Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kerst

Kerst

Wat zet je op tafel

Wat zet je op tafel

B R U N C H

Gerecht 1

Gepocheerd ei met Hollandaisesaus


Voor 4 personen - 35 minuten

Ingredienten :

  • 4 verse eitjes
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 4 plakjes wit brood zonder korst
  • 4 plakjes Serrano ham, krokant gebakken
  • 1 eetlepel olie
  • 4 takjes peterselie

    Voor de saus :

  • 250 gram boter gesmolten
  • 1/2 dl water
  • 1/2 dl balsamico-azijn
  • 5 eidooiers
  • zout en peper

    Bereiding :

    Klop voor de Hollandaisesaus de eidooiers met
    het water en de azijn au Bain Marie
    tot een homogene massa.
    Zet het vuur laag en giet al roerende heel
    voorzichtig de gesmolten boter erbij.
    Neem de pan van het vuur en
    maak op smaak met zout en peper.
    Serveer de saus warm.
    Breng een grote pan met een flinke laag water
    en de azijn aan de kook en draai het vuur laag.
    Breek de eitjes een voor een in een diepe lepel
    en laat deze in het water glijden.
    Draai het vuur uit en laat ze 4 minuten pocheren.
    Neem ze met een schuimspaan uit de pan en
    laat ze op keukenpapier uitlekken.
    Toast het witbrood en leg op elke toast
    een plakje gebakken ham, het gepocheerde ei
    en een schepje saus.
    Garneer met peterselie.

    Gerecht 2

    Fruitdrankje met croissant


    Voor 4 personen - 10 minuten

    Ingredienten :

  • 2 mango, geschild
  • 4 kiwi, geschild
  • sap van 2 geperste sinaasappels
  • 1 bakje aardbeien
  • 1 liter volle yoghurt
  • 4 croissants
  • jam

    Bereiding :

    Pureer het fruit in de keukenmachine samen met
    het sinaasappelsap tot een fruitmousse.
    Schenk de yoghurt in mooie glazen en schep
    daar voorzichtig de fruitmousse bovenop.
    Snijd de croissants open en
    vul ze met stukjes aardbei en jam.

    Gerecht 3

    Stersandwich met paling en roomkaas


    Voor 4 personen - 20 minuten

    Ingredienten :

  • 8 bruine geroosterde sneetjes brood, uitgestoken in stervorm

    4 witte geroosterde sneetjes brood, uitgestoken in stervorm

  • 1/2 bakje roomkaas
  • 2 pakjes gerookte palingfilet
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 1 scheutje citroensap
  • 2 eetlepels gesnipperde bieslook
  • zwarte peper

    Bereiding :

    Vermeng de roomkaas met de bieslook.
    Meng in een keukenmachine 1/4 deel van de paling
    met de creme fraiche tot een mousse.
    Maak op smaak met citroensap en peper.
    Besmeer 4 bruine broodsterren
    met het roomkaasmengsel.
    Leg hierop de witte broodsterren
    en bestrijk deze met de mousse.
    Leg de overige palingfilets bovenop de mousse.
    Bedek deze met de laatste bruine broodsterren.

    Gerecht 4

    Ciabatta met ham en geroosterde paprika


    Voor 4 personen - 30 minuten

    Ingredienten :

  • 1 ciabatta, afgebakken
  • 4 eetlepels pesto
  • 1 ons Serrano ham
  • 1/2 pot geroosterde paprika, in repen gesneden
  • 1 knoflookteentje, fijngehakt
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 scheutje olijfolie
  • zout en peper
  • basilicumblaadjes

    Bereiding :

    Snijd de afgebakken ciabatta in vier delen
    en snij in de lengte open.
    Verhit de olie in een koekenpan en
    bak hierin de knoflook bruin.
    Voeg de paprika en de tomaten toe en laat het
    10 minuten garen op een laag vuur.
    Maak op smaak met zout en peper.
    Besmeer de onderste helft van de ciabatta
    met pesto en beleg met de ham.
    Schep het paprikamengsel erop, garneer eventueel
    met wat basilicumblaadjes en bedek met de
    bovenste helft van de ciabatta.

    body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    M E N U - E E N

    Garnalensoep met gerookte zalm en lente-uitjes
    Gevulde kipfilet in Serrano ham
    Tagliatelle met walnotenpesto
    Trifle met fruit

