“Met Rijst de wereld rond”

KOOKCLUB2006 gaat “Met Rijst de wereld rond” Rijst is voor een groot deel van de wereldbevolking het belangrijkste voedsel.

Een reden voor Kookclub2006 om deze keer te kiezen voor “RIJST” .

Zoals gebruikelijk geven we ook deze keer eerst weer wat informatie over het onderwerp en volgen daarna weer veel: Overheerlijke “RIJSTRECEPTEN” van onze Kookclub-leden.

RIJST hoort – net als alle granen tot de grassenfamilie.

Voor de productie van rijst is warm weer en water essentieel. De belangrijkste rijst producerende landen liggen in Azië en rond de Evenaar.

China is de grootste producent en consument van rijst.

Thailand is de grootste exporteur van rijst.

Soorten rijst
In Amerika worden overwegend rijstrassen verbouwd die een lange korrel geven.
Deze langkorrelige rijst woord vooral in Europa gegeten.

In Azië worden veel rijstrassen verbouwd die een korte korrel geven.

In Japan wordt de vooral de sake-rijst verbouwd. Deze soort rijst (met lange korrel) wordt meer dan 1 m hoog, waar in de top de rijstkorrels zitten.

Afhankelijk van de korrel is er gewone rijst en kleefrijst.
Kleefrijst ziet er witter uit dan gewone rijst en kleeft na bereiding.

Er zijn rassen die geschikt zijn voor de zogenaamde natte rijstverbouw en rassen die geschikt zijn voor droge rijstverbouw. Bij natte rijstverbouw worden de velden onder water gezet, bijvoorbeeld in sawa′s. De voornaamste functie van het onder water zetten is het bestrijden van onkruid.

In Afrika wordt vooral de soort rijst “Oryza glabberima” verbouwd. Deze soort is goed resistent ziekten en plagen.

Recentelijk heeft het “WARDA” (Afrikaans onderzoekscentrum voor rijst) rassen geïntroduceerd die voortgekomen zijn uit diverse kruisingen. Deze rassen zijn bekend onder de naam NERICA (New Rice for Africa).

Parboiled rijst is in het kaf gekookte rijst en is daardoor makkelijker klaar te maken. Parboiled rijst wordt al meer dan 2000 jaar toegepast en is waarschijnlijk ontstaan in de omgeving van de Perzische Golf. Deze rijst wordt veel gegeten in onder andere India en Pakistan.

Arborio rijst (of risotto rijst)- een van oorsprong Italiaanse rijstsoort – wordt verbouwd in de Piedmont en Lombardije (streken in Italië) en Californië (V.S.).

Witte Arborio-rijst is licht klevende rijst, met grote bijna ronde korrels die tijdens het koken veel vocht opnemen, maar van binnen toch stevig blijven. Deze rijst is bij uitstek geschikt om een mooie romige risotto mee te maken.

Meer informatie over rijstsoorten en het koken van rijst vind je onder:
Rijst soorten
En dan nog wat meer interessante en leuke informatie van internet:
Rijst filmpje
De Wilde Keuken filmpje
VOC kenniscentrum-Rijst
Rijst recepten

“RIJSTRECEPTEN”
Van over de hele wereld van onze Kookclub-leden.

AFRIKA

(Ghana)


Jollof rice

(Zuid-Afrika)


Breyani uit Natal Zuid-Afrika


Rijst salade


Gehakt/rijst gehaktballen met saus

AMERIKA

(Louisiana)


Jambalaya pikante rijst uit Louisiana


Jambalaya

(Suriname)


Bruine-bonen-met-rijst


BB met R ( Bruine bonen met rijst)


Moksi alesi (eenvoudige)
Moksi alesi met gele pesi

AZIË

(China)


Pad King Kai


Chinese paprijst


Oosterse rijst met broccoli en garnalen

(India)

Kerrierijst
Kip met kerrierijst


Kedgeree met haddock en zalm


Snelle kedgeree

(Indonesië)


Nasi goreng speciaal met saté babi, saté ajam


Indonesische nasi goreng


Nasi Keboeli
Nasi Kesasar (Van pwiggers)


Variatie op nasi van de Chinees

(Japan)


Japanse omelet met nori shitake paksoi wortel

(Perzië = Iran)


Pilaff uit Perzië
Pilafrijst met kip en rozijnen


Kip pilaf met perzik (slank recept)


Garnalen pilaf

(Thailand)


Thaise rijst
Thaise rijstsalade ook aks voorgerecht

EUROPA

(Finland)


Rijstpasteitjes uit Karelie

(Frankrijk)


Rode rijst van de Camargue met cranberries en walnoten

(Engeland)

