggers[/url]:
“Kerstavond vieren we altijd samen met mijn oudste broer, schoonzusje en hun dochter Eva. Mijn schoonzusje woont al lang in Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Polen. In Polen is Kerstavond heel belangrijk. Zij noemen het WIGILIA.
We zijn allemaal feestelijk gekleed. Mooie kerstmuziek, Veel kaarsen en cadeaus onder de Kerstboom.
Tijdens deze avond worden er 12 (kleine) gangen geserveerd. Ieder jaar dezelfde gerechten. Allemaal zonder vlees. Ook staat er altijd een extra bord met bestek aan tafel voor een extra gast.
Hieronder een opsomming in het Pools en Nederlands van de gerechtjes die op WIGILIA geserveerd worden.
1. Oplatek = ouwel
2. Salatka ze sledzia z jabtkiem, cebulka, smietanka i z bialym chlebem = haringsalade met appel, ui, room en wit brood
3. Smazona ryba = gebakken vis
4. Barszcz czerwony z biata fasolka = bietensoep met witte bonen
5. Zupa grzybowa z lazenkami = paddenstoelensoep met pasta
6. Pierogie ruski = deegwaren (soort ravioli) met aardappeltjes
7. Pierogi z kwasna kapusta grzybami = deegwaren (soort ravioli) met zuurkool en paddenstoeltjes
8. Kutia = kerstgerecht met honing, rozijnen, maanzaad en walnoten
9. Kompot z suszonych owocow = compote van gedroogde vruchten
10. Maowiec = maanzaadtaart
11. Piernik = kruidkoek
12. Ciasteczka = diverse koekjes

Maar dan nu de eigen Kerstmenu’s van [url=http://pwiggers.smulweb.nl/]pwiggers[/url]:

WELKOMSTDRANKJE

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1355888/Welkomstdrankje-van-campari-met-limoen]Welkomstdrankje van campari met limoen[/url]

CULINAIR VISMENU


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1068616/Bladerdeeg-hapje-met-mousse-van-gerookte-forel]Bladerdeeg hapje met mousse van gerookte forel[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1077314/Gebakken-coquilles-gesmoorde-groenten-en-sinaasappelboter]Gebakken coquilles, gesmoorde groenten en sinaasappelboter[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1362160/Romige-bloemkoolsoep-met-rivierkreeftjes]Romige bloemkoolsoep met rivierkreeftjes[/url]

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1355884/Sinaasappelcitroenspoom]Sinaasappel-citroenspoom[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1388902/Zeewolf-met-parmaham-en-oesterzwammen-in-balsamicosaus]Zeewolf met parmaham en oesterzwammen in balsamicosaus[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1392707/Provencaalse-worteltjes]Provencaalse worteltjes[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1392700/Heerlijke-doperwten-met-peultjes]Heerlijke doperwten met peultjes[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1402595/Gevulde-aardappeltjes-met-peterselieboter]Gevulde-aardappeltjes met peterselieboter[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1064829/Citroenmousse-met-exotische-fruitsalade]Citroenmousse met exotische fruitsalade[/url]

KINDERMENU


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1116894/Paddenstoeltjes-in-het-gras]Paddenstoeltjes in het gras[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1381510/Kipfilet-met-spinaziemozzarella-vulling]Kipfilet met spinazie-mozzarella vulling[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1351892/Perfect-geroosterde-aardappelen-uit-de-oven]Perfect geroosterde aardappelen uit de oven[/url]
Lekker met mayonaise!

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1358536/Roergebakken-broccoli-met-hamreepjes-en-mosterdroom]Roergebakken broccoli met hamreepjes en mosterdroom[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1153207/Soesjestaart]Soesjestaart[/url]

ITALIAANS MENU : EENVOUDIG TE MAKEN


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1064589/Toscaanse-salade-met-gemarineerde-kip-en-ontbijtspek]Toscaanse salade met gemarineerde kip en ontbijtspek[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1377026/Italiaanse-tomatensoep-met-mascarpone-en-pesto]Italiaanse tomatensoep met mascarpone en pesto[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1146849/Gazpacho-van-meloen]Gazpacho van meloen[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1402594/Gegratineerde-ossenhaas-met-pijnboompittenboter]Gegratineerde ossenhaas met pijnboompittenboter[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1402595/Gevulde-aardappeltjes-met-peterselieboter]Gevulde aardappeltjes met peterselieboter[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1377675/Piselli-con-prosciutto-doperwten-met-rauwe-ham]Piselli con prosciutto (doperwten met rauwe-ham)[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1377669/Funghi-ripieni–italiaans-gevulde-champigons-]Funghi-ripieni (Italiaans gevulde champigons)[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1407892/Zo-lekker-amarettinicappuccinotaart-uit-de-koelkast]Zo lekker amarettini-cappuccinotaart uit de koelkast[/url]