    Garnalensoep met gerookte zalm en lente-uitjes


    Voorgerecht voor 4 personen - 20 minuten

    Ingredienten :

  • 2 blikjes garnalensoep
  • 3 dl room

    1 scheutje witte vermout

  • 1 scheutje witte wijn
  • 1 ons gerookte zalm, in blokjes gesneden
  • 2 lente-uitjes, in fijne ringetjes gesneden
  • zout en peper
  • 4 plakjes witbrood, uitgestoken in de vorm van een kerstster
  • 1 klontje boter

    Bereiding :

    Breng de garnalensoep samen met de room,
    witte vermout en witte wijn aan de kook en
    laat het 10 minuten zachtjes koken.
    Maak op smaak met zout en peper.
    Verhit de boter in een koekenpan en
    bak hierin de broodsterren aan beide kanten.
    Verdeel de soep over vier voorverwarmde
    diepe borden en garneer met de zalm
    en de lente-uitjes.
    Serveer hiernaast de broodsterren.

    Gevulde kipfilet in Serranoham


    Hoofdgerecht voor 4 personen - 70 minuten

    Ingredienten :

  • 4 kipfilets
  • 4 plakken Serranoham
  • 1 bos basilicum
  • 1 dl olijfolie
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 1/2 dl witte wijn
  • 3 dl kippenbouillon
  • 50 gram boter in blokjes gesneden
  • zout en peper
  • 1 paprika
  • 1 aubergine
  • 1 courgette

    Bereiding :

    Snijd de kipfilets in de lengte als
    een envelopje open.
    Pureer de basilicum samen met de knoflook,
    de sjalotjes en de olijfolie en maak
    op smaak met zout en peper.
    Schep in elke filet 1/4 van deze vulling,
    druk ze dicht en bestrooi ze met zout en peper.
    Rol elke filet in een plak Serranoham en leg
    de filets in een met olie ingesmeerde ovenschaal.
    Bak ze in 30 minuten af in een
    voorverwarmde oven op 200 graden.
    Bedruip ze af en toe met wat olijfolie.
    Neem de filets uit de ovenschaal en houd ze
    op een bord warm onder aluminiumfolie.
    Giet de wijn en de bouillon op het bakvet van
    de ovenschaal, roer de aanbaksels goed los
    en giet het bakvocht door een zeef in een pan.
    Laat het tot de helft inkoken en klop
    de boter er in beetjes door.
    Maak op smaak met zout en peper.
    Haal de aluminiumfolie van het bord en maak het
    geheel af met de saus en eventueel de ratatouille
    van paprika, aubergine en courgette.

    Tagliatelle met walnotenpesto


    Bijgerecht voor 4 personen - 20 minuten

    Ingredienten :

  • 4 nestjes tagliatelle
  • scheutje olijfolie
  • 4 eetlepels pesto
  • 50 gram fijngehakte walnoten
  • zout en peper
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 1 handje rucola-sla

    Bereiding :

    Kook de tagliatelle gaar in ruim kokend water
    met zout en olijfolie.
    Giet de pasta af en meng
    met de pesto en walnoten.
    Maak op smaak met zout en peper
    en bestrooi met de parmezaanse kaas.
    Meng voor het serveren de rucola-sla door de pasta.

    Triffle met fruit


    Nagerecht voor 4 personen - 10 minuten

    Ingredienten :

  • 4 plakken boerencake, in blokjes gesneden
  • 4 eetlepels zoete witte wijn of zoete sherry
  • 4 eetlepels cocktailfruit uit blik
  • 6 dl vla
  • 4 toefjes slagroom

    Bereiding :

    Verdeel de cake over vier hoge glazen en
    druppel de drank erover.
    Leg hierop het fruit en
    vul de glazen met vla.
    Garneer met een toef slagroom.

    body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    M E N U - T W E E

    Rucola salade met druiven en geitenkaas
    Risotto met kastanjechampignons
    Roergebakken spinazie met feta
    Omgekeerd perentaartje

    Rucola ralade met druiven en geitenkaas


    Voorgerecht voor 4 personen - 15 minuten

    Ingredienten :

  • 4 sjalotjes, gepeld en in dunne ringen gesneden
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zout en peper
  • klein trosje witte druiven zonder pit
  • 1 rode appel met schil, in dunne schijfjes gesneden
  • 1 rolletje geitenkaas
  • 4 flinke handen rucola-sla

    Bereiding :

    Maak eerst de dressing :
    Meng de balsamico azijn met de olijfolie
    en de dunne sjalotringen.
    Maak op smaak met zout en peper.
    Doe de salade in een kom, voeg de druiven en
    de schijfjes appel toe en schep de dressing erdoor.
    Snijd de geitenkaas in vier delen en plaats
    de vier kaasjes onder de grill tot ze bruin
    beginnen te worden aan de bovenkant.
    Verdeel de salade over vier borden en
    leg hierop de geitenkaas.