Engels nagerecht rice pudding a la David

(Italië)


Polpette di riso ripiene Italiaanse rijstballetjes
Risottokoekjes met courgette en basilicummayonaise
Aspergerisotto met citroen dille en gebakken zalm


Risotto met asperges zalm en garnalen
Risotto met spinazie en citroen


Risotto met pesto
Citroenrisotto


Italiaanse rijst met courgette en gedroogde tomaten


Courgetterijst


Risotto met cantharellen of gemengde paddenstoelen


Risotto met grote garnalen


Romige risotto met garnalen groene asperges en peultjes


Risotto met groene asperges en gerookte zalm
Ovenrisotto met prei en taleggio


Risotto uit de oven met kastanjechampignons
Risotto met gedroogde tomaten


Risotto met champignons

(Nederland)


Gebakken rijst met appel en kaneel
Rijstsalade met meloen
Luchtige rijstepudding

(Portugal)

Portugese rijst met kip mosselen en garnalen

(Spanje)


Spaanse risotto met champignons en paprika


Paella a la Petra
Rijst torilla slank recept

INTERNATIONALE KEUKEN


Tropische rijstsalade
Ananasrijst met garnalen


Gegratineerde rijst met gehakt groenten en roomkaas


Roergebakken kerrierijst met gehakt groenten en eieren
Slanke roerbak met gehakt of quorn en pijnboompitten


Kerrierijst met rundvlees


Kruidige rijst met zalm en ei
Gratin met rijst shoarmavlees en groenten


Rijst ovenschotel met vis

13 Reacties

  1. Dank je wel !!! Groetjes Willeke

  2. ronaldvermeulen

    28 april 2012 at 15:53

    Ik weet eigenlijk niet meer met welk gerecht ik moet beginnen om klaar te maken. Fantastisch dat jullie daar zoveel werk insteken.

  3. Wat een leuk artikel, met zoveel informatie. Alleen al de receptenlijst. Ben blij dat jullie nog wat aan m`n bijdragen hadden. Heb `m natuurlijk bewaard. Nog bedankt en groetjes, Rita.

  4. lieredomdrij

    27 april 2012 at 00:25

    Heb het artikel bewaard om het in alle rust stuk voor stuk terug te lezen. Veel heerlijks met dank, Roger.
    ps: ik zoek al heel lang een recept van wat wij vroeger bij mijn oma kregen, zal dus wel een Frans recept geweest zijn. Het was rijsttaart. Grofweg kwam het neer op een glazen ovenschaal waarin zoetige rijst zat met een korstje en het korstje dat tussen de rijst en de schaal zat was dan het deel dat je voor het laatste hapje bewaarde. Ik weet dat er kaneel, rijst, roomboter en natuurlijk rijst in zat, maar heb het nooit kunnen reconstrueren. Dus als iemand het weet….

  5. Ziet er weer super uit net zo als altijd ,bedankt voor dit mooie artikel Groet Dirk

  6. Wauw, hier heb ik meer dan een weekend voor nodig! Dank jullie wel. Groetjes, Laura

  7. Alweer zo`n prachtig artikel, hulde aan de samenstellers!!! Het zal nog niet meevallen om te kiezen wat er het eerst op tafel komt. Bedankt Petra en Deon en een fijn weekend alvast, Hanneke

  8. Hoi Deon & Petra, wat een leuke en gevarieerd artikel is dit! Bedankt voor al het werk dat julliee doen. Het wordt zeker gewaardeerd! Thumbs up! groetjes Jenny

  9. Hoi Petra en Deon; Geweldig dit artikel, zo uitgebreid en interessant en dan zoveel lekkere recepten wat een werk dit voor jullie geweest moet zijn. Heel hartelijk bedankt, groetjes, Margrit

  10. kookclub2006

    26 april 2012 at 17:20

    De wilde keuken filmpje is weer gemaakt en werkt nu.

  11. Petra en Deon, hartelijk bedankt voor het interessante artikel en de filmpjes. Het filmpje van de `wilde keuken` kon ik niet openen helaas. Ik zal mij in het weekend niet vervelen, ik heb al heel veel recepten gelezen en de een is nog lekkerder dan de ander!Voorlopig genoeg om er 1 of meer uit te zoeken om te maken.Het artikel heb ik gelijk bewaard. Groetjes, Louise

  12. Oooooohhh, wat een variatie aan recepten.Bedankt, Marieke

  13. Ziet er weer goed verzorgd uit. Ik krijg gelijk trek en leuk om ook eens wat over de herkomst van rijst te lezen. Bedankt ! Gr. Alex.

Geef een reactie