Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Millennium - de wereld over

Millennium - de wereld over Van Amsterdam tot Sydney, van Bangkok tot New York

Er zijn mensen die ervoor naar Nieuw-Zeeland reizen, of die met tijdzones meevliegen en zo de zon 4 keer zien opkomen, en zo het nieuwe Millennium vier keer kunnen begroeten.

De vraag waar op de wereld het millennium het eerst begint heeft geleid tot verhitte discussies. Zowel Chatham Island, ten oosten van Nieuw Zeeland, als Kiribati - ten noorden van Fiji en Nieuw Zeeland maken aanspraak op deze eer. De oorzaak van deze discussie is het feit dat in 1995 de datumgrens is verplaatst ten gunste van Kiribati.Dit komt, omdat de eilanden die bij Kiribati horen verspreid liggen - een afstand van 900 kilometer ligt tussen de eilanden, en daar liep de datumgrens dwars door. Zo vormde de eilanden geen eenheid qua datum, terwijl ze graag een eenheid wilden zijn. ( Per slot loopt er door de Antillen ook geen datumgrens). de aanvraag werd gehonoreerd, en sinds 1995 is Kiribati een - wat de datum aangaat.

Maar waar komt de Millenniumzon nu het eerste op?

Niet in Nieuw Zeeland, niet op een van de eilanden,

maar op een plekje op Antarctica, dit is door wetenschappers berekend.

Daar is ook de meeste kans, dat de zon word gezien...tien jaar geleden wilden Japanners de eerste zon van 1990 filmen op Chatham Island en ze kregen 2 dagen stortregen....

Maar goed, voor de mensen die thuis of met vrienden een wereldreis willen maken, volgen een aantal hapjes, waarmee u de sfeer kunt proeven...met Millenniumhapjes.

Gespiesde kruidenpoffertjes - Amsterdam

Kroepoekhapje met biefstuk - Singapore

Kokos-drumsticks met mangosalsa - kaapstad

Pittige bladerdeegvlinders - New York

Rucola-lamshamwrapper - SydneySydney (plus 9 uur)

Deze stad is al jaren bezig met de voorbereiding voor het Millennium, niet alleen worden op oudejaarsavond meer dan 1 miljoen mensen verwacht voor een 24 uur durend feest met vele hoogtepunten, maar ook vindt in 2000 de Olympische Zomerspelen in Sydney plaats.

Singapore (plus 7 uur)

Deze stad begon in juli 1999 met haar MillenniaMania, een programma dat een jaar duurt.

Het bestaat uit uitvoeringen van jaarlijkse feesten, zoals het Singapore Food Festival en het Dragon Boat festival. Het programma combineert christelijke en islamitische evenementen en ook het Chinees Nieuwjaar wordt erin betrokken. Er is ook een millenniumboom, waar mensen hun wensen en dromen voor het nieuwe tijdvak kunnen hangen.

Kaapstad ( plus 1 uur)

Kaapstad is al begonnen met het vieren van het nieuwe millennium. Er zijn sportieve evenementen die tot in 2000 voortduren. Tijdens de millenniumwisseling speelt het CapeTown Philharmonic Orchestra in de Botanische Tuin terwijl ten oosten van de stad een festival plaatsvindt, waar muzikanten uit heel Afrika traditionele en spirituele muziek spelen.

Amsterdam ( 0 uur)

Amsterdam heeft de Dam als middelpunt van het Amsterdam 2000 feest, dat de gemeente organiseert. Van 4 uur 's middags tot 4 uur 's nachts zijn er allerlei optredens: zo brengt het Metropole Orkest een muziekcompositie van de eeuw, die 1 1/2 uur duurt. Hierbij zijn voor de afgelopen eeuw bepalende beelden te zien op videoscheremen, die op een 55 meter hoog reuzenrad bevestigd zijn.

New York (minus 6 uur)

Deze stad kent elke jaarwisseling een groot feest op Times Square. om het nieuwe Millennium in te luiden wordt er dit keer een van de grootste feesten van het land gehouden, met laser- en lichtshows en videobeelden van feesten in de hele wereld. In alle hotels in Central Parc en rond het vrijheidsbeeld zijn grote happenings met muziek, artiesten en vuurwerkMargriet 52, en een programma dat ik op 26-12-1999 heb gezien op RTL 5. De recepten komen te staan op kerst_pasen_pinkster

Home Recepten Kookboeken