High tea of High limonade (3)

Herfst vakantie en de kids thuis? Dan is deze artikel iets voor jou. Ook de oma′s en opa′s opgelet! Hebben jullie genoten van de “high wine”-recepten van vorige week? Deze week weer heel iets anders. Omdat het herfstvakantie is dachten we aan een speciale high tea. We gaan voor een high tea (of liever ”high-limonade”?)
Toch leuk om eens zoiets met kinderen te organiseren. Zeker als het een middag slecht weer is?

Zorg voor verschillende sapjes en limonades. Op de étagère ( zie artikel vorige week ) wat lekkere snoepjes,koekjes en wat kleine hartige hapjes. We denken hierbij bijvoorbeeld aan spekkies, smarties, kleine stroopwafeltjes, blokjes kaas met een druif, kleine cocktailworstjes in bladerdeeg, koude met jam gevulde pannenkoek, opgerold met een prikkertje. Kies wat kleine hapjes waarvan je weet dat ze deze heel lekker vinden. Tof toch?

Hieronder een bijdrage van Kookclub-leden waar kinderen zeker van zullen smullen.
Kies maar uit!

Koeksisters
Ingrediënten (Bestanddele)
Stroop:
1L (4 k) Suiker
375ml (1 ½ k) Water
2.5ml (½ t) kremetart (in Engels word dit cream of tartar genoem) (kan ook sonder kremetart)
2.5ml (½ t) fyn Gemmer
Twee stukke heel Kaneel
5 tot 10 ml (1 tot 2 t) Gliserien

Deeg:
1 L (4 k) Koekmeelblom
2.5ml (½ t) Sout
30ml (2 e) Bakpoeier
60ml (4 e) Botter of Margarien
1 Eier –
250 tot 375ml (1 tot 1 ½ k) Melk of Water
Olie om in te bak

Bereidingswijze (Metode)
1. Maak die stroop. Los die suiker in water op oor lae hitte. Voeg kremetart, gemmer en kaneel by en kook 5 minute. Voeg gliserien (dit gee koeksisters ?n mooi glans) by net voordat stroop van stoof afgehaal word. Laat stroop yskoud word voor gebruik.
2. Sif droë bestanddele saam en vryf botter met vingerpunte in, of gebruik voedselverwerker. Klits eier, voeg melk by en maak aan tot ?n sagte deeg. Knie goed tot glad. Laat deeg 2 uur of langer rus.
3. Rol deeg 1cm dik uit, sny in repies en vleg of draai hulle. Sit 5 of 6 koeksisters gelyk in warm vet by 190?C (375*F) en bak 1 tot 2 minute tot ligbruin aan een kant. Draai met vurk om en bak aan ander kant.
4. Lig uit met skuimspaan, dreineer ‘n oomblik op absorberende papier en dompel hulle ‘n paar sekondes in yskoue stroop. Lig uit met ?n skuimspaan sodat die stroop kan afdrup en laat koeksister effens droog word op ?n plat bord of bak.

Brownies-de-lekkerste
Ingrediënten
350 g bittere chocola (60-70% cacao)*
250 g ongezouten roomboter*
3 grote eieren*
250 g donkere muscovado suiker of donkerbruine basterd*
50 g bloem* ( 30 zie aantekening bij serveertips)
1 flinke theelepel bakpoeder* (ik schrijf flink want een Engelse theelepel is groter dan de Nederlandse)*

Hulpmiddelen
Vierkant bakblik van 23 x 23 cm*
Houten prikker (om gaarheid te testen)*
Mixer*
Pan* schaal*
Eventueel magnetron*
Rek om de brownies cake af te laten koelen*

Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 160-170 C* Smelt de chocola en de boter samen en roer goed (smelt het au bain marie ) d.w.z. boven een pan met heet water, maar de bodem van de kom mag het water niet raken! Je kan het ook in de magnetron smelten*
Neem een mixer en sla de eieren totdat ze licht van kleur worden, mix dan de suiker erdoor en ga door met mixen tot de massa dik en glanzend wordt*
Schep dan voorzichtig de gesmolten chocola erbij* Daarna zeef je de bloem erboven met het bakpoeder en schep dat er voorzichtig doorheen*

