KOOKCLUB2006 gaat in September “KOKEN MET VERS FRUIT”

Met fruit weetjes en 130 recepten met fruit in de hoofdrol.
Fruit is de naam voor vruchten die meestal rauw worden gegeten. Fruit levert weinig calorieën, maar veel voedingsstoffen, dus goed voor het houden van een gezond gewicht.
Fruit heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Er zijn veel aanwijzingen dat fruit – net als groente – het risico op hart- en vaatziekten en *** kan verlagen. Het advies is daarom om 2 keer fruit per dag te eten.
Vruchtensappen bevatten vaak minder voedingsstoffen en niet alle goede bestanddelen van fruit, daarom mag je maximaal één keer fruit vervangen door sap of ander bewerkt fruit.
Groenten en fruit van het seizoen

Voor het milieu is het eten van seizoen fruit uit je eigen regio het best.

Hoewel de meeste fruitsoorten het hele jaar verkrijgbaar zijn, heeft fruit toch haar eigen seizoen. Als het ‘t seizoen is voor bepaalde fruitsoorten betekent dit meestal dat ze goedkoop zijn, vol vitaminen, van de volle grond en niet uit de kas, uit eigen land of een combinatie hiervan.

Op de fruitkalender voor september staan de volgende fruitsoorten

Aalbes of rode bes, aardbei, ananas, appel, avocado, banaan, blauwe bes, bramen, citroen, dadel, druif, framboos, granaatappel, grapefruit, kaki, kiwi , kokosnoot, limoen, lychee, nectarine, mandarijn, mango, papaja, passievrucht, peer, perzik, pruim, meloen, , Sharon fruit, sinaasappel, stoofpeer, vijg.

(Bron: Voedingscentrum/internet)

Recepten
Het meeste fruit wordt vaak rauw gegeten, maar uit onderstaande recepten kun je zien dat je met fruit veel meer kunt doen.

Deze recepten zijn een selectie van de lekkerste ingezonden recepten van de volgende Kookclubleden:
foekje1, alidada, ronaldvermeulen, fressnapf, susan56, planco, deonart, pwiggers

De recepten staan – per menu gang – alfabetisch gerangschikt op fruitsoort.

Ga eens lekker snuffelen en doe hier je inspiratie op voor het

“KOKEN MET VERS FRUIT”

Borrelhapjes en amuses

Mousse van geitenkaas met appel
Amusesoep met avocado en sambal brandal


Kippensalade met bosbessen of ananas


Spiesjes met druiven en mozzarella


Gazpacho van meloen
Meloen met fetasalade

Voorgerechten

Garnalensoep met ananas


Appelsoep met gerookte eendenborst


Avocadosalade met feta, walnoten en franbozendressing
Avocado en kaas cocktail


Avocado en zalm voorgerecht


Zalmavocadotaartje


Garnalencocktail met avocado


Lekkere salade met bramen, kaas en walnoten


Witlofsalade met druiven
Camembert met kruiden uit de oven met druivencompote en no


Geitenkaas salade met framboos


Salade met gerookte eendenborst, nectarine en sinaasappel


Witlofsalade met nectarine en yoghurtdressing


St jakobsschelpen met venkelsinaasappelsalade en ham chip


Wortel en sinaasappelsoep


Salade met gemarineerde vijgen en serranoham

Hoofdgerechten


Oosterse kipfilet met ananas en mango
Kip met verse ananas en cashewnoten


Gesudderde vis met ananas
Variatie op hete bliksem


Maaltijdsalade venkel, appel met forel filet


Aziatische appel karbonade uit oven


Beenham met appel en witte wijn


Stoofschotel met appels, peren en varkensvlees


Jachtschotel van varkensvlees en appel


Banaan met ei pastei


Groene bonen kerrie met rozijnen en banaan


Scaloppine al limone


Citroenkip met knoflook en aardappelen


Citroenkip met aubergine, aardappel in gekarameliseerde saus


Kip, citroen, knoflook en rozemarijn met pasta


Pittige pasta met citroen en basilicum


Citroenrisotto
Romige kipfilet in limoen of citroensaus
Tongfilets met Westlandse druiven


Fazantfilet met rieslingzuurkool en druiven
Gestoofde kabeljauw met grapefruit


Hertenbiefstuk met kumquatsaus
Eendenbostfilets met kumquats


Grote garnalen in zalige kokos-mangosaus


Kipfilet met mango in een pittige roomsaus


Witlofsalade met nectarine en yoghurtdressing
Roodbaars met sinaasappel
Gekruide citrusvruchtenkip
Israelische kip
Gebakken ham met vruchten

