Japans vegetarisch kerstmenu
met dank aan Vegatopia Noedelsoep met tauge
Vegetarische sushi
Groente-tempura
IJsdessert van groene theeDashi
Een bouillon voor soepen die normaal gesproken gemaakt wordt van kombu (zeewier) en bonito-vlokken (geraspte visfilet). Voor dit kerstmenu gebruiken we een vegatrische variant die we maken van shiitake-paddestoelen, rijstwijn, zoete rijstkookwijn en rijstazijn.
Shoyu
De Japanse versie van sojasaus die gemaakt wordt van sojabonen en tarwe. Shoyu is dikker dan Chinese sojasaus en heeft een sterkere geur.
Groene thee
Thee die gemaakt wordt met ongefermenteerde, groene theeblaadjes. De kleur is wat geelgroenig en de smaak is ietwat bitter.
Mirin
Is zoete rijstwijn die uitsluitend bedoeld is om mee te koken.
Nori
Zachte zeewierbladeren die door roosteren worden gedroogd. Nori-vellen worden gebruikt voor het rollen van sushi.
Sake
Rijstwijn, de nationale drank van Japan. Wordt veel geschonken bij traditionele Japanse maaltijden, maar wordt ook gebruikt om gerechten mee te kruiden.
Shiitake
Grote zwartebruine paddestoelen die zowel vers als gedroogd verkrijgbaar zijn.
Su
Rijstazijn. Heeft een vrij milde smaak.
Udon
Dikke Japanse tarwenoedles. Wordt vooral gebruikt in soepen.
Wasabi Groene, pikante mierikswortel, vrij sterk van smaak. Je kunt wasabi zowel in pastavorm als in poedervorm kopen.