DUITS KERSTMENU


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1397545/Mmmmgerookte-zalmrol-met-spinazie-en-kaas]Mmmm…gerookte zalmrol met spinazie en kaas[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1074265/Appelsoep-met-gerookte-eendenborst]Appelsoep met gerookte eendenborst[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1354947/Fazantfilet-rieslingzuurkool-druiven-en-spekaardappelen]Fazantfilet, Rieslingzuurkool, druiven en spekaardappelen[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1357849/Herrenpudding-of-herrencreme]Herrenpudding of Herrencrème[/url]

OOSTERS KERSTMENU


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1077279/Gegrilde-coquilles-met-gembersaus]Gegrilde coquilles met gembersaus[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1392699/Sherry-bouillon-met-gambas]Sherry-bouillon met gambas[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1396618/Grote-garnalen-in-zalige-kokosmangosaus]Grote garnalen in zalige kokos-mangosaus[/url]

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1077256/Aardappelpuree-met-gekaramelliseerde-sjalotjes]Aardappelpuree met gekaramelliseerde sjalotjes[/url]
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1313876/Spruitjes-met-gember-en-gebakken-uitjes]Spruitjes met gember en gebakken uitjes[/url]
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1152655/Lekkere-tomaten-met-gember-uit-de-oven]Lekkere tomaten met gember uit de oven[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1382929/Pittige-oosterse-komkommerpaprikasalade]Pittige oosterse komkommerpaprikasalade[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1362756/Verrukkelijke-mangoroom-op-mangopuree-met-likeur]Verrukkelijke mangoroom op mangopuree met likeur[/url]

MENU MET WILD EN GEVOGELTE


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1355759/Salade-met-reeham-of-rauwe-ham-en-appelrozijnendressing]Salade met reeham of rauwe ham-en appel-rozijnen-dressing[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1354946/Rieslingsoep-met-gerookte-eendenborst]Rieslingsoep met gerookte eendenborst[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1153202/Witlofsoep-met-gerookte-eendenborst]Witlofsoep met gerookte eendenborst[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1321407/Hertenbiefstuk-met-kumquatsaus]Hertenbiefstuk met kumquatsaus[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1104002/Eendenborstfilet-in-sherrysinaasappelsaus]Eendenborstfilet in sherry-sinaasappelsaus[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1148109/Kleine-aardappeltaartjes]Kleine aardappeltaartjes[/url]

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1321410/Spruitjes-in-ontbijtspek]Spruitjes-in-ontbijtspek[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1068953/Broccolisouffleetjes]Broccoli-souffleetjes[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1058256/Halve-appels-met-kaneel-en-cranberrycompote-uit-de-oven]Halve appels met kaneel en cranberrycompote uit de oven[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1060714/Amarettoparfait-met-gepocheerde-peer]Amarettoparfait met gepocheerde peer[/url]

Tot slot doet deonart[/url] natuurlijk ook een” flinke duit” in het “Kerst”-zakje. Bijzonder leuk om te lezen en kijk eens naar deze bijzondere gerechten, die je natuurlijk ook eens moet proberen.
”Mijn Zuid-Afrikaanse kerst menu”.
Met kerst is dit altijd hoogzomer in Zuid-Afrika en eten ze ook veel koude gerechten en koude salades. Mijn Afrikaanse menu is natuurlijk aangepast naar onze weer situatie gedurende de kersttijd. Meer warme gerechten, maar ook typisch traditioneel Zuid-Afrikaanse kerst recepten.

VOORGERECHT


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1364668/Avocado-en-zalm-voorgerecht]Avocado en zalm voorgerecht[/url]

TUSSENGERECHTEN


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1396679/Uiensoep-met-kaas-croutons]Uiensoep met kaas croutons[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1393085/Feta-met-groene-kruiden-op-bbq]Feta met groene kruiden[/url]

HOOFDGERECHTEN


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1405561/Boter-zachte-lamsschouder-met-heerlijk-kruiderij]Boter zachte lamsschouder met heerlijk kruiderij[/url]
en/of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1369731/Steak-en-kidney-pastei]Steak en kidney pastei[/url]
en/of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1407500/Een-varkenshaas-vol-verrassingen]Een varkenshaas vol verrassingen[/url]
en/of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1403807/Kippenpastei-met-verse-kruiden-en-champignons]Kippenpastei met verse kruiden en champignons[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1365868/Ovengebakken-forel-met-groene-kruiden]Ovengebakken forel met groene kruiden[/url]

