Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Japans vegetarisch kerstmenu

met dank aan Vegatopia Noedelsoep met tauge

Vegetarische sushi

Groente-tempura

IJsdessert van groene theeDashi

Een bouillon voor soepen die normaal gesproken gemaakt wordt van kombu (zeewier) en bonito-vlokken (geraspte visfilet). Voor dit kerstmenu gebruiken we een vegatrische variant die we maken van shiitake-paddestoelen, rijstwijn, zoete rijstkookwijn en rijstazijn.

Shoyu

De Japanse versie van sojasaus die gemaakt wordt van sojabonen en tarwe. Shoyu is dikker dan Chinese sojasaus en heeft een sterkere geur.

Groene thee

Thee die gemaakt wordt met ongefermenteerde, groene theeblaadjes. De kleur is wat geelgroenig en de smaak is ietwat bitter.

Mirin

Is zoete rijstwijn die uitsluitend bedoeld is om mee te koken.

Nori

Zachte zeewierbladeren die door roosteren worden gedroogd. Nori-vellen worden gebruikt voor het rollen van sushi.

Sake

Rijstwijn, de nationale drank van Japan. Wordt veel geschonken bij traditionele Japanse maaltijden, maar wordt ook gebruikt om gerechten mee te kruiden.

Shiitake

Grote zwartebruine paddestoelen die zowel vers als gedroogd verkrijgbaar zijn.

Su

Rijstazijn. Heeft een vrij milde smaak.

Udon

Dikke Japanse tarwenoedles. Wordt vooral gebruikt in soepen.

Wasabi Groene, pikante mierikswortel, vrij sterk van smaak. Je kunt wasabi zowel in pastavorm als in poedervorm kopen.

Home Recepten Kookboeken