Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kindertractaties

Grappige, leuke, lekkere en ook verstandige uitdeel ideetjes voor kinderen.

Maak een gaatje in een dropvisje (of kauwgomvisje). Haal er een dropveter doorheen en knoop hem vast. Knoop het andere uiteinde aan een dropstaaf of lange vinger.

Zet de hengels in een grote beker op vaas, zodat de visjes naar beneden handen.

Zoek een mooie gevorkte tak. Rijg kleine kettingen van gomsnoepjes aan een katoenen draad. Wissel de snoepjes af met blaadjes van groen papier. Hang ze allemaal aan de takken van de boom, hoe voller hoe mooier. Zet de tak in een mooie vaas of in een pot vol oasis (steekschuim). Aan de voet van de tak kun je nog allemaal snoepstaafjes prikken.Deze taart hoef je niet te bakken en je kunt er ook nog mee toveren.

Maak een kwarktaart met behulp van mix voor kwarktaart. Gebruik witte kwark. Versier de taart rondom en bovenop met spekjes in verschillende kleuren. Even aandrukken en ze blijven vanzelf kleven. Laat de taart een paar uur staan.

Van deze taart kun je twee keer tracteren: De eerste keer tracteer je alleen op de spekjes. Wat over blijft is een kwarktaart met dezelfde kleuren, want de spekjes hebben een kleurenpatroon achter gelaten! Snijdt de taart in punten en spuit er een beetje slagroom op. Zelfs de slagroom kun je kleuren, als je door de stijf geslagen room een beetje limonadesiroop roert!

Extra stijve room krijg je als je geen gewone suiker gebruikt, maar geleisuiker. Laat de slagroom een paar uur staan voor gebruik.

Hier kun je met meerdere kinderen van eten. Snijd een flinke meloen door midden. Draai er balletjes uit met een balletjeslepeltje. Als je dat niet hebt, kun je er schelpjes uit scheppen met een gewoon lepeltje. Laat an de binnenkant een dikke rand zitten, anders verliest de meloen z?n stevigheid. Vul de onderste helft van de meloen met bolletjes of schelpjes. Snijd van een rode of groene paprika een tong, handen en voeten. Bevestig de handen en voeten met cocktailprikkers. Maak ogen van plakken komkommer en/of paprika en zet ze eveneens vast met prikkers. Leg de tong op de onderste helft van de meloen en zet de bovenste helft er bovenop.

Maak een muts van gekleurd papier en wat slingers. Snijd dunne slierten haar van prei en stop ze onder de muts.

Tip: om de meloen stevig neer te zetten, kun je een stukje van de onderkant af snijden. Je kunt de ronde onderkant ook stevig in een schaaltje zetten. Leg de rest van de meloenbolletjes of schelpjes samen met stukjes paprika om de meloen heen.

Taartjes van kwark, waar de vogeltjes jaloers op zullen zijn. Maak een kwarktaart met behulp van een mix voor kwarktaart. Door gewone witte of gekleurde vruchtenkwark te kiezen, kun je de taart de kleur geven die je wilt. Snijd hem in punten en versier elke punt met gekleurde hagelslag of tumtummetjes, dat precies op vogelvoer lijkt. Het versieren gaat gemakkelijk, als je de punten voorzichtig om rolt in een bord vol hagelslag. Je kunt ook nootjes of amandelsnippers gebruiken.

Versier de punten met papieren vogeltjes, bloemen of poppetjes (feestartikelen).

Snijd aan de voorkant van repen Kapitein Koek een punt. Snijd een plak koek tot een rechthoekige driehoek en steek er een satestokje door. Steek deze als een vlag op de koekboot. Zet bovenin een vlaggetje.

bron: Koekschrift van een kookgek, auteur: Joop Braakhekke, uitgever: Tirion, BaarnSnijd de gekozen ontbijtkoek in blokjes. Snijd ook een banaan in dikke schijfjes (wentel ze even door citroensap) en 2 schijven ananas in stukjes. Steek aan satepennen afwisselend blokjes koek en stukjes fruit.Versier appeltjes of ander rond fruit met schil. Het gezichtje maak je van gegomde plakkertjes of kleine snoepjes (plakken met eiwit) of groentereepjes.

Voor de mond maak je een grote snee, waar je een naamkaartje of zout koekje in steekt. De armen maak je van cocktailprikkers met cocktailworstjes. Een hoedje van gekleurd papier met een slingertje.

Wil je er een elfje of kabouter van maken? Vleugels of een baard maak je gemakkelijk van allumuniumfolie.

Variatie

Komkommermannetjes: Snijd een komkommer in grote stukken. Versier ze zoals in het recept boven. Prik voor de voetjes eveneens worstjes aan cocktailprikkers. Gebruik een rijstwafel als hoed.

Geen zin of tijd om de poppetjes te maken? Kaas en worst aan een sateprikker is ook best leuk. Steek de prikkers in halve appels.

Je kunt van plakken ontbijtkoek op allerlei manieren kleine taartjes maken. Besmeer de koek met een laagje pindakaas en strooi er anijshagelslag of gekleurde hagel op. Besmeer de koek met jam of gelei en garneer met chocoladehagelslag of gestampte muisjes, of schik er stukjes fruit op zoals banaan, peer of appel.

Steek uit plakken koek met uitsteekvormpjes dieren, boompjes, driehoekjes en vierkantjes. Zet de dieren op een dienblad en omring ze met de bomen. Maak van de vierkantjes en driehoekjes een stal.

bron: Koekschrift van een kookgek, auteur: Joop Braakhekke, uitgever: Tirion, Baarn1 komkommer (lijf)

2 radijsjes (ogen)

2 augurken (poten)

zonnebloempitten (tanden)

stukjes kaas en worst

cocktail prikkers

Snij aan de onderkant van de komkommer een laagje af zodat hij beter blijft liggen. Snij de bek open en snij de achterkant (staart) een beetje smaller.

Prik de zonnebloempitjes in de bek.

Poten en ogen met een stukje cocktailprikker vastzetten.

Kaas/worst prikkers in de rug prikken.

Ingredienten:

2 eieren.

1/2 komkommer.

2 el mayonaise.

1 el tomatenketchup.

125g IJslandse garnalen.

zout, peper.

2 blaadjes sla.

sateprikkers.

Bereiding:

Kook de eieren in 10 minuten hard enspoel ze met koud water af. Schil de komkommer. Snij de komkommer in de lengte door en daarna in stukken. Haal de zaadjes uit de komkommer met een theelepel. Pel en hak de eieren in kleine stukjes. Roer de mayonaise met de ketchup glad en voeg de garnalen en het ei toe. breng op smaak met zout en peper. Vul 2 stukken komkommer met het garnalenmengsel. Was de sla en dep deze droog. Rijg een blaadjes sla aan een sateprikker en steek de prikker als een piratenvlag in de komkommer.

Home Recepten