De aarde doet er precies een jaar over om rond de zon te draaien. Maar de aarde blijft altijd om de zon draaien, dus waarom begint dat nieuwe jaar dan op 1 januari en waarom niet op 25 mei of zo?
Een agenda of een kalender kun je precies 1 jaar gebruiken. In het volgende jaar vallen dezelfde data (1 januari, 10 september enz.) niet op dezelfde dagen.
Dat komt omdat je gewonde jaren hebt en schrikkeljaren. Eens in de vier jaar is het schrikkeljaar. Dan heeft februari niet 28 maar 29 dagen. Een gewoon jaar heeft 365 dagen: 52 weken en 1 dag. Een schrikkeljaar heeft 52 weken en 2 dagen (die extra 29 februari).
Daardoor verschuift de eerste dag van het nieuwe jaar na een gewoon jaar 1 dag en na een schrikkeljaar 2 dagen. Als oud en nieuw dit jaar op maandag valt, dan valt het volgend jaar op dinsdag, of als het een schrikkeljaar is op woensdag.

De aarde doet er precies een jaar over om rond de zon te draaien. Maar de aarde blijft altijd om de zon draaien, dus waarom begint dat nieuwe jaar dan op 1 januari en waarom niet op 25 mei of zo?
Het nieuwe jaar begint ook niet overal op 1 januari. Dat is alleen zo in landen met de Gregoriaanse kalender. Deze kalender gebruiken ze wel in heel veel landen.

De oude Egyptenaren dachten daar weer heel anders over. Zij vonden dat het nieuwe jaar begon op de dag dat de dag en de nacht precies even lang duren. Dit is 21 september.

De Grieken dachten dat de kortste dag van het jaar het begin van elk jaar was. Dus hun jaar begon op 21 december.

De Egyptenaren en de Grieken, maar ook de Chinezen noemden hun maanden ook niet januari en maart. Die namen werden door Julius Caesar, een Romeinse heerser, bedacht. De Romeinen vonden dat het nieuwe jaar moest beginnen met een nieuwe maan. Julius Caesar moest wel rekening houden met de bestaande Romeinse kalender (net als de Griekse), dus begon het nieuwe jaar van de nieuwe kalender op de eerste nieuwe maan na het oude nieuwe jaar. Dat was toen 10 dagen na 21 december: 31 december dus.

Julius Caesar had toch ook een foutje gemaakt in zijn kalender. Het jaar duurde 11 minuten te lang. Tel maar eens bij elk jaar 11 minuten, dat loopt in enkele jaren op tot een paar dagen! In 1582 werd het jaar al 12 dagen te lang en Paus Gregorius ging daar wat aan doen. Hij zei:’Vandaag is het 4 oktober, maar morgen is het 15 oktober.’ Toen waren al die extra dagen in een klap weg, handig toch? Verder werd elk vierde jaar een schrikkeljaar. Nu is elk jaar nog maar 26 seconden te lang.


KALENDERKalenders en tijdrekeningDe uitzonderlijke schrikkeldag van 2000