Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Borrelhapjes en Sushi

Voor 8 personen.

100 gram verse roomkaas

50 gram geraspte oude kaas

3 eetlepels sinaasappelsap

halve theelepel paprikapoeder

2 eetlepels fijnegeknipte bieslook

8 witte boterhammen

zout en peper

Meng de verse roomkaas met de geraspte kaas, sinaasappelsap, paprikapoeder en de bieslook door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. Snijd de korsten van de boterhammen en rol deze met een deegroller heel plat. Besmeer de platgerolde boterhammen met het kaasmengsel en rol ze stevig op (net als een pannenkoek). Verpak ze in aluminiumfolie en laat ze een uurtje in de koelkast opstijven. Verwijder dan de folie en snijd elk rolletje in ongeveer 5 plakjes.

125 gr bloem

1/2 tl bakpoeder

60 gr boter

1 ei

60 gr cheddar

1 tl bieslook

1 tl peterselie

1 el ijswater

Vulling:

80 gr roomkaas

20 gr boter

1 el bieslook

1 el peterselie

90 gr cheddar

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190?C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Zeef de bloem en bakpoeder in een kom. Meng met de vingertoppen de boter luchtig door de bloem tot het geheel op broodkruimels lijkt.

Maak een kuiltje in het midden en voeg het losgeklopte ei, geraspte kaas, gehakte verse kruiden en 1 el ijswater toe. Meng dit met een mes tot een korrelig deeg. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een 3 mm dikke lap. Verwijder het bovenste vel en steek rondjes van 5 cm uit het deeg. Leg de rondjes op de bakplaten. Rol de deegresten opnieuw uit en steek ook hier rondjes uit. Bak de rondjes in ongeveer 8 minuten lichtbruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

Roer de roomkaas en boter voor de vulling in een kom met de mixer tot een romig mengsel. Voeg de gehakte kruiden en geraspte kaas toe en klop alles glad. Schep een 1/2 tl vulling op de ene helft van de koekjes en leg de andere helft hier bovenop.

Ingredienten

10 eieren

2 el mayonaise

2 el kerrie

1 tl ketjap

zout

extra:

spuitzak

Bereiding:

Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze afkoelen en snij ze in de lengte doormidden. Wip het eigeel uit de helften in een bakje. Leg de lege eihelften op een schaal. Snij eventueel van de onderkant een dun plakje af zodat ze niet omvallen en bestrooi ze met wat zout.

Pureer het eigeel en voeg de mayonaise, de ketjap, de kerrie en naar smaak zout toe.

Vul de spuitzak met het eigeelmengsel en vul de eieren ermee (of gebruik 2 eierlepeltjes). Garneer met een beetje peterselie.

Serveer op kamertemperatuur.

Variaties: ipv de mayonaise, kerrie en ketjap:

- Vermeng het eigeel met boursin of paturain

- met 2 el mayonaise en 100 gr filet americain

- 2 el mayonaise en enkele geprakte sardientjes,

Ingredienten:

1 paprika

1 tomaat

8 sneetjes witbrood

75 ml olijfolie

2 teentjes knoflook

2 el olijfolie

1 ui

zalmmayonaise:

2 eierdooiers

2 teentjes knoflook

2 tl citroensap

1,8 dl olijfolie

(of 4 a 5 dikke el mayonaise)

60 gr gerookte zalmsnippers

Bereiding:

Verwijder zaad en zaadlijsten van de paprika en snij het vruchtvlees fijn. Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees fijn. Snij het ontkorste brood diagonaal in vieren.

Verwarm de oven voor op 180?C. Meng uitgeperste knoflook en olie en bestrijk hiermee het brood aan beide kanten. Bak het brood 10 minuten en draai het halverwege om. Zet het brood apart.

Verhit de 2 el olie in een koekenpan en bak paprika, tomaat en gesnipperde ui hierin zacht. Neem de pan van het vuur. Klop voor de zalmmayonaise de eierdooiers, de uitgeperste knoflook en citroensap met een mixer in een kom.

Roer de olie er met 1 tl tegelijk erdoor en zorg ervoor dat de olie is opgenomen voordat je de volgende tl toevoegt (of gebruik 4 a 5 el mayonaise). Roer de snippers erdoor en laat de smaken een uurtje intrekken. Besmeer de toast met de zalmmayonaise en leg er wat paprikamengsel op.

Ingredienten:

10 verse dadels

100 gram zachte geitenkaas

5 walnoten

Bereiding:

Snij de kaas in 10 stukjes.

Ontpit de dadels en druk de zachte kaas in de opening.

Druk een halve walnoot in de kaas.