BIJGERECHTEN


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1045828/Geelrijst]Geelrijst[/url]
– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1138093/Pompoen-uit-de-oven]Pompoen uit de oven[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1148709/Gestoofde-gedroogde-vruchten-compote]Gestoofde-gedroogde-vruchten-compôte[/url]


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1353769/Gebakken-aardappelen-met-rozemarijn-uit-oven]Gebakken aardappelen met rozemarijn uit oven[/url]

NAGERECHTEN


– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1400367/Malvapudding]Malvapudding[/url]
of

– [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1354096/Roly-poly-met-vla]Roly-poly met vla[/url]
of
Trifel met sherry van mijn sus (recept is op zoek)

Wat eten Zuid-Afrikaners met kerst?
Ik vroeg TWEE van mijn vrienden uit Zuid-Afrika wat ze aten vroeger in hun ouderhuis en nu met Kerst?
Hier, elk met hun persoonlijke kerst verhaal.

Johann Van Der Walt (Pretoria)

“As kind in my ouerhuis het my ouers graag boerekos gemaak. By spesiale geleenthede soos met ‘n kersmaal ( 25 Desember) of wanneer een van die oumas verjaar het, het my ma graag skaapboud of varkboud in die oond gaar gemaak, stadig, met knoffel, naeltjies (kruidnagels) en spek in die vleis ingedruk na diep snitte met ‘n smal lem daarin gemaak is. Tradisioneel is boerekos maar vleis, reis, artappels en pampoen of groenbone wat gekook is en saam met uie en artappels fyn gedruk is. Wanneer my ooms en tantes ook by was, het my ma graag ook [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1252031/Boerenworst]boerewors[/url] in die pan gebraai en in die somer het ons dikwels slaaie daarmee saam ge-eet.

Met ‘n groot huweliksherdenking was daar heelwat gaste en het my ouers ook by geleentheid ‘n heel speenvark op tafel gehad, kompleet met ‘n appel in sy bek. Ek kan nie onthou hoe my ma die varkie in die oond gekry het nie, maar dit was heerlik!
My gunsteling nagereg vir spesiale geleenthede was [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408200/Outydse-souskluitjies]souskluitjies[/url], en ek en my broer het nooit ooreen gestem oor die verdeling van porsies nie. My ma het ook graag [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408201/Japie-se-gunsteling]”Japie se gunsteling”[/url] (‘n bruin gebakte poeding) gebak en met vla voorgesit.

Toe ek op laerskool was het ons by tye finansieel swaar gekry en het ons meesal stowe hoendervleis of maalvleis saam met groente as hoofmaal gehad. Ons het op ‘n 4 morg plot gewoon en het ‘n eie groentetuin gehad en ook hoenders in ‘n hoenderhok.
Later jare het my pa se besigheid beter gedoen en het my ma altyd ‘n voltydse inwonende bediende (werkster) gehad. Met etenstyd was sy in die kombuis, en het my ma met ‘n hamertjie op ‘n klein silwer gong geslaan, wanneer ons bediende iets moes bring of iets van die tafel af moes wegneem na die kombuis. Ons het altyd begin met ‘n tafelgebed en geëindig met ‘n dankgebed.
Ons het nooit papier crakers en papier hoedjies met Kersfees gebruik nie. Dit was die Engelse manier van doen. Alhoewel daar nie beginsel besware was nie, het ons ook nooit ‘n kersboom of kersvader gehad nie.
Kersoggend is almal saam kerk toe en as ons tuis kom was geskenke oopgemaak. Met ons eie kinders het ons graag ‘n kersboom gehad, en soos ons ouers, was ons meesal op kersdag saam met familie met die kersmaal. Ons weet van die Sinterklaas vieringe van die Nederlanders, want my ouers was jare in die Belgiese Kongo, saam met die Belge en hulle gebruike.”