    Risotto met kastanjechampignons


    Hoofdgerecht voor 4 personen - 40 minuten

    Ingredienten :

  • 4 sjalotjes, fijn gesnipperd
    2 kippenbouillontabletten, opgelost in 1 liter kokend water
  • 2 dl witte wijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 300 gram kastanjechampignons
  • 10 gram gehakte walnoten
  • zout en peper
  • 100 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 eetlepels fijngesneden verse bieslook

    Bereiding :

    Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan.
    Fruit hierin de helft van de sjalotjes.
    Roer de rijst vanuit het pak erdoor,
    tot deze begint te glanzen.
    Blus de rijst af met de wijn en voeg
    de helft van de bouillon toe.
    Laat de risotto 15 minuten doorpruttelen
    in een pan zonder deksel.
    Voeg scheutje voor scheutje de rest van de bouillon
    toe en laat het 10 minuten doorkoken.
    Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan,
    fruit de overige sjalotjes aan en
    voeg de kastanjechampignons toe. Bak ze mooi bruin op hoog vuur.
    Roer de parmezaanse kaas door de risotto
    en maak op smaak met zout en peper.
    Verdeel de risotto over vier voorverwarmde borden
    en verdeel de kastanjechampignons en
    de walnoten erover.
    Garneer met bieslook.

    Roergebakken spinazie met feta


    Bijgerecht voor 4 personen - 15 minuten

    Ingredienten :

  • 1 zak verse spinazie
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 rode peper, van zaadjes ontdaan en in dunne reepjes gesneden
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 100 gram feta, in blokjes gesneden
  • zout en peper

    Bereiding :

    Verhit de olijfolie in een koekenpan, bak
    hierin de sjalotjes en de knoflook
    tot ze bruin beginnen te worden.
    Voeg de rode peper en de spinazie toe en
    roer het geheel op hoog vuur snel door elkaar.
    Neem de pan van het vuur en roer de feta erdoor.
    Maak op smaak met zout en peper.

    Omgekeerd perentaartje


    Nagerecht voor 4 personen - 40 minuten

    Ingredienten :

  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels water
  • slagroom, half stijf geslagen
  • 4 handperen, geschild van klokhuis ontdaan en in partjes gesneden
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 150 gram bloem
  • 100 gram boter, in blokjes gesneden
  • 75 gram suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 2 eetlepels water

    Bereiding :

    Gebruik 4 taartvormen van 12 cm doorsnede

    Kneed de ingredi?nten voor het deeg samen tot
    een bal en laat het 1 1/2 uur in de ijskast rusten.
    Laat de suiker en het water inkoken tot een
    lichtbruine siroop en verdeel deze over de taartvormen.
    Rol het deeg uit tot een 3 mm dikke plak.
    Leg de peerpartjes als een bloem in de taartvormen.
    Leg het deeg over de vormpjes en rol er met
    een deegrol overheen, zodat de overgebleven
    deeghoekjes er af vallen.
    Druk het deeg aan de zijkanten iets aan.
    Bak ze af in een voorverwarmde oven
    op 200 graden 20 minuten.
    Direct een bord op de taartvormen leggen
    en beiden omkeren.
    Serveer met een bolletje vanille-ijs en slagroom.

    body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    M E N U - D R I E

    Salade van tijgergarnalen
    Gemarineerde biefstuk met rode wijn-portsaus
    Aardappel-paddestoelen-gratin
    Wafels met chocolademousse Grand dessert

    Salade van tijgergarnalen


    Voorgerecht voor 4 personen - 30 minuten

    Ingredienten :

  • 400 gram rauwe, gepelde diepvries-tijgergarnalen
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • 1 dl olijfolie
  • 1 knoflookteentje, fijngehakt
  • 1 dl dry sherry
  • 4 eetlepels zoetzure saus
  • 1 zakje veldsla of gemengde sla
  • 12 sprietjes bieslook

