Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Gevogelte

info uit diverse bronnen Men maakt onderscheid tussen tamme en wilde eend. U kunt ze op dezelfde manier

bereiden, maar wilde eend is vlugger gaar. Aangeraden wordt, het vel van

wilde eend te verwijderen, daar de smaak niet zo aangenaam is.

Verrukkelijk en snel klaar: wilde eendenborst. Bestrooi de eendeborsten met

zout en peper en bak ze ca. 4 minuten in boter. Draai ze halverwege om. Laat

de eendenborsten nog 5 minuten nagaren in het midden van de oven op 100 graden C.

Houd de eendenborsten warm in aluminiumfolieIs een specifiek kerstgebraad. De bereiding ervan vertoont veel gelijkenis

met die van kalkoen.

Denk eraan dat de gebraden gans door het vet dat vrijkomt veel van haar

gewicht verliest. U maakt dit verlies goed door het aanbrengen van een

vulling.Wordt meestal gebruikt als kerstgebraad en wordt - in verband met de afmetingen - doorgaans in de oven gebakken.Jonge patrijzen worden gebraden, oudere patrijzen worden eerst gestoofd.

De oven voorverwarmen op 225-250 graden C en op deze temperatuur behouden gedurende de helft van de braadtijd, daarna 200 graden C.Braadtijden omtrent

tamme eend 20 minuten per 500 gram

wilde eend 15 minuten per 500 gram

jonge gans 1 1,5-2 uur

grote gans 2-2,5 uur

kalkoen ongevuld 15 minuten per 500 gram

kalkoen gevuld 20 minuten per 500 gram

jonge patrijs ca. 15 minuten

oudere patrijzen ca. 20 minuten

gevulde duiven 20-25 minuten

duiven 30-35 minuten

N.B.: deze braadtijden zijn bij benadering en verschillen van dier tot dier

en van oven tot oven.

De oven moet in ieder geval tot 225-250 graden C zijn verwarmd, voor het braden

Kan beginnen.

Braadt u gevogelte in de oven, voorkom dan uitdroging door het vlees

regelmatig met het braadvet te bedruipen.

Home Recepten Kookboeken