Louise Coetzee (Kaapstad)
(kookclub lid [url=http://louisie.smulweb.nl/]louisie[/url])

“Ek het begin met voorgeregte en sulke goed. Omdat dit gewoonlik Kersdag baie warm is, bly ons by koue disse ( veral vir die voor en na gereg) Ek het so ′n kamma-kreef voorgereg gemaak ( het die resep êrens in my boek) ; shrimps met avocado ; of gerookte koue salm met maaskaas (kwark) , ′n paar korreltjies kaviaar op ( as ek kan kry) anders het ek klein tamatietjies in vorms gesny. Die kon op ′n bed van blaarslaai in ′n kelkie bedien word of op beskuitjies. Ek dink nogal hierdie jaar aan ′n salm moes in ′n vormpie met klein stukkies gerookte salm bo-op en ′n spesiale beskuitjie daarby.
So jy sien die voorgeregte is meesal in die rigting van slaai, of vis en selfs gestolde vis geregte. Ek het ook al mossels gebruik. Lank gelede kon ons klein Kreef stertjies in die hande kry en dit was prima vir voorgereg.
Tuisgebakte klein broodjies met verskillende patees is ook lekker.
Hoofgereg het ek al selfs Springbok boud gemaak. Maar ′n lams boud is darem lekker. Ja die hoenderpastei met so ′n blommetjie van deeg bo-op. Daarmee saam gewoonlik geelrys met rosyntjies.
Ek het ′n ongelooflike resep vir [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408216/Tong-met-portsaus]Tong met portsous[/url]!!!!! Die sou dan bedien word met ingelegde kwepers, gebakte aartappel en nog ietsie groen. [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408218/Ingelegde-kwepers-kweeperen]Ingelegde kwepers[/url]
Ander bykosse : gestoofde droeë perskes, stampmielies, Koring. en maar groente wat beskikbaar is.
Hierdie jaar lyk dit my ons gaan ′n egte Gammon hê met pynappel stukke (ananas stukjes) daarop en kersies met ′n sous by. Ook Beestong (runde tong) … ek het nog nie gedink wat daarby moet kom nie….
Nagereg hou ons persoonlik van ′n spesiale roomyskoek met of sjokolade en neute (noten) of met vrugte en bessies. Vrugteslaai met roomys en vla is iets wat ek onthou uit my kleintyd
O ja my ma het ook graag Appels gebak met kaneel en rosyntjies in. Dit word dan ook bedien met roomys en vla.
By ons in die huis sal dit seker altyd [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408199/Yoghurt-tert-met-aarbeie-en-roomys]Yoghurt tert met aarbeie en roomys[/url] wees!!! hiehie En as die aarbeie nou net begin bykom dan is dit mos pragtig en heerlik met roomys… met so ′n mint blaartjie daarop.
‘n Mens kan wonderlike goed doen met [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1068655/Biltong]biltong[/url] vir voorgereg.
Ons het later so gemaak dat die ete heeltemal koud gedoen kan word omdat dit so warm is hier oor Kerstyd. Dan is die hoofgereg: verskillende soorte koue vleise en slaaie soos
[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1408242/Briette-se-gestolde-slaai-resep-uit-die-kleinkaroo]Briette se gestolde slaai[/url].”

TOT SLOT WENSEN DE LEDEN VAN DE KOOKCLUB2006 ALLE SMULWEB LEDEN EN REDACTIE EEN FANTASTISCHE KERST 2012 !!!

December 2012,
Deon en Petra

22 Reacties

  1. Hallo Petra en Deon, Dit is geweldig, al die heerlijke recepten en die verscheidenheid van recepten is ook geweldig. Voor al het werk dat jullie gedaan hebben en voor allen die een bijdrage geleverd hebben CHAPEAU!!!!! Dit artikel fijn om te bewaren zodat je altijd een mooie keuze hebt voor dineetjes. Hartelijk dank en gezellige feestdagen, groetjes, Margrit

    PS Deon, het stukje van Volia Coetzee deed me goed aan mijn hart, gelukkig zie ik haar spoedig weer.

  2. Hallo Petra en Deon, vanwege de sint en kerstdrukte was ik niet in de gelegenheid deze keer een bijdrage te leveren. Jammer maar natuurlijk neem ik jullie prachtige artikel zeker mee om inspiratie op te doen. Ik ga beide dagen koken voor gasten dus zal er zeker iets voor me bij zitten. Groet Hanneke

  3. Wat een mooi artikel, dank hiervoor! Ik dacht eerst "handig, alles bij elkaar, kan ik zo een menu uitzoeken". Maar het aanbod is te groot, nu weet ik nog niet wat ik moet kiezen ;-) Wat een smakelijke menu`s. Ik print het uit en ga dit jaar ezeltje prik doen, denk ik. Iedereen bedankt voor de bijdrage aan dit artikel. Groet, Gitta

