Kerst
Kerst
Wat zet je op tafel
Wat zet je op tafel
B R U N C H
Gerecht 1
Gepocheerd ei met Hollandaisesaus
Voor 4 personen - 35 minuten
Ingredienten :
Voor de saus :
Bereiding :
Klop voor de Hollandaisesaus de eidooiers met
het water en de azijn au Bain Marie
tot een homogene massa.
Zet het vuur laag en giet al roerende heel
voorzichtig de gesmolten boter erbij.
Neem de pan van het vuur en
maak op smaak met zout en peper.
Serveer de saus warm.
Breng een grote pan met een flinke laag water
en de azijn aan de kook en draai het vuur laag.
Breek de eitjes een voor een in een diepe lepel
en laat deze in het water glijden.
Draai het vuur uit en laat ze 4 minuten pocheren.
Neem ze met een schuimspaan uit de pan en
laat ze op keukenpapier uitlekken.
Toast het witbrood en leg op elke toast
een plakje gebakken ham, het gepocheerde ei
en een schepje saus.
Garneer met peterselie.
Gerecht 2
Fruitdrankje met croissant
Voor 4 personen - 10 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Pureer het fruit in de keukenmachine samen met
het sinaasappelsap tot een fruitmousse.
Schenk de yoghurt in mooie glazen en schep
daar voorzichtig de fruitmousse bovenop.
Snijd de croissants open en
vul ze met stukjes aardbei en jam.
Gerecht 3
Stersandwich met paling en roomkaas
Voor 4 personen - 20 minuten
Ingredienten :
4 witte geroosterde sneetjes brood, uitgestoken in stervorm
Bereiding :
Vermeng de roomkaas met de bieslook.
Meng in een keukenmachine 1/4 deel van de paling
met de creme fraiche tot een mousse.
Maak op smaak met citroensap en peper.
Besmeer 4 bruine broodsterren
met het roomkaasmengsel.
Leg hierop de witte broodsterren
en bestrijk deze met de mousse.
Leg de overige palingfilets bovenop de mousse.
Bedek deze met de laatste bruine broodsterren.
Gerecht 4
Ciabatta met ham en geroosterde paprika
Voor 4 personen - 30 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Snijd de afgebakken ciabatta in vier delen
en snij in de lengte open.
Verhit de olie in een koekenpan en
bak hierin de knoflook bruin.
Voeg de paprika en de tomaten toe en laat het
10 minuten garen op een laag vuur.
Maak op smaak met zout en peper.
Besmeer de onderste helft van de ciabatta
met pesto en beleg met de ham.
Schep het paprikamengsel erop, garneer eventueel
met wat basilicumblaadjes en bedek met de
bovenste helft van de ciabatta.
body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
M E N U - E E N
Garnalensoep met gerookte zalm en lente-uitjes
Gevulde kipfilet in Serrano ham
Tagliatelle met walnotenpesto
Trifle met fruit
Garnalensoep met gerookte zalm en lente-uitjes
Voorgerecht voor 4 personen - 20 minuten
Ingredienten :
1 scheutje witte vermout
Bereiding :
Breng de garnalensoep samen met de room,
witte vermout en witte wijn aan de kook en
laat het 10 minuten zachtjes koken.
Maak op smaak met zout en peper.
Verhit de boter in een koekenpan en
bak hierin de broodsterren aan beide kanten.
Verdeel de soep over vier voorverwarmde
diepe borden en garneer met de zalm
en de lente-uitjes.
Serveer hiernaast de broodsterren.
Gevulde kipfilet in Serranoham
Hoofdgerecht voor 4 personen - 70 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Snijd de kipfilets in de lengte als
een envelopje open.
Pureer de basilicum samen met de knoflook,
de sjalotjes en de olijfolie en maak
op smaak met zout en peper.
Schep in elke filet 1/4 van deze vulling,
druk ze dicht en bestrooi ze met zout en peper.
Rol elke filet in een plak Serranoham en leg
de filets in een met olie ingesmeerde ovenschaal.
Bak ze in 30 minuten af in een
voorverwarmde oven op 200 graden.
Bedruip ze af en toe met wat olijfolie.
Neem de filets uit de ovenschaal en houd ze
op een bord warm onder aluminiumfolie.
Giet de wijn en de bouillon op het bakvet van
de ovenschaal, roer de aanbaksels goed los
en giet het bakvocht door een zeef in een pan.