    Bereiding :

    Ontdooi de garnalen, pel deze en dep ze droog.
    Verhit de olie in de koekenpan en bak de garnalen,
    samen met de knoflook en sinaasappelrasp,
    tot ze mooi roze zijn.
    Voeg de sherry en de zoetzure saus toe en laat
    het geheel nog een minuutje sudderen.
    Verdeel de sla over vier borden en
    leg hierop de garnalen.
    Garneer met wat sprietjes bieslook en eventueel
    wat sliertjes sinaasappelschil.

    Gemarineerde biefstuk met rode wijn-portsaus


    Hoofdgerecht voor 4 personen - 30 minuten

    Ingredienten :

  • 4 kogelbiefstukjes van 125 gram
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper
  • 25 gram boter
  • 8 sjalotjes, gehalveerd
  • 2 dl rode port
  • 1 dl rode wijn
  • 5 dl runderbouillon
  • 50 gram koude boter, in blokjes gesneden
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 200 gram sperziebonen

    Bereiding :

    Verhit de boter in een sauspannetje,
    voeg de sjalotjes toe en bak ze lichtbruin.
    Voeg de port en de wijn toe en
    laat het 2 minuten koken.
    Voeg de bouillon toe en laat
    de saus tot de helft inkoken.
    Roer een voor een de blokjes boter erdoor.
    Maak op smaak met zout en peper.
    Verhit de olie in een koekenpan.
    Schroei de biefstukjes aan beide kanten
    in 3 minuten dicht.
    Laat ze nog 3 minuten doorgaren in de pan.
    Schep de biefstukjes uit de pan
    op een bord en laat ze 5 minuten rusten.
    Verdeel hierna de biefstukjes over de borden en
    schenk de saus met de sjalotjes erover.
    Lekker met gekookte sperzieboontjes, gewikkeld in mager ontbijtspek.

    Aardappel-paddestoelen gratin


    Bijgerecht voor 4 personen - 70 minuten

    Ingredienten :

  • 1/2 kilo aardappels
  • 1 dl slagroom
  • 2 dl volle melk
  • 2 eidooiers
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • half bakje kastanjechampignons, in plakjes geneden
  • zout en peper

    Bereiding :

    Meng de gesneden aardappels met de slagroom,
    de melk en de eidooiers en voeg wat
    zout en peper naar smaak toe.
    Schep het mengsel in een beboterde ovenschaal en
    leg hierop de kastanjechampignons.
    Strooi de kaas erover en zet de schaal 50 minuten
    in een voorverwarmde oven op 175 graden.

    Wafels met chocolademousse Grand dessert


    Nagerecht voor 4 personen - 35 minuten

    Ingredienten :

  • 12 boterwafels
  • 4 bakjes chocolademousse
  • 1 reep pure chocolade, au Bain Marie gesmolten
  • 1 kleine reep witte chocolade
  • 4 eetlepels dessertsaus
  • 8 aardbeien
  • 16 soesjes
  • 4 plakjes ijstaart

    Bereiding :

    Bestrijk vier van de wafels met gesmolten chocolade.
    Bestrooi ze rijkelijk met geschaafde
    witte chocolade.
    Schep een bolletje mousse op vier van de
    wafels zonder chocolade en leg hierop de tweede wafel.
    Schep een tweede bolletje er op en bedek
    deze met de wafel met gesmolten chocolade.
    Doop de soesjes en de aardbeien half in
    de gesmolten chocolade en maak
    van vier soesjes een torentje.
    Leg de wafels, de soesjes en de aardbeien op
    een groot bord en serveer met een plakje ijstaart
    en dessertsaus.

    body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    M E N U - V I E R

    Timbaaltje van gerookte zalm
    Gebakken zalmmot met bieslooksaus
    Btoccoli-roomkaas
    Creme brulee

    Timbaaltje van gerookte zalm


    Voorgerecht voor 4 personen - 30 minuten

    Ingredienten :

  • 2 ons gerookte zalm
  • 2 eetlepels pijnboompitten, bruingebakken in een droge koekenpan
  • van 1 limoen rasp en sap
  • 300 gram garnalen
  • 2 avocadoos
  • zout en peper
  • 1 komkommer
  • olijfolie
  • 1 zakje rucola-sla
  • sprietjes bieslook

    Benodigdheden :

    4 koffiekopjes, ingevet met olie

    Maak de dressing :

    Roer een dressing van 3 eetlepels olijfolie,
    1 eetlepel limoensap, een 1/2 eetlepel limoenrasp,
    zout en peper.