Bereidingswijze
Giet in het ingevette bakblik de massa , plaats op een bakblik en schuif dat net onder het midden van de oven* Bak voor ongeveer 35 minuten* Test de gaarheid door een sate prikker of zoiets in de cake te steken* Als het goed is moet er nog het ER NIET DROOG UITKOMEN er moeten wat vochtige kruimeltjes aan het stokje plakken* Laat de brownies cake in de vorm afkoelen op een rek* Na ongeveer 30 minuten keer je de cake om, laat het verder afkoelen en snij er daarna mooie vierkante brownies van!
Dit moet voldoende zijn voor 16 Brownies.

Serveertips
Heb dit recept gemaakt NADAT ik het op smul heb gezet. Ik voeg de volgende keer 30 gram bloem extra toe. Ik had een TE KLEINE vierkante bakvorm waardoor ik de Brownies-cake 30 minuten langer in de oven heb moeten laten staan. De smaak was overigens VOORTREFFELIJK. Ik heb echter een ovenvaste glazen vierkante vorm van deze afmetingen en ga dit recept weer zo snel mogelijk maken in deze vorm, moet lukken!.

Cupcakes-met-frambozencreme
Ingrediënten
# 100 gr zachte boter
# 100 gr kristalsuiker
# 2 stuks eieren
# 1 theel gedroogde gist
# 100 gr zelfrijzend bakmeel
# 200 gr frambozen
# 100 gr mascarpone
# 30 gr poedersuiker

Hulpmiddelen
10 papieren cakevormpjes

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de boter met de suiker los. klop de eieren, de gist en het bakmeel erdoorheen tot een glad mengsel ontstaat. Verdeel het mengsel over de 10 vormpjes. Bak ze 10-12 min en laat ze afkoelen. Houd 10 frambozen achter voor garnering. Doe de rest van de frambozen met de poedersuiker in een pannetje, kook ze tot een puree en laat dit afkoelen. Zeef dit eventueel. Spatel de puree door de mascarpone tot een gladde massa. Smeer er de bovenkant van de muffins mee in en garneer met de frambozen.

Gebakken-gezondjes
Ingrediënten
50 gr. muesli
50 gr. gemengde noten grof gehakt
75 gr. bloem
2 eieren
250 ml melk
1 theel. kaneel
mespunt citroenrasp
zout
1 appel in luciferreepjes
50 gr. boter

Hulpmiddelen
Koekenpan
mixer

Bereidingswijze
Muesli en noten roosteren in een ingevette koekenpan
af laten koelen
Beslag kloppen van bloem, eieren, melk, kaneel,snufje zout en citroenrasp.
beslag half uurtje laten rusten
Dan de appelreepjes erdoor doen
Steeds een schepje muesli notenmengsel in de pan doen en daar een flinke lepel beslag overgieten.
De gezondjes aan beide kanten bruin bakken

Marcelin
Ingrediënten
BODEM:125 g bloem, 30 g suiker, een snufje zout, een eidooier, 60 g boter, 1 eetlepel water
VULLING: 3 flinke eetlepels halfzoete jam, bij voorkeur frambozen
TOPLAAG: 2 eiwitten 1 ei, 140 g suiker, 100 g gemalen amandelen, beetje poedersuiker.

Hulpmiddelen
Boterkoekvorm of springvorm (metaal). 24 cm.

Voorbereiding
Meng alle ingrediënten voor de bodem. Druk het deeg met je handpalm in de vorm, Zorg voor een opstand randje van 2 cm.
Warm de oven voor, 180°C hete lucht.

Bereidingswijze
Smeer de jam over de bodem. Klop 2 eiwitten stijf.
Meng 1 ei, 140 g suiker en de gemalen amandelen. Spatel de stijfgeslagen eiwitten erdoor en strijk het mengsel over de jamlaag. Bestrooi met een beetje poedersuiker. (mbv een theezeefje).
Oventijd: 40 minuten.

Congolais
Ingrediënten
3 eiwitten ,snufje maïzena, 200 g suiker, 200 g gemalen kokos, beetje boter, evt vanille of citroenrasp, evt pure chocolade.