Laat het tot de helft inkoken en klop
de boter er in beetjes door.
Maak op smaak met zout en peper.
Haal de aluminiumfolie van het bord en maak het
geheel af met de saus en eventueel de ratatouille
van paprika, aubergine en courgette.
Tagliatelle met walnotenpesto
Bijgerecht voor 4 personen - 20 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Kook de tagliatelle gaar in ruim kokend water
met zout en olijfolie.
Giet de pasta af en meng
met de pesto en walnoten.
Maak op smaak met zout en peper
en bestrooi met de parmezaanse kaas.
Meng voor het serveren de rucola-sla door de pasta.
Triffle met fruit
Nagerecht voor 4 personen - 10 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Verdeel de cake over vier hoge glazen en
druppel de drank erover.
Leg hierop het fruit en
vul de glazen met vla.
Garneer met een toef slagroom.
body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
M E N U - T W E E
Rucola salade met druiven en geitenkaas
Risotto met kastanjechampignons
Roergebakken spinazie met feta
Omgekeerd perentaartje
Rucola ralade met druiven en geitenkaas
Voorgerecht voor 4 personen - 15 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Maak eerst de dressing :
Meng de balsamico azijn met de olijfolie
en de dunne sjalotringen.
Maak op smaak met zout en peper.
Doe de salade in een kom, voeg de druiven en
de schijfjes appel toe en schep de dressing erdoor.
Snijd de geitenkaas in vier delen en plaats
de vier kaasjes onder de grill tot ze bruin
beginnen te worden aan de bovenkant.
Verdeel de salade over vier borden en
leg hierop de geitenkaas.
Risotto met kastanjechampignons
Hoofdgerecht voor 4 personen - 40 minuten
Ingredienten :
2 kippenbouillontabletten, opgelost in 1 liter kokend water
Bereiding :
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan.
Fruit hierin de helft van de sjalotjes.
Roer de rijst vanuit het pak erdoor,
tot deze begint te glanzen.
Blus de rijst af met de wijn en voeg
de helft van de bouillon toe.
Laat de risotto 15 minuten doorpruttelen
in een pan zonder deksel.
Voeg scheutje voor scheutje de rest van de bouillon
toe en laat het 10 minuten doorkoken.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan,
fruit de overige sjalotjes aan en
voeg de kastanjechampignons toe. Bak ze mooi bruin op hoog vuur.
Roer de parmezaanse kaas door de risotto
en maak op smaak met zout en peper.
Verdeel de risotto over vier voorverwarmde borden
en verdeel de kastanjechampignons en
de walnoten erover.
Garneer met bieslook.
Roergebakken spinazie met feta
Bijgerecht voor 4 personen - 15 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Verhit de olijfolie in een koekenpan, bak
hierin de sjalotjes en de knoflook
tot ze bruin beginnen te worden.
Voeg de rode peper en de spinazie toe en
roer het geheel op hoog vuur snel door elkaar.
Neem de pan van het vuur en roer de feta erdoor.
Maak op smaak met zout en peper.
Omgekeerd perentaartje
Nagerecht voor 4 personen - 40 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Gebruik 4 taartvormen van 12 cm doorsnede
Kneed de ingredi?nten voor het deeg samen tot
een bal en laat het 1 1/2 uur in de ijskast rusten.
Laat de suiker en het water inkoken tot een
lichtbruine siroop en verdeel deze over de taartvormen.
Rol het deeg uit tot een 3 mm dikke plak.
Leg de peerpartjes als een bloem in de taartvormen.
Leg het deeg over de vormpjes en rol er met
een deegrol overheen, zodat de overgebleven
deeghoekjes er af vallen.
Druk het deeg aan de zijkanten iets aan.
Bak ze af in een voorverwarmde oven
op 200 graden 20 minuten.
Direct een bord op de taartvormen leggen
en beiden omkeren.
Serveer met een bolletje vanille-ijs en slagroom.
body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
M E N U - D R I E
Salade van tijgergarnalen
Gemarineerde biefstuk met rode wijn-portsaus
Aardappel-paddestoelen-gratin
Wafels met chocolademousse Grand dessert
Salade van tijgergarnalen
Voorgerecht voor 4 personen - 30 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Ontdooi de garnalen, pel deze en dep ze droog.