  4. Deon en Petra hardstikke bedankt voor dit artikel! Heel gevarieerd voor alle smaken wat. Groetjes Jenny

  5. Volgens mij kunnen wij jaren vooruit met zoveel heerlijke recepten.
    Petra en Deon, heel erg bedankt!!!!! en natuurlijk maken wij er een `kerst smulfeest` van.Groetjes, Adeline

  6. SUPER !! er is weer heel veel tijd en energie ingestoken.Hier zijn weer heel veel kookliefhebbers onzettend blij mee.Ik ga dit zeker bewaren bedankt voor al die lekkere,goeie recepten Martha

  7. Tjonge wat een verwennerij! Ik ben erg blij met dit artikel, wij hebben vaak mensen te eten en dit is weer een inspiratiebron voor mij.
    Bij deze wil ik iedereen bedanken die zich heeft ingespannen om dit Kerstartikel te maken, het is echt voor elk wat wils.

  8. Geweldig! Hier kunnen we jaren mee voort. Misschien ook wel lekker als het geen Kerst is :-)
    groetjes, Annie

  9. lekkerbekje21

    7 december 2012 at 16:54

    Grandioos, heel veel keus en voor ieder wat wils. De kerstdagen zijn te kort voor al dit lekkers. Misschien wat vroeg, maar bij deze iedereen hele fijne feestdagen gewenst en een nog fijner 2013. Groetjes Petra

  10. Hoi Petra en Deon, wat een ongelofelijk mooi artikel en wat een werk! Er staat zoveel lekkers in, ik neem het mee en ga het van het weekend rustig lezen! Dank jullie wel hiervoor en alvast een fijn weekend! Vriendelijke groetjes, Erwin

  11. Zoals sommige weten, doe ik dit jaar niet aan Kerstmis. Maar het is een geweldig, mooi artikel. Ik neem het dus mee. Bedankt! Groetjes Micky

  12. Geweldig artikel. Chapeau voor Deon en Petra!!! Zoveel keuze. Voor elk wat wils.Inspiratie genoeg voor het Kerstdiner.Teveel om in een keer te lezen, dus elke dag wat goed bekijken en lezen.Dat wordt een "zalig" Kerstdiner.
    Lieve groet, Marieke

  13. fleurjosephine

    6 december 2012 at 14:47

    Fantastisch, wat een artikel! Bedankt!!! Groet, Fleur.

  14. wilmiewillemse

    6 december 2012 at 10:19

    Wauwww wat een geweldig mooi artikel, dat zal nog moeilijk worden om te kiezen…..Groetjes Wilmie.

  15. estherbakermans

    6 december 2012 at 07:30

    ontzettend leuk ga er vandaag eens even voor zitten om het goed te lezen
    en ga er zeker dingen van proberen
    groetjes esther

  16. Nou, voor de kerst de komende jaren geen kopzorgen meer wat te doen met eten. Een prachtig artikel met dito recepten! Bedankt. Groet, Laura

  17. Heel fraai artikel, wel het beste van dit jaar. Hier is heel veel zorg aan besteed. Je weet gewoon niet waar je moet beginnen, maar heb al wat gezien. Dit weekend ga ik hem eens goed uitpluizen. Allen een fijne kerst en happy ending van 2012, groet Alex.

  18. Mooi artikel met absoluut een invloed op het kerstdiner van dit jaar! groetjes Roger

  19. Deon Petra ,met zo`n mooi artikel kan je even rusten tot volgend jaar .Weer nieuwe ideeen en uitdagingen opdoen .Maar neem het artikel mee zodat er genoeg keuze is met het kerstdiner .Thanks voor dit mooie artikel .Groeten Dirk

  20. Wat een geweldig goed artikel Petra en Deon daar hebben jullie weer heel veel zorg aanbesteedt.
    Natuurlijk neem ik het artikel mee en het duizelt mij bij het zien van al die heerlijke gerechten van alle smulwebbers, het een nog mooier, lekkerder en smaakvoller dan de ander. Bedankt! Groetjes, Louise

  21. Hallo Petra en Deon.
    Het een mooi samengesteld artikel geworden.
    Voor ieder wat wils.
    Wens jullie een mooie en gezellige feestmaand toe.
    Groet Ria

  22. Wat ziet het er weer mooi uit, complimenten voor Petra en Deon. Als je hier niks uit kan halen dan weet ik het niet meer, bedankt hoor dat jullie van onze recepten zulke mooie menu`s gemaakt hebben. Ik ga het eens op m`n gemak bekijken, groetjes Susan

Geef een reactie