Hulpmiddelen
bakpapier

Voorbereiding
Breng 5 eetlepels water met de suker aan de kook, laat 2 min zachtjes koken. Warm de oven voor op 160°C hete lucht.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet dit in met boter.

Bereidingswijze
Klop de eiwitten met de maïzena stijf. Meng de kokos door de suikersiroop en spatel vervolgens de eiwitten erdoor.
Schep 20 bergjes van de kokosmassa op de plaat en bak middenin de oven, 25 minuten, tot ze van buiten lekker knapperig en van binnen nog lekker zacht zijn.
Variaties: meng er 1/2 theelepel citroenrasp door of wat vanille. Je kunt ook de afgekoelde koekjes half in gesmolten pure chocolade dopen.

Serveertip
Vers zijn ze het lekkerst. Wil je ze van te voren maken, leg ze dan een paar minuten in een warme oven voor het serveren, ze krijgen dan weer een lekker knapperig korstje.

Melktaart
Ingrediënten
4 e gesmolten margarine
250 ml suiker (1 kop)
4 eieren
2 t bakpoeder
250 ml tarwe bloem
1 liter melk

Bereidingswijze
1. Smelt margarine en meng heel goed met suiker.
2. Voeg eigelen toe en meng goed.
3. Voeg bloem,zout en bakpoeder stapsgewijs toe en meng goed met suikermengsel.
4. Voeg melk geleidelijk erbij tot het een goed vermengde massa vormen.
5. Klopt eiwitten stijf en spartel eiwitten door beslag.
6. Bak voor vijf en veertig minuten bij 180*C
7. Bestrooi met kaneelpoeder als de taart afgekoeld is.

Gevaarlijke-chocoladekoekjes
Ingrediënten
75 gr zachte boter – 150 gr lichtbruine basterdsuiker – 1 groot ei (losgeklopt) – 1 zakje vanillesuiker – 150 gr bloem – 2 tl bakpoeder – 25 gr cacaopoeder – mespunt zout – 50 gr pure chocolade in stukjes – 50 gr witte chocolade in stukjes

Hulpmiddelen
Bakplaten – bakpapier

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180grC. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker licht en romig. Klop het ei erdoor. Zeef bakmeel met cacao en zout en roer dit door de boter/suikermassa. Schep de chocoladestukjes door het deeg.

Bereidingswijze
Maak kleine bergjes op de bakplaat en druk deze plat met behulp van een natte lepel. (Ik had de eerste keer op aanraden van Tip iets te grote scheppen genomen, zodat ik hele grote koeken kreeg.) Bak de koekjes plm.12 minuten in het midden van de oven. Laat ze 1 minuut afkoelen en leg ze dan op een taartrooster. Nog even afblijven hoor!

Wij wensen jullie wederom een heel gezellig weekend!
Oktober 2011,
Deon en Petra

7 Reacties

  1. Was helemaal vergeten dit te bewaren, ga nog even bij die andere kijken of ik die wel bewaard heb! Staan heerlijke recepten bij. Groetjes, Louise

  2. Leuk artikel met baie lekkere recepten. Ik zet het favoriet want er staan recepten bij die ik ook kan eten. Bedankt en groetjes, Margrit

  3. Wat een leuk idee.Mijn oudste wordt bijna 15 en vind het een leuk idee voor een `get together` met haar vriendinnen.Bedankt voor alle lekkere recepten.Groetjes Karin

  4. Koeksisters, heb ze 2 jaar geleden een keer gemaakt met nieuwjaarsdag. Prima alternatief voor de oliebol. Ga ze zeker weer maken. Iedereen was er dol op. Ina

  5. Leuk artikel, zoals altijd weer goed verzorgd, mijn complimenten! Ik zet het favoriet want er staan weer leuke/lekkere recepten bij. Groetjes, Louise

  6. Dank voor het leuke artikel. Marianne

  7. Wat ziet her er weer heerlijk uit, bedankt weer voor deze heerlijke recepten, ijn weekend ook, groetjes Susan

Geef een reactie