    Bereiding :

    Leg in de kopjes een of twee plakken zalm,
    zodat de binnenkant van het kopje bekleed is.
    Pureer de avocado samen met het limoensap in
    een keukenmachine en breng het op smaak
    met zout en peper.
    Meng de garnalen en de pijnboompitten door
    het avocadomengsel en verdeel het over de vier kopjes.
    Druk de puree aan en vouw de zalm erover.
    Zet tot gebruik in de ijskast.
    Snijd de komkommer in dunne plakjes.
    Leg in het midden van de borden het timbaaltje en
    leg daar omheen de plakjes komkommer.
    Besprenkel met dressing en garneer met pijnboompitjes
    en eventueel garnalen en een sprietje bieslook.

    Gebakken zalmmoot met bieslooksaus


    Hoofdgerecht voor 4 personen - 30 minuten

    Ingredienten :

  • 4 moten zalm uit de vriezer
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 dl witte wijn
  • 2 dl witte vermout
  • 1 potje kippenbouillon
  • 2 eetlepels gedroogde of verse bieslook
  • het groen van 1 bosje lente-ui
  • 1 wortel, in dunne sliertjes geschaafd
  • 1 bekertje creme fraiche
  • 50 gram koude boter in blokjes
  • extra 400 gram pasta

    Bereiding :

    Doe de sjalotjes, de witte wijn, de witte vermout
    en de bouillon in een pan en laat tot de helft inkoken.
    Voeg de bieslook en de creme fraiche toe en
    breng het geheel weer aan de kook.
    Voeg een voor een de klontjes boter toe en
    roer het er goed doorheen.
    Breng op smaak met zout en peper.
    Verwarm heel kort de wortelslierten en
    de lente-ui in kokend water.
    Ontdooi de zalmfilets en bak ze aan beide kanten
    bruin en bestrooi met zout en peper.
    Serveer met de saus de wortel- en
    de lente-uislierten.
    Lekker met pasta.

    Broccoli-roomkaas


    Bijgerecht voor 4 personen - 15 minuten

    Ingredienten :

  • 2 stronken broccoli
  • 1 ons mager gerookt ontbijtspek, gebakken
  • 1 bakje kruidenroomkaas

    Bereiding :

    Kook de broccoli gaar in ruim kokend water
    met zout gaar.
    Giet de pan af en roer de kruidenroomkaas erdoor.
    Serveer met de gebakken ontbijtspek.

    Creme brulee


    Nagerecht voor 4 personen - 55 minuten

    Ingredienten :

  • 6 eidooiers
  • 125 gram suiker
  • 2 1/2 dl slagroom
  • 1 1/2 dl volle melk
  • 1 zakje vanillesuiker

    Benodigdheden :

    4 Ovenschaaltjes

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 125 graden.
    Klop de eidooiers los met de vanillesuiker,
    de slagroom, de melk en 75 g van de suiker.
    Schenk het mengsel in de bakjes.
    Zet de schaaltjes in een braadslee.
    Schenk kokend water in de braadslee tot
    een kwart onder de rand van de schaaltjes.
    Plaats de braadslee in het midden van de oven en
    laat het cr?me br?l?e-mengsel stollen in 40-50 minuten.
    Laat het afkoelen in de koelkast, minstens 3 uur.
    Vlak voor het serveren de overige suiker gelijkmatig
    over de bakjes strooien en 2 minuten
    onder de grill plaatsen, tot ze mooi goudbruin zijn.
    Direct serveren.

    body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    K I N D E R - M E N U

    Kipvingers met patat en paddestoel van ei en tomaat


    Hoofdgerecht voor 4 kinderen - 40 minuten

    Ingredienten :

  • 400 gram kipfilets
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels halfvolle melk
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel gemalen parmezaanse kaas
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels olie
  • zout en peper
  • een knijpfles fritessaus
  • 1 potje appelmoes
  • 1 zak frites

    Toevoeging :

