Tips en regels bij het koken met wijn
Het gebruik van wijn in de keuken is al zo oud als de wijn zelf. Vooral in de landen rond de Middellandse zee wordt er veel wijn gebruikt in de keuken. Gelukkig is dit gebruik nu ook in het noorden, zoals in ons land, steeds meer bekend. Wijn kan het eenvoudigste gerecht nu juist dat ene duwtje geven waardoor het uitzonderlijk lekker wordt.

Kookwijn
Kookwijn heeft een negatieve klank. Vaak wordt er een goedkope wijn mee bedoeld die niet `te drinken’ is. Een gerecht wordt zo goed als zijn ingredienten zijn. Dus waarom dan zo`n wijn gebruiken? Is de wijn niet goed genoeg om gedronken te worden, gebruik hem dan ook niet in de keuken. Natuurlijk kunt u ook overdrijven. Een kostbare wijn drinkt u op. Daar kookt u niet mee. En wie kookt met champagne is een snob. Het frisse en tintelende van champagne gaat tijdens het koken helemaal verloren omdat het koolzuur verdwijnt.

Welke wijn
De beste wijnen om mee te koken zijn jonge krachtige wijnen met een behoorlijk alcoholgehalte. Een wat `slappere’ wijn [met een lager alcoholgehalte] geeft u wat meer kracht door wat sterkere drank toe te voegen als bijvoorbeeld cognac of jenever. U hoeft niet bang te zijn dat u dronken wordt. Na tien minuten koken is alle alcohol verdwenen. De smaak is echter gebleven en daar moet u weer rekening mee houden als er kinderen mee-eten.

Uit de streek
Gaat u een typisch streekgerecht uit bijvoorbeeld Italie of Frankrijk [de wijnlanden van Europa] maken, gebruik dan ook een wijn uit die streek. Bij een Provencaals gerecht dus een Provencaalsse wijn enzovoorts.

Malser
Taai vlees wordt door marineren, koken of stoven in wijn zachter en malser. En voegt u wijn toe aan het net gebakken en dus hete vlees, verwarm de wijn dan eerst voor. Het vlees `schrikt zich anders taai’. Gebruik pannen van roestvrij staal of goed geemailleerde pannen zonder scheurtjes. U kunt ook pannen van glas of keramiek gebruiken. Aluminium of andere metalen pannen geven het gerecht een metaalsmaak.

Afmaken met wijn
In plaats van koken of stoven met wijn, kunt u een gerecht ook afmaken met wijn. Dat wil zeggen pas op het laatst toevoegen. Meestal worden daarvoor versterkte wijnen als madeira, port of sherry gebruikt. Maar een kop krachtige bouillon krijgt met een scheut krachtige rode wijn iets bijzonders. Evenals een dressing waarin de azijn is vervangen door wijn.

Drinkwijn
Drink bij een wijn gekookt of gestoofd gerecht, dezelfde wijn. Dat hoeft geen wijn te zijn uit hetzelfde jaar, maar wel uit dezelfde streek. Bij een Bordeauxwijn dus eenzelfde Bordeauxwijn enzovoorts. Is het gerecht afgemaakt met een versterkte wijn als port, sherry, madeira enzovoorts, dan wordt de zaak wat moeilijker. Kies dan voor een eenvoudige wijn of voor bijvoorbeeld een rose.