Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Stenen (Hobby)

Keien- en stenenverzameling
Een stenenverzameling kan gewoon een groepje keitjes en stenen zijn, maar het is interessanter om erover te lezen en om je verzameling te kunnen benoemen. Je kunt stenen sorteren naar hun natuurlijke vindplaats, of naar hun soort (vuursteen, afzettingsgesteente, metamorfisch gesteente).

Probeer de stenen zoveel mogelijk in hetzelfde formaat te houden om uniformiteit aan je verzameling te geven. Bewaar ze op golfkarton, dat je eerst geverfd hebt; of giet ze in gips of plak ze in dozen. Zet er, voor je de stenen vastplakt, met een fijn kwastje of een tandenstoker met oostindische inkt, witte verf of nagellak een nummer op. Zet op een etiketje naast de steen of in het deksel van de doos of op een aparte kaart, datzelfde nummer met daarachter de volgende gegevens, als je die hebt; de naam van de steen, de soort, waar en wanneer je hem gevonden hebt en waarvoor hij gebruikt wordt.

Je kunt ook stenen verzamelen om de geologie van de wereld te illustreren. Op sommige stenen kun je interessante laagvorming zien (lagen die de tijdspassering laten zien, net als de ringen bij bomen). Op andere kun je sporen van watererosie vinden en op weer andere vind je fossielen.

Zoek een winkel met (edel)steensnijwerk in de buurt waar je stenen kunt laten zien om ze te identificeren. Zo kun je alle stenen in je verzameling leren benoemen.
Steenspreuk

De 'Grote Camee' bevindt zich sinds 1823 in de verzamelingen van Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet te Leiden. Deze rustige bergplaats is geheel in tegenstelling met de uiterst stormachtige voorgeschiedenis van de camee.

Een pronkstuk is de camee met een portret van Livia (56 v. Chr.-29 na Chr.), de beruchte echtgenote van keizer Augustus. Deze camee werd tegen het einde van de 18de eeuw teruggevonden in de baai van Napels, in de nabijheid van een keizerlijke villa.

Pronk-cameeen sierden vanaf Alexander de Grote de muren van vorstelijke verblijven.Bron:

http://www.penningkabinet.nl/collectie/overzicht/gesnedenstenen.htmlAlles is energie, dus ook stenen en kristallen. De energie van kristallen zoals amethist, bergkristal, amethist, citrien en rookkwarts kunnen wij gemakkelijk opnemen. Onder een bepaalde druk en doordat er verschillende mineralen aanwezig zijn, ontstaan de verschillende soorten stenen. De meeste kristalvormen komen in grotten voor. In sommige grotten komen alleen kristallen voor, maar in andere kristallen, amethisten en citrien bij elkaar. Om de energie van kristallen op te nemen hoef je ze alleen maar te dragen. Als je een specifieke energie-stroom in je lichaam wilt opnemen, leg je de kristallen of de andere stenen in een bepaald patroon neer. Een steen kan ertoe bijdragen dat je je beter voelt, of dat je vermoeidheid verdwijnt, doordat ze je in evenwicht brengen.


Stenen en mineralen

tel: 035-5382520

Het "Geologisch Museum Hofland" is op 20 april 1972 gestart in Laren. Eerst aan het Zevenend, vanaf 1987 aan de Hilversumseweg 51, bij het Sint Janskerkhof in Laren NH. In en rond het museum werken alleen vrijwilligers.

De doelstelling is onder meer het wekken van belangstelling voor de geologie, vooral bij kinderen.

In het museum is daartoe een tentoonstelling ingericht van stenen, mineralen en fossielen uit de hele wereld. Niet alleen de zwerfkeien van het Gooi, maar ook kristallen uit Zwitserland, fossielen uit Engeland en Duitsland, ertsen uit Afrika en dieptegesteenten uit Noorwegen.

Aan de hand van deze vaste expositie wordt het ontstaan van de aarde, vulkanisme en het uitgestorven dieren en plantenleven 'zichtbaar' gemaakt.

Daarnaast zijn er dia- en videovoorstellingen, onder andere over het ontstaan van het Gooi en over vulkanisme.

Buiten is er een gesteentetuin met zwerfkeien, die afkomstig zijn uit een bouwput in Hilversum. Tussen de enorme brokken steen is een prachtige tuin met vijver aangelegd.

In de winkel en het zaag-atelier zijn stenen en mineralen te koop, of kan er een steen gezaagd worden.

Het museum organiseert wisselende tentoonstellingen over uiteenlopende geologische onderwerpen.

Voor scholen is er een speciaal programma beschikbaar, alleen op afspraak. Tijdens schoolvakanties zijn er speciale kinderdagen.

Het museum ligt naast het Sint Janskerkhof aan de weg van Hilversum naar Laren. Rond het museum liggen de uitgestrekte heidevelden en bossen van het Goois Natuurreservaat met uitstekende wandel- en fietsgelegenheid. Routes in het museum verkrijgbaar.

Openingstijden:

di. t/m zo. 13.00-16.30 uur

Groepen op afspraak

Toegangsprijzen:

Volwassenen ? 3,00

Kinderen t/m 12 jaar ? 1,60

Home Recepten