Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Dressing maakt salades lekkerder

Een salade staat of valt met de dressing. Zo`n dressing fungeert als smaakmaker, smaakverzachter of als bindmiddel. Er zijn heel veel verschillende soorten dressings. De bekendste is de vinaigrette, een dressing van olie, azijn en kruiden. Daarnaast zijn er dressings op basis van mayonaise, yoghurt, room en dergelijke. Hier komen een paar voorbeelden.

Roomdressing

Ingrdienten:

4 eetlepels room

2 eetlepels citroensap of azijn

zout, peper, mosterd

2 eetlepels geknipte bieslook

of gesnipperde ui

1 eetlepel kappertjes

Klop de room totdat deze nog net vloeibaar is en roer de rest van de ingredienten erdoor. Deze dressing is vooral lekker bij sterk smakende groenten als spinazie, lof, bleekselderij en dergelijke.

Variatie: Gebruik in plaats van room creme fraiche, zure room, kwark of yoghurt. Voeg eventueel knoflook toe.

Mayonaise

Op basis van mayonaise zijn heel wat dressings mogelijk. Maak eens zelf mayonaise. Het is niet moeilijk, maar wel veel lekkerder.

Ingredientern:

1 eierdooier

1? eetlepel kruidenazijn

2 dl olie

mespunt mosterd

zout, peper

citroensap

Zorg ervoor dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn. Roer de eierdooier met de azijn met de handmixer glad en voeg al kloppende druppeltje voor druppeltje de olie toe. Zodra de mayonaise `pakt' [dat wil zeggen gaat binden] mag de rest van de olie in een klein staaltje al roerende toegevoegd worden. Voeg de mosterd, het zout, de peper en de citroensap naar smaak toe.

Ravigotesaus

Voeg aan 6 eetlepels mayonaise [ of halvanaise, yogonaise, slsaus en dergelijke] 1 geraspt klein uitje, zout, peper, enkele druppels citroensap en 1 eetlepel fijngehakte verse kruiden als bieslook en/of peterselie toe. Erg lekker bij bijvoorbeeld komkommer, selderij en bloemkool.

Remouladesaus

Voeg aan 6 eetlepels mayonaise [of halvanaise, yogonaise, slasaus en dergelijke] enkele druppels citroensap, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel zeer fijngehakte bieslook, kervel, dragon, peterselie, kappertjes en [eventueel] uitgeknepen knoflook toe. Als variatie kunt u ook zeer fijn gesneden augurk of zilveruitjes toevoegen.

Erg lekker bij bijvoorbeeld koud vlees, vis en kip.

Kaasdressing

Voeg aan 2 eetlepels mayonaise 4 eetlepels creme fraiche, een mespunt mosterd, peper, enkele druppels citroensap en 50 gram verkruimelde [blauwgeaderde] kaas toe. Deze dressing is ook geschikt als dipsaus.

Mosterd

Mosterd bestaat al eeuwen in Europa en wordt gemaakt van mosterdzaad met azijn, met most of met wijn. Zout, suiker en specerijen brengen de variatie aan in de smaak. Franse mosterd heeft bijvoorbeeld ui, knoflook en dragon als extra, terwijl Engelse mosterd wat scherper van smaak is door toevoeging van cayennepeper. Ingedroogde mosterd wordt weer bruikbaar door er witte wijn, azijn of water en azijn door te roeren.

Home Recepten Kookboeken