Verhit de olie in de koekenpan en bak de garnalen,
samen met de knoflook en sinaasappelrasp,
tot ze mooi roze zijn.
Voeg de sherry en de zoetzure saus toe en laat
het geheel nog een minuutje sudderen.
Verdeel de sla over vier borden en
leg hierop de garnalen.
Garneer met wat sprietjes bieslook en eventueel
wat sliertjes sinaasappelschil.
Gemarineerde biefstuk met rode wijn-portsaus
Hoofdgerecht voor 4 personen - 30 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Verhit de boter in een sauspannetje,
voeg de sjalotjes toe en bak ze lichtbruin.
Voeg de port en de wijn toe en
laat het 2 minuten koken.
Voeg de bouillon toe en laat
de saus tot de helft inkoken.
Roer een voor een de blokjes boter erdoor.
Maak op smaak met zout en peper.
Verhit de olie in een koekenpan.
Schroei de biefstukjes aan beide kanten
in 3 minuten dicht.
Laat ze nog 3 minuten doorgaren in de pan.
Schep de biefstukjes uit de pan
op een bord en laat ze 5 minuten rusten.
Verdeel hierna de biefstukjes over de borden en
schenk de saus met de sjalotjes erover.
Lekker met gekookte sperzieboontjes, gewikkeld in mager ontbijtspek.
Aardappel-paddestoelen gratin
Bijgerecht voor 4 personen - 70 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Meng de gesneden aardappels met de slagroom,
de melk en de eidooiers en voeg wat
zout en peper naar smaak toe.
Schep het mengsel in een beboterde ovenschaal en
leg hierop de kastanjechampignons.
Strooi de kaas erover en zet de schaal 50 minuten
in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Wafels met chocolademousse Grand dessert
Nagerecht voor 4 personen - 35 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Bestrijk vier van de wafels met gesmolten chocolade.
Bestrooi ze rijkelijk met geschaafde
witte chocolade.
Schep een bolletje mousse op vier van de
wafels zonder chocolade en leg hierop de tweede wafel.
Schep een tweede bolletje er op en bedek
deze met de wafel met gesmolten chocolade.
Doop de soesjes en de aardbeien half in
de gesmolten chocolade en maak
van vier soesjes een torentje.
Leg de wafels, de soesjes en de aardbeien op
een groot bord en serveer met een plakje ijstaart
en dessertsaus.
body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
M E N U - V I E R
Timbaaltje van gerookte zalm
Gebakken zalmmot met bieslooksaus
Btoccoli-roomkaas
Creme brulee
Timbaaltje van gerookte zalm
Voorgerecht voor 4 personen - 30 minuten
Ingredienten :
Benodigdheden :
4 koffiekopjes, ingevet met olie
Maak de dressing :
Roer een dressing van 3 eetlepels olijfolie,
1 eetlepel limoensap, een 1/2 eetlepel limoenrasp,
zout en peper.
Bereiding :
Leg in de kopjes een of twee plakken zalm,
zodat de binnenkant van het kopje bekleed is.
Pureer de avocado samen met het limoensap in
een keukenmachine en breng het op smaak
met zout en peper.
Meng de garnalen en de pijnboompitten door
het avocadomengsel en verdeel het over de vier kopjes.
Druk de puree aan en vouw de zalm erover.
Zet tot gebruik in de ijskast.
Snijd de komkommer in dunne plakjes.
Leg in het midden van de borden het timbaaltje en
leg daar omheen de plakjes komkommer.
Besprenkel met dressing en garneer met pijnboompitjes
en eventueel garnalen en een sprietje bieslook.
Gebakken zalmmoot met bieslooksaus
Hoofdgerecht voor 4 personen - 30 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Doe de sjalotjes, de witte wijn, de witte vermout
en de bouillon in een pan en laat tot de helft inkoken.
Voeg de bieslook en de creme fraiche toe en
breng het geheel weer aan de kook.
Voeg een voor een de klontjes boter toe en
roer het er goed doorheen.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm heel kort de wortelslierten en
de lente-ui in kokend water.
Ontdooi de zalmfilets en bak ze aan beide kanten
bruin en bestrooi met zout en peper.
Serveer met de saus de wortel- en
de lente-uislierten.
Lekker met pasta.
Broccoli-roomkaas
Bijgerecht voor 4 personen - 15 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Kook de broccoli gaar in ruim kokend water
met zout gaar.