Voor de tomaatjes gevuld met avocado en grijze garnalen :

6 kleine, stevige tomaten

1 avocado

100 g Hollandse garnalen

mayonaise

Chilipoeder

Voor de crostini met limoenboter en gerookte zalm :

100 g gerookte zalm

100 g boter

limoensap

basilicum

zout, peper

stokbrood

Voor de tonijntapenade :

1 blikje tonijn op olie

kappertjes

6 gedroogde tomaatjes

100 g zwarte olijven zonder pit

citroensap

Bereiding

Tomaatjes gevuld met avocado en grijze garnalen :

Halveer 6 kleine, stevige tomaten, hol ze uit en laat ze omgekeerd uitlekken op keukenpapier. Schil 1 avocado en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Schep de avocado met 100 g Hollandse garnalen en 1-2 eetlepels mayonaise door elkaar. Breng op smaak met een snufje chilipoeder en zout. Vul de tomaatjes met de garnalensalade.

Crostini met limoenboter en gerookte zalm :

Vermeng 100 g zachte boter met 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel heel fijngehakte basilicum en zout en peper naar smaak. Snijd een klein voorgebakken stokbrood in dunne plakjes en rooster ze onder een hete grill goudbruin. Bestrijk de crostini met limoenboter. Snijd 100 g gerookte zalm in repen van 4 cm en leg ze losjes op de crostini.

Tonijntapenade :

Pureer 1 blikje tonijn op olie met 2 eetlepels kappertjes, 6 gedroogde tomaatjes, 1 eetlepel citroensap en 100 g zwarte olijven zonder pit in de keukenmachine tot een grove pasta. Voeg zout en peper naar smaak toe en doe de tapenade over in een mooi schaaltje. Lekker op een stukje stokbrood.INGREDIENTEN:

250 GR. GEMENGD GEHAKT

? KOFFIEL. WORCESTERSHIRESAUS

25 GR. GERASPTE KAAS

6 SNEDEN WIT BROOD

BOTER , PEPER EN ZOUT

BEREIDING:

MAAK HET GEHAKT AAN MET DE KAAS , DE SAUS EN PEPER EN ZOUT. VORM EEN GROTE WORST VAN ONGEVEER 4 CM DIAMETER . WIKKEL DIE IN ALLUMINIUMFOLIE EN LEG EEN PAAR UUR IN DE IJSKAST OM HARD TE WORDEN. SNIJ 12 PLAKJES VAN 1 CM. DIK EN BAK DIE OP EEN ZACHT VUURTJE. MET BEHULP VAN EEN GLAS SNIJ JE 12 RONDJES UIT HET BROOD. BAK ZE TOT GOUDGELE TOASTJES. LEG EEN MINI _ HAMBURGER OP ELK TOASTJE EN VERSIER NAAR EIGEN CREATIE MET KRUIDEN , STUKJES TOMAAT ENZ.

4 velletjes sushi nori (geroosterde norivellen)

125 g sushirijst

1,5 liter water 3 eetlepels rijstwijn (sake)

? theelepel zout

kommetje azijnwater, 1 kopje water op 3-4 eetlepels rijstazijn (ook wel Genmai su genoemd. Deze azijn is een stuk milder dan wijnazijn of appelazijn).

2 theelepels wasabipoeder (mierikswortel

Vulling : bv.

verse of gerookte vissoorten zoals zalm, tonijn, haring, garnalen enz.

reepjes omelet

reepjes avocado

reepjes wortel (kort gekookt)

reepjes komkommer (in de lengte gesneden)

lente uitjes

reepjes (geroosterde) tofu (liefst gemarineerd in b.v. shoyusaus en daarna

gebakken)

umeboshi pasta (gemaakt van in zout gelegde Japanse pruimen. Ze hebben een

pikante zure smaak)

geroosterde sesamzaadjes

Verder

De sushi krijgt een heerlijk nootachtige smaak als de vulling met geroosterde sesamzaadjes wordt bestrooid.

? Shoyu sojasaus (een zoute sojasaus)

? Serveer met friszure Gari-gemberpickles.

Benodigdheden:

Groot, schoon mes met plat lemmet.

Sushimatj

Bereiding:

Spoel 125 g sushirijst in een zeef af onder koud water tot het helder blijft. Laat 1 uur uitlekken. Breng de rijst met 1,5 liter water aan de kook, laat op een hoog vuur koken en laat hem daarna op het kleinste pitje met het deksel op de pan nog 10 minuten gaar worden. Neem het deksel van de pan, dek af met een theedoek en laat 10 minuten rusten. Breng intussen een steelpannetje de rijstwijn met 2 eetlepels water en het zout aan de kook en laat afkoelen. Doe de rijst in een kom en bedruppel hem met de rijstwijn. Schep met een houten lepel om en zorg dat er lucht bij komt zodat de rijst verder afkoelt.

Maak de gewenste ingredienten in reepjes, zoals bijvoorbeeld komkommer in reepjes, wortel in reepjes, reepjes groenteomelet klaar.

Roer het wasabipoeder met 3 theelepels water tot een romige massa en laat rusten.

Leg een sushi nori vel horizontaal en met de bovenkant naar beneden op het sushimatje. Een sushi norivel heeft een glimmende en een doffe kant. De glimmende kant komt op het matje te liggen en wordt de buitenkant van de sushi.

