Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Info over wild en gevogelte

(Uit diverse bronnen) Vers wild is niet het hele jaar te koop; het aanbod is afhankelijk van het

jachtseizoen. Alleen tijdens dit seizoen is vers Hollands wild te koop. De

data verschillen per jaar en per wildsoortWildzwijn is een heerlijk wildsoort, die op allerlei manieren bereid worden.

Veel delen van wildzwijn kunt u net zo behandelen als varkensvlees.

Een lekkere stoofschotel van gemarineerd wildzwijnbout maakt u als volgt:

stukken vlees 12 uur marineren in rode wijn met een scheutje armagnac, een

scheutje azijn en een scheutje olijfolie. Als smaakmakers kunt u wortel,

sjalot, knoflook, gekneusde peperkorrels, peterselie, tijm, laurier en

bleekselderij toevoegen. Vlees uit marinade nemen, droogdeppen en in

olijfolie rondom bruin bakken samen met de groenten en kruiden uit de

marinade. De marinade verhitten, bij het vlees schenken en afgedekt 1 uur

laten stoven. Vlees uit pan scheppen en saus eventueel

iets laten inkoken en

op smaak brengen met zout en peper.

Lekker erbij: aardappelpureerozetjes of pasta.De tijd dat er alleen een hele haas gekocht kon worden is voorbij. Bij alle

poeliers kleine delen wild te koop of te bestellen. Hazenrugfilet is er een

goed voorbeeld van. U kunt die natuurlijk om en om als biefstuk bakken, maar

er zijn ook andere smakelijke mogelijkheden.

Erg lekker zijn haastournedos: hazenrugfilets gerold in ontbijtspek. Leg

daarvoor plakjes ontbijtspek dakpansgewijs op elkaar. Leg hierop 4 met zout

en peper bestrooide hazenrugfilets (met het dikke gedeelte om en om naar

links en naar rechts). Rol het spek stevig om de haas en bind het vlees om

de 3,5 cm. op als een rollade. Snijd deze rol tussen de draadjes door in

plakken en bak deze in ca. 6 minuten rondom bruin in boter (bak ook de

zijkanten mee). De aanbaksels in de pan kunt u losroeren met slagroom en dit

als saus bij de haastournedos serveren.Wat groente betreft, kunt u denken aan diverse koolsoorten (bijvoorbeeld

zuurkool, rode kool of spruitjes) en/of gemengde gebakken paddestoelen.

Ook allerlei zoete bijgerechten smaken heerlijk bij wild, zoals stoofperen,

appelmoes, gewelde gedroogde pruimen of cranberrycompote (zelfgemaakt of uit

een potje).

Gekookte aardappels, aardappelpuree, pasta of rijst maken het feestmaal

compleet.

Home Recepten Kookboeken