Giet de pan af en roer de kruidenroomkaas erdoor.
Serveer met de gebakken ontbijtspek.
Creme brulee
Nagerecht voor 4 personen - 55 minuten
Ingredienten :
Benodigdheden :
4 Ovenschaaltjes
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 125 graden.
Klop de eidooiers los met de vanillesuiker,
de slagroom, de melk en 75 g van de suiker.
Schenk het mengsel in de bakjes.
Zet de schaaltjes in een braadslee.
Schenk kokend water in de braadslee tot
een kwart onder de rand van de schaaltjes.
Plaats de braadslee in het midden van de oven en
laat het cr?me br?l?e-mengsel stollen in 40-50 minuten.
Laat het afkoelen in de koelkast, minstens 3 uur.
Vlak voor het serveren de overige suiker gelijkmatig
over de bakjes strooien en 2 minuten
onder de grill plaatsen, tot ze mooi goudbruin zijn.
Direct serveren.
body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
K I N D E R - M E N U
Kipvingers met patat en paddestoel van ei en tomaat
Hoofdgerecht voor 4 kinderen - 40 minuten
Ingredienten :
Toevoeging :
Voor de paddestoelen :
Bereiding :
Snijd de kipfilet in dikke repen (vingers).
Klop met een vork de eieren, melk en een beetje
peper en zout in een ondiepe schaal.
Meng het paneermeel en de parmezaanse kaas met elkaar
en doe het in een tweede ondiepe kom.
Wentel de reepjes eerst door het eimengsel
en dan door het paneermengsel.
Verhit de boter samen met de olie in een koekenpan
en bak de reepjes kipfilet in 5 minuten
knapperig bruin.
Breng ze op smaak met zout en peper.
Pel de hardgekookte eieren.
Halveer de tomaten en haal met een lepel
het vruchtvlees uit de tomaten.
Zet deze halve tomaten als hoedje op de eieren.
Maak de stippen m.b.v. een knijpfles fritessaus.
Serveer naast de kipvingers.
Lekker met frietjes en appelmoes.
Wentelteefjes met ijs
Ingredienten :
Bereiding :
Meng de eieren met de melk in een ondiepe kom.
Verhit de boter in de pan en wentel het suikerbrood
door het eimengsel.
Bak het brood aan beide kanten bruin.
Schep het ijs in bolvorm op een bord.
Maak het geheel af met dessertsaus,
vers fruit en Smarties.
body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
M E N U - V I J F
Pate en court
Hertenbiefstuk met gember en honing
Witte kerstbombe
Pate en court
Voorgerecht voor 4 personen - 20 minuten
Ingredienten :
vers gemalen peper
Extra nodig :
Bereiding :
Snijd de boter in stukjes boven de bloem en
kneed een stevig deeg met het zout, 1/2 ei en de melk.
Laat het deeg afgedekt even rusten in de ijskast.
Snijd de kip en het varkensvlees in stukken
en maal het verder fijn in een keukenmachine
met de spekreepjes.
Veeg de paddestoelen schoon en hak ze fijn.
Hak de rozemarijnnaaldjes grof en schep ze met
de paddestoelen, 1/2 ei en de cognac
door het vlees.
Breng op smaak met royaal peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het deeg uit tot een dunne lap, vet
de vorm in en bekleed deze royaal met het deeg.
Houd een stuk deeg over voor het afdekken.
Vul de vorm met het vleesmengsel en dek
de bovenkant af met het deeg.
Bestrijk het deeg met een losgeklopte eidooier.
Vul een braadslede met een laagje kokend water
en zet de cakevorm erin.
Bak de pat? in 1 uur gaar.
Dek de bovenkant af met een stuk ingevet alu-folie
als deze te donker wordt.
Laat de pat? afkoelen.
Hertenbiefstuk met gember en honing
Hoofdgerecht voor 4 personen - 25 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Schil de gember en maal deze met een hakmolen fijn.
Meng de zwarte peper met de honing
en 2 eetlepels gember puree.
Leg de biefstuk 30 minuten in de gembermarinade.
Snijd de paksoi in grove stukken en was ze.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Verhit de olijfolie en 2 eetlepels boter
in een koekenpan en bak de biefstuk, zonder
de marinade, aan beide kanten ca. 3 minuten.
Doe de biefstuk in een ovenschaal met
een beetje van het bakvet en laat deze verder midden
in de oven in 8 minuten gaar worden.