Bevochtig uw handen met azijnwater en pak een hand sushirijst en spreid deze uit over het sushi norivel. Door uw handen te bevochtigen met azijnwater plakt de rijst niet aan uw handen en is zo goed te verwerken. De laag rijst moet ongeveer 1 cm dik zijn. Zorg ervoor dat bovenaan het vel 3-4 cm niet bedekt is.

Maak een opstaand randje rijst aan het uiterste kant van het stuk dat met rijst bedekt is, zodat de ingredienten niet gaan verschuiven bij het rollen. Dus aan de kant van het onbedekte stuk norivel.

Leg de ingredienten in de breedte op de rijst.

Lekkere combinaties zijn (geroosterde) tofu, met omelet en wortel. Vis met reepjes komkommer. U kunt de wasabipasta bij wat flauw smakende ingredienten als tofu, wortel en komkommer in de breedte smeren om een pittige smaak te krijgen. Wasabi is een zeer scherpsmakend product. Gebruik het met mate.

Pak vooraan de rolmat en het sushi norivel en rol alles tegelijk in de richting van de opstaande

rand en stop wanneer u daar bent.

Druk zachtjes op de rol en trek de rol strak, door de vingers van uw ene hand om het gerolde

matje te houden en met de andere hand het uiteinde van het matje iets aan te trekken.

Bevochtig het onbedekte uiteinde van het sushi nori vel met een beetje azijnwater en rol de

sushirol verder af, zodat deze geheel gesloten is.

Laat de rol een paar minuten liggen om stevig te worden alvorens hem in plakjes te snijden.

Zorg bij het snijden van de rol ervoor dat het mes steeds schoon is. Het lemmet van het mes schoon houden met een vochtige doek en bevochtigen met een beetje azijnwater.

Serveer de sushi's op een mooie schaal met decoratieve garnering. Bij de sushi's een schaaltje met shoyu saus serveren om de sushi's in te dopen en gemberpickles als pittig, zurig bijgerechtje. Voor een nog pittiger smaak kunt u een klein puntje wasabipasta toevoegen.

10 ronde krokante toastjes, 150 g heel dun gesneden Parmaham, 1 Charentais-meloen (cavaillon), 1 glaasje port, kervelplukjes

bereiding:

1. Verdeel de ham in reepjes en draai op elk toastje een mooi roosje.

2. Snijd de meloen dwars doormidden, haal de pitjes eruit en hol het vruchtvlees uit met een meloenmesje.

3. Laat de balletjes enkele uren marineren in de port en leg telkens een meloenballetje in een hamroosje.

4. garneer met een plukje kervel.

1 komkommer, 250 g gekookte ham, scheutje cognac, peper, zout, cayennepeper, 1 theelepel tomatenpuree, 2 dl room, rode paprika

bereiding:

1. Hol stukken komkommer uit met een meloenmesje en blancheer ze 1 minuut.

2. Pureer de ham in de mixer en roer er tomatenpuree, peper, zout, cayennepeper en cognac door.

3. Meng met half opgeklopte room en laat opstijven in de koelkast.

4. Vul de kuipjes met de mousse en garneer met stukjes rode paprika.

Voor een 10-tal hapjes: 200 g gorgonzola, 3 eetlepels zachte boter, bosje peterselie, 100 g gepelde walnoten, grote witte champigons

bereiding:

1. Meng de boter door de kaas.

2. Snipper de gewassen en drooggedepte peterselie.

3. Houd 10 halve walnoten apart voor de garnering en hak de rest fijn. Meng ze samen met de peterselie door de kaasboter en laat ze opstijven in de koelkast.

4. Breek de steeltjes uit de champignons en spuit er telkens een rozetje op.

5. Garneer met walnoten

Voor een 10-tal hapjes : 10 velletjes diepvries bladerdeeg, 10 theelepels tomatenpuree, 1 mozarellakaasje, zout

1 theelepel gedroogde oregano, 1 eetlepel olijfolie

bereiding :

1. Steek rondjes uit de velletjes bladerdeeg en leg ze op een bakplaat.

2. Schep er een lepeltje tomatenpuree op.

3. Leg er een plakje mozarella op en bestrooi met een beetje zout en oregano.

4. Giet er enkele druppels olijfolie op en bak 10 min. in een op 250?C voorverwarmde oven.

Voor een 10-tal hapjes : 2 grote aardappelen, 30 g geraspte gruyere, 1 sjalot, zout, 20 g boter, 2 eetlepels olie

bereiding :

1. Schil de aardappelen en rasp ze in dunne sliertjes.

2. Meng er geraspte kaas, gesnipperde sjalot en een beetje zout door.

3. Verhit de boter en de olie in een koekepan met een anti-aanbaklaag en schep er telkens enkele hoopjes in, druk ze aan met een vork en bak ze aan beide kanten bruin.

Home Recepten