  • cherrytomaatjes
  • mandarijnen
  • aardbeien

    Voor de paddestoelen :

  • 4 hardgekookte eieren
  • 2 mooie rode tomaten

    Bereiding :

    Snijd de kipfilet in dikke repen (vingers).
    Klop met een vork de eieren, melk en een beetje
    peper en zout in een ondiepe schaal.
    Meng het paneermeel en de parmezaanse kaas met elkaar
    en doe het in een tweede ondiepe kom.
    Wentel de reepjes eerst door het eimengsel
    en dan door het paneermengsel.
    Verhit de boter samen met de olie in een koekenpan
    en bak de reepjes kipfilet in 5 minuten
    knapperig bruin.
    Breng ze op smaak met zout en peper.
    Pel de hardgekookte eieren.
    Halveer de tomaten en haal met een lepel
    het vruchtvlees uit de tomaten.
    Zet deze halve tomaten als hoedje op de eieren.
    Maak de stippen m.b.v. een knijpfles fritessaus.
    Serveer naast de kipvingers.
    Lekker met frietjes en appelmoes.

    Wentelteefjes met ijs

    Ingredienten :

  • 4 sneetjes suikerbrood, uitgestoken in een ronde vorm
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • 50 gram boter
  • slagroom
  • ijs
  • vers fruit
  • dessertsaus
  • smarties

    Bereiding :

    Meng de eieren met de melk in een ondiepe kom.
    Verhit de boter in de pan en wentel het suikerbrood
    door het eimengsel.
    Bak het brood aan beide kanten bruin.
    Schep het ijs in bolvorm op een bord.
    Maak het geheel af met dessertsaus,
    vers fruit en Smarties.

    body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    M E N U - V I J F

    Pate en court
    Hertenbiefstuk met gember en honing
    Witte kerstbombe

    Pate en court


    Voorgerecht voor 4 personen - 20 minuten

    Ingredienten :

  • 50 gram koude boter
  • extra boter voor invetten
  • 150 gram bloem
  • 3 gram zout

    vers gemalen peper

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel melk
  • 200 gram kipfilet
  • 100 gram varkensvlees
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 75 gram gemengdepaddestoelen
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1/2 borrelglas cognac

    Extra nodig :

  • kleine cakevorm van 500 ml

    Bereiding :

    Snijd de boter in stukjes boven de bloem en
    kneed een stevig deeg met het zout, 1/2 ei en de melk.
    Laat het deeg afgedekt even rusten in de ijskast.
    Snijd de kip en het varkensvlees in stukken
    en maal het verder fijn in een keukenmachine
    met de spekreepjes.
    Veeg de paddestoelen schoon en hak ze fijn.
    Hak de rozemarijnnaaldjes grof en schep ze met
    de paddestoelen, 1/2 ei en de cognac
    door het vlees.
    Breng op smaak met royaal peper.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Rol het deeg uit tot een dunne lap, vet
    de vorm in en bekleed deze royaal met het deeg.
    Houd een stuk deeg over voor het afdekken.
    Vul de vorm met het vleesmengsel en dek
    de bovenkant af met het deeg.
    Bestrijk het deeg met een losgeklopte eidooier.
    Vul een braadslede met een laagje kokend water
    en zet de cakevorm erin.
    Bak de pat? in 1 uur gaar.
    Dek de bovenkant af met een stuk ingevet alu-folie
    als deze te donker wordt.
    Laat de pat? afkoelen.

    Hertenbiefstuk met gember en honing


    Hoofdgerecht voor 4 personen - 25 minuten

    Ingredienten :

  • 6 cm verse gemberwortel
  • 4 eetlepels honing
  • 4 herten biefstukken
  • 1 paksoi
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels boter
  • 300 ml wildfond
  • 1 theelepel zwarte peper
  • zout

    Bereiding :

    Schil de gember en maal deze met een hakmolen fijn.
    Meng de zwarte peper met de honing
    en 2 eetlepels gember puree.
    Leg de biefstuk 30 minuten in de gembermarinade.
    Snijd de paksoi in grove stukken en was ze.
    Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Verhit de olijfolie en 2 eetlepels boter
    in een koekenpan en bak de biefstuk, zonder
    de marinade, aan beide kanten ca. 3 minuten.
    Doe de biefstuk in een ovenschaal met
    een beetje van het bakvet en laat deze verder midden
    in de oven in 8 minuten gaar worden.
    Bestrooi de biefstuk met zout.
    Verhit 1 eetlepel boter, roerbak de paksoi op
    een matig vuur en bestrooi met zout.
    Voeg de wildfond met de rest van de gemberpuree
    toe aan het bakvet van de biefstuk en
    breng dit aan de kook.
    Breng verder op smaak met zout en peper.
    Verdeel de paksoi met de biefstuk
    over 4 voorverwarmde borden en schenk de wildjus erover.