Bestrooi de biefstuk met zout.
Verhit 1 eetlepel boter, roerbak de paksoi op
een matig vuur en bestrooi met zout.
Voeg de wildfond met de rest van de gemberpuree
toe aan het bakvet van de biefstuk en
breng dit aan de kook.
Breng verder op smaak met zout en peper.
Verdeel de paksoi met de biefstuk
over 4 voorverwarmde borden en schenk de wildjus erover.
Witte kerstbombe
Ingredienten :
Bereiding :
Snijd de cake in plakken van 1 cm dik en
maak van enkele plakken op een plat bord
een cirkel van 20 cm doorsnede.
Schep het ijs in bollen op de cakecirkel en
dek het ijs af met de overige plakken cake.
Druk de cake met de handen stevig om het ijs.
Besprenkel de cake met de rum en
bestrooi met wat kaneelpoeder.
Zet de cake afgedekt minimaal 1 uur terug in de vriezer.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Klop de eiwitten bijna stijf en voeg
geleidelijk en al kloppend de suiker toe.
Klop totdat het eiwit gaat pieken.
Haal de ijsbombe uit de vriezer en schep
het eiwit met een lepel er slordig omheen.
De hele bombe moet bedekt zijn met eiwit.
Zet de ijsbombe in de oven net onder de grill en
laat het eiwit in 3 minuten lichtbruin kleuren.
Serveer de ijsbombe direct op een mooie schaal
en snijd er punten van aan tafel.
body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
M E N U - Z E S
Kalsvleesrolletjes met tomatensla
Kalkoen uit de oven
Pasta met walnotensaus
Bosbessentaart
Kalfsvleesrolletjes met tomatensla
Voorgerecht voor 4 personen - 25 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Wel de rozijnen in lauw water.
Rooster de pijnboompitten in een
droge koekenpan goudbruin.Was de basilicum en hak de blaadjes grof.
Meng de geitenkaas met de uitgelekte rozijnen
en de helft van de pijnboompitten.
Leg over iedere kalfsschnitzel een stuk plastic folie
en rol met een deegroller de filets heel dun.
Verdeel eerst de basilicum over de filets
en daarna de ham.
Bestrijk de ham met het geitenkaasmengsel en
bestrooi met peper.
Rol het vlees op en zet de rolletjes
vast met cocktailprikkers.
Verwarm een grillpan voor en vet deze in met olijfolie.
Grill de rolletjes in 5 minuten rondom gaar
en bestrooi met weinig zout en peper.
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes
en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Meng de dressing door de tomatenblokjes en
verdeel dit over 4 borden.
Snijd de kalfsvleesrolletjes in schuine stukken,
verdeel ze over de tomatensalsa en
strooi de rest van de pijnboompitten erover.
Kalkoen uit de oven
Hoofdgerecht voor 4 personen - 15 minuten
Ingredienten :
Bereiding :
Pel en pers de knoflook.
Hak de naaldjes van de rozemarijn grof.
Pers de citroen boven een kom en roer
er 75 ml olijfolie, de rozemarijn en de knoflook door.
Ontvel de kalkoenpoten, wrijf ze in met
de knoflookolie en laat ze 30 minuten marineren.
Maak de winterpeen schoon en snijd deze in plakken.
Verhit 25 ml olijfolie met de boter en
bak de kalkoenpoten (bewaar de marinade) aan
beide kanten in 5 minuten.
Haal de kalkoen uit de pan en roerbak de winterpeen
met het spek, de laurier en de jeneverbessen 5 minuten.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Borstel de aardappeltjes goed schoon onder
stromend water en halveer ze.
Blus de groenten af met de vermouth, voeg de marinade
toe en leg de kalkoen met de aardappeltjes
in een ovenschaal.
Laat de kalkoen afgedekt midden
in de oven in 1 uur gaar worden.
Serveer de kalkoen met de groenten in
een voorverwarmde schaal.
Bosbessentaart
Ingredienten :
Bereiding :
Kneed de boter met 65 gram suiker,
een snufje zout en de eidooier, zeef de bloem
erboven en kneed snel tot een egaal deeg.
Laat het deeg 1 uur afgedekt in de ijskast rusten.
Was de bosbessen, bestrooi ze met
30 gram suiker en schenk de likeur erover.