Bijgerechten


Kerrie ananas


Appeltjes uit de oven gevuld met cranberrycompote


Avokadopeer en tomaat salade met mayonaisesaus


Avocado feta olijven salade met groene kruidendressing
Witte koolsalade met avocado en banaan
Uien en banaan salade


Bananen sambal


Gebakken banaan in spek op kolen
Kerrie bananen
Pisang goreng
Roedjak manis


Limoensaté met olijvenmayonaise
Gemberperen


Meloen, komkommer, perziken salade
Perziken atjar
Stoofpeertjes in karamelwijnsaus

Nagerechten


Charlotte met aardbeien en lange viingers
Fruitsalade met aardbeien, meloen en camembert


Suikervriendelijke aardbeienmousse


Aarbeienmousse


Gegratineerde aardbeien met amarettini


Toetje tricolore aardbeien-mango-kiwi


Aardbeientiramisu in een glaasje


Aardbeiensoep met citroensorbetijs
Appelskuetel met bitterkoekjes nagerecht


Toffee appels


Appel crumble met amandelen, heerlijk nagerecht


Appelcrumble met hazelnoten en soufflebakjes


Appel en kaaskruimelpudding


Gebakken rijst met appel en kaneel
Gebakken gezondjes


Chinese fruit meringue pudding
Bananensalade met walnoten
Bananensinaasappelparfait
Bananenpudding


Tiramisu met blauwe bessen en bramen


Bosvruchtenmousse


Trifle met bitterkoekjes en bosvruchtencompote


Panna cotta met bramencompote


Citroenmousse met exotische fruitsalade
Ijsdruiven en roomijs


Frambozenmousse met witte chocoladesaus


Koude kiwihoningtaartjes
Met steranijs gebakken mandarijnen


Mmmm mangotiramisu met amarettini
Meloen met port en amandelspijsvulling


Peren in bladerdeeg


Trifle met peer en perzik


Gevulde pruimen met amaretto en mascarponeroom


De echte Oostenrijkse kaiserschmarren met pruimen compote


Ricottataartjes met gecaramelliseerde pruimen


Maanzaadparfait met pruimencompote
Crumble met pruimen


Yoghurtshake met rode vruchten
Fruitschaal uit Midden-Oosten

Gebak


Aalbessentaart van Helene


Appelcupcake


Super eenvoudige appeltaart zonder kneden en mixen


Appelkruimeltaart met bosbessen


Verrukkelijke kruimel appeltaart met walnoten


Appelbrood met walnoten


Banaan in bladerdeeg met chocola


Cake met bananen en dadels


Bananen-gembercake


Bananenbrood met walnoten


Bessentaartjes met passievruchten créme


La tarte au citron meringuee – citroentaart


Bosvruchtentaart


Mascarpone fruittaart


Boterkoek met nectarines en amandelspijs


Gepocheerde perzik met frambozenpuree


Supersnelle heerlijke pruimentaart of appeltaart

Jams, marmelade, chutney en saus


Ananasmarmelade


Ploughmans lunch appel chutney


Bananencitroenmarmelade


Citroengelei of citroenmarmelade
Druivenketchup


Kiwimarmelade met citroen


Mangograpefruitjam


Perenchutney
Perzikenen uien pickles


Sinaasappelmarmelade met campari
Vijgenjam met citroenschilletjes

Artikel
Nog meer Jams, marmelade, chutney en saus

Wij wensen jullie veel succes met het “KOKEN MET FRUIT”
deonart en pwiggers, september 2012.

7 Reacties

  1. Neem dit artikel mee hoor, Bedankt, Inge

  2. Fantastisch artikel. Bedankt voor het samenbrengen en alle Smulwebbers die hieraan hun bijdrage geleverd hebben: Ongelofelijk bedankt!
    Pihoon

  3. Ziet er weer geweldig uit allemaal. Marianne

  4. Prachtig, neem hem gauw mee! Bedankt allemaal. Groet, Laura

  5. Wat een mooi artikel en geen gebrek aan recepten met fruit! Iedereen heeft voldoende keus, leuk hoor. Groetjes, Louise

  6. Mooi artikel, keuze genoeg denk ik zo. Dit artikel is nog groter dan het vorige. Iedereen kan weer aan de slag. Ik heb even wat reclame gemaakt via twitter en zal hem zo ook op Facebook zetten. Gr. Alex.

  7. Geweldig. Wat veel recepten.Iedereen bedankt voor hun bijdrage. Groet, Marieke

Geef een reactie