Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Een Poolse kerstmaaltijd

Bron: Astrid Veltman. De kerstdagen, die in Polen een heel feestelijke karakter dragen en in de familiekring worden gevierd, beginnen met het avondmaal op Wigilia (Kerstavond 24 December). Het is de enige feestelijke avond in Polen waar nog duidelijk oude gebruiken in ere worden gehouden, zoals onder andere het uitnodigen van eenzame mensen en het dekken van een extra couvert voor de toevallige gast, die op deze speciale avond altijd welkom is. Het is ook de enige avond waar alle Polen, ongeacht of ze gelovig zijn of niet, gaan feest vieren, ook al zijn ze ver van eigen huis of vaderland, kortom het is de avond waar miljoenen Polen in dezelfde tijd door deze traditie zijn gebonden.

Het avondmaal (zonder vlees!, wel met vis) op Kerstavond is het culinaire hoogtepunt van de feestdagen en wordt voorafgegaan door het delen van de hostie, waarbij men elkaar al het goede wenst en er allerlei wederzijdse schuld en narigheid worden vergeven. Vervolgens neemt men plaats aan de feestelijk gedekte tafel, waarop achtereenvolgens verschijnen:

als voorgerecht:

- vis in gelei

- witte wijn

als warme gerechten:

- rode barszez met oortjes

- karper of snoekbaars in grijze saus

- zuurkool met paddestoelen

- witte wijn

als dessert:

- compote van gemengde gedroogde vruchten

- maanzaadtaart

- koffie of thee

Home Recepten Kookboeken