Verwarm de oven voor op 240 graden.
Bestuif een werkvlak met bloem, rol het deeg uit
tot een cirkel van 22 cm doorsnede en
bekleed de deegbodem ermee.
Bak de bodem midden in de oven in 15 minuten gaar.
Laat de deegbodem afkoelen.
Week de gelatine in ruim koud water 3 minuten.
Breng 3 eetlepels water aan de kook, haal
de pan van het vuur en los
de uitgeknepen gelatine erin op.
Klop de slagroom stijf met 50 gram suiker
en schep de kwark en de gelatine en
1/4 deel van de bosbessen erdoor.
Bekleed de rand van de vorm met gehalveerde
lange vingers en verdeel de vulling over de bodem.
Laat de taart in de ijskast in 2 uur stevig
worden en verdeel er daarna de bosbessen over.
body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
M E N U - Z E S vegetarisch bijgerecht
Pasta met walnotensaus
Vegetarisch bijgerecht voor 4 personen - 20 minuten
Ingredienten :
2 eetlepels boter
Bereiding :
Veeg de paddestoelen schoon.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan 3 minuten
en haal ze uit de pan.
Verwarm de helft van de olijfolie met de helft van
de boter en bak de paddestoelen op
een hoog vuur 3 minuten.
Bestrooi ze met zout.
Haal de paddestoelen uit de pan en hak 1/4 deel fijn.
Fruit de ui in de rest van de olijfolie en
de boter 4 minuten op een matig vuur en voeg
de knoflook en de gehakte paddestoelen toe.
Bak dit op een hoog vuur 2 minuten en
voeg 100 ml water toe.
Laat dit afgedekt 10 minuten zachtjes smoren.
Hak de helft van de walnoten in een keukenmachine
fijn en voeg ze met de kookroom toe aan de saus.
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
Roer de sojasaus en het citroensap
door de walnotenroom.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de pasta en de paddestoelen
over 4 voorverwarmde diepe borden, schenk
de walnotenroom erover en garneer met
de rest van de walnoten.
body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
B R U N C H / D I N C H - G E R E C H T E N - deel 1
Hummus met rucola en balsamico
Ingredienten :
Bereiding :
Pureer de kikkererwten met 3 eetlepels zure room,
1 theelepel korianderzaad, 2 theelepels komijn
tot een glad mengsel.
Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Verdeel deze hummus over 4 cocktailglazen en
garneer met een takje rucola, 4 plakjes rauwe ham
en besprenkel met ingekookte
balsamico-azijn (1 eetlepel suiker
op 50 ml balsamico-azijn).
Aardbeien-mango cocktail
Ingredienten :
Bereiding :
Pureer 250 gram aardbeien met 1 geschilde
en in stukken gesneden mango en
250 ml vers sinaasappelsap.
Verdeel het sap over 4 mooie, feestelijke glazen.
Maak in 4 aardbeien een inkeping en
zet op elke glasrand een aardbei.
Breekbrood met olijfmayo en pesto
Ingredienten :
Bereiding :
Bereidingswijze
Maak voor 1 breekbrood :
Olijfmayo :
Pureer 20 zwarte olijven zonder pit en meng
de puree met 150 ml mayonaise en
1 eetlepel citroensap.
Breng op smaak met peper.
Pesto :
Pureer 1 bos basilicum met 3 eetlepels
pijnboompitten en 1 teentje knoflook.
Voeg tijdens het pureren 100 ml olijfolie
extra vierge toe en roer er 75 gram
geraspte Parmezaanse kaas erdoor.
Breng de pesto eventueel verder op
smaak met zout en peper.
Serveer het breekbrood met de olijfmayo
en pesto apart in kommetjes.
body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
B R U N C H / D I N C H - G E R E C H T E N - deel 2
Clubsandwiches
Ingredienten :
Bereiding :
Besmeer 4 witte sneetjes brood zonder korst
en 4 volkoren sneetjes brood zonder korst met
yogonaise en bestrooi royaal met gehakte bieslook.
Verdeel de uitgerolde surimisticks over de
besmeerde sneetjes en dek deze af met dunne plakjes
komkommer zonder schil en grofgehakte koriander.
Bestrooi met zout en versgemalen peper.
Stapel de belegde sneetjes op elkaar en
dek ze af met de witte sneetjes brood zonder korst.
Druk de sandwiches aan, snijd ze in vieren en
steek er leuke prikkers in.
Lamssteak op groene puree
Ingredienten :
Bereiding :
Hak 1 takje rozemarijnnaaldjes.
Pel alle teentjes knoflook, pers 2 teentjes uit
boven een kom en voeg 4 eetlepels olijfolie
en de rozemarijn toe.
Wrijf de lamssteaks in met de knoflookolie.
Maak 1/4 winterpeen, 1 stengel bleekselderij en
een 1/2 ui schoon en snijd ze in stukken.
Breng de diepvriesdoperwten met de winterpeen,
de ui, de bleekselderij, de knoflook,
het laurierblaadje en 1 gedroogd chilipepertje
met een weinig water aan de kook.
Laat de groenten 10 minuten zachtjes koken
en giet ze af.
Haal de laurier eruit, pureer de groenten
met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de grillpan voor en grill de lamssteaks
aan beide kanten in ca. 8 minuten rose.
Verdeel de groene puree over voorverwarmde
borden, snijd het vlees in repen en
leg die op de puree.
Groentetaart met Pecorino kaas
Ingredienten :
Bereiding :
Laat de deeg ontdooien.
Vet de springvorm met olijfolie in en bekleed
de bodem en de rand ruim met het deeg.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Was 200 gram gemengde groene bladgroenten en
6 takjes basilicum en laat ze uitlekken.
Snijd het witte gedeelte van de prei en
de bosuitjes in ringen, was de prei en hak
de bladgroenten met de basilicum grof.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak
de groenten met de basilicum 3 minuten op een laag vuur.
Breng op smaak met zout en peper en
laat ze uitlekken in een vergiet.
Rasp 40 gram Pecorino kaas.
Klop 2 eieren los en meng deze met
de Griekse yoghurt en de kaas door het groentemengsel.
Verdeel het mengsel over de deegbodem en
bak de groentetaart midden in de oven
in 40 minuten gaar.body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--
Wat zet je op tafel
K I N D E R K E R S T
Kerstkrakelingen
Ingredienten :
Bereiding :
Kneed de boter en de basterdsuiker door elkaar
en voeg een eidooier, snufje zout en
het merg uit het vanillestokje toe.
Zeef de bloem en kneed dit door het botermengsel.
Laat het deeg 1 uur in de ijskast rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg weer soepel en rol dunne lange rolletjes,
met de handen op het werkblad,
ter dikte van een potlood.
Vorm van de deegrolletjes krakelingen.
Leg de krakelingen op de bakplaat en
bak ze midden in de oven in 15 minuten krokant.
Laat de krakelingen iets afkoelen.
Roer het eiwit met de poedersuiker en
het citroensap glad en bestrijk de bovenkant
van de krakelingen zo dik mogelijk met dit glazuur.
Laat het glazuur hard worden.
Krokodillenbroodjes
Ingredienten :
Bereiding :
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel de salami over de kaas en
rol dit op tot 4 rolletjes.
Maak op de bakplaat van 8 plakjes bladerdeeg
4 rechthoekige deeglappen en druk de naad
ruim over elkaar en goed vast.
Maak in iedere lap 3 schuine inkepingen aan beide kanten.
Vouw voor de staart de onderste deegflap
naar elkaar toe en over elkaar.
Leg de kaasrolletjes op het resterende deeg.
Vouw de resterende deegflapjes naar
elkaar toe en over elkaar.
Vorm een mooie krokodillenkop van de voorkant.
Druk voor de ogen de krenten in de kop.
Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee.
Bak de krokodillen midden in de oven in 15 minuten gaar.
Chocoladetaart met smarties
Ingredienten :
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix de boter tot een romige cr?me en
voeg de mix voor brownies en 100ml water toe.
Mix op lage snelheid het mengsel door elkaar
en mix daarna nog 1 minuut op middelhoge snelheid.
Verdeel het beslag gelijkmatig over
de brownievorm uit de verpakking.
Bak de cake midden in de oven in 40 minuten gaar.
Laat de cake goed afkoelen, verwijder de vorm
en snijd de cake eenmaal overdwars door.
Klop de slagroom stijf met de suiker en bestrijk
de onderste helft van de cake
met de helft van de slagroom.
Leg de bovenste helft er boven op en verdeel
er de rest van de slagroom over.
Bestrooi net voor het uitserveren de taart
met heel veel Smarties.