    Witte kerstbombe


    Ingredienten :

  • 450 gram roomboter cake
  • 1/2 liter duochocolade-ijs
  • 2 eetlepels rum
  • kaneelpoeder
  • 6 eiwitten
  • 100 gram fijne suiker

    Bereiding :

    Snijd de cake in plakken van 1 cm dik en
    maak van enkele plakken op een plat bord
    een cirkel van 20 cm doorsnede.
    Schep het ijs in bollen op de cakecirkel en
    dek het ijs af met de overige plakken cake.
    Druk de cake met de handen stevig om het ijs.
    Besprenkel de cake met de rum en
    bestrooi met wat kaneelpoeder.
    Zet de cake afgedekt minimaal 1 uur terug in de vriezer.
    Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
    Klop de eiwitten bijna stijf en voeg
    geleidelijk en al kloppend de suiker toe.
    Klop totdat het eiwit gaat pieken.
    Haal de ijsbombe uit de vriezer en schep
    het eiwit met een lepel er slordig omheen.
    De hele bombe moet bedekt zijn met eiwit.
    Zet de ijsbombe in de oven net onder de grill en
    laat het eiwit in 3 minuten lichtbruin kleuren.
    Serveer de ijsbombe direct op een mooie schaal
    en snijd er punten van aan tafel.

    body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    M E N U - Z E S

    Kalsvleesrolletjes met tomatensla
    Kalkoen uit de oven
    Pasta met walnotensaus
    Bosbessentaart

    Kalfsvleesrolletjes met tomatensla


    Voorgerecht voor 4 personen - 25 minuten

    Ingredienten :

  • 35 gram rozijnen
  • 60 gram pijnboompitten
  • 4 takjes basilicum
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 8 dunne plakken kalfsschnitzel van 50 gram
  • 8 plakjes Coburgerham
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie voor invetten
  • 5 pomodori tomaten
  • 1 zakje Italiaanse dressing

    Bereiding :

    Wel de rozijnen in lauw water.
    Rooster de pijnboompitten in een
    droge koekenpan goudbruin.Was de basilicum en hak de blaadjes grof.
    Meng de geitenkaas met de uitgelekte rozijnen
    en de helft van de pijnboompitten.
    Leg over iedere kalfsschnitzel een stuk plastic folie
    en rol met een deegroller de filets heel dun.
    Verdeel eerst de basilicum over de filets
    en daarna de ham.
    Bestrijk de ham met het geitenkaasmengsel en
    bestrooi met peper.
    Rol het vlees op en zet de rolletjes
    vast met cocktailprikkers.
    Verwarm een grillpan voor en vet deze in met olijfolie.
    Grill de rolletjes in 5 minuten rondom gaar
    en bestrooi met weinig zout en peper.
    Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes
    en snijd het vruchtvlees in blokjes.
    Meng de dressing door de tomatenblokjes en
    verdeel dit over 4 borden.
    Snijd de kalfsvleesrolletjes in schuine stukken,
    verdeel ze over de tomatensalsa en
    strooi de rest van de pijnboompitten erover.

    Kalkoen uit de oven


    Hoofdgerecht voor 4 personen - 15 minuten

    Ingredienten :

  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 citroen
  • 100 ml olijfolie
  • 4 kalkoenpoten
  • 200 gram winterpeen
  • 3 eetlepels boter
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 eetlepel jeneverbessen
  • 12 aardappeltjes met schil
  • 100 ml extra dry vermouth

    Bereiding :

    Pel en pers de knoflook.
    Hak de naaldjes van de rozemarijn grof.
    Pers de citroen boven een kom en roer
    er 75 ml olijfolie, de rozemarijn en de knoflook door.
    Ontvel de kalkoenpoten, wrijf ze in met
    de knoflookolie en laat ze 30 minuten marineren.
    Maak de winterpeen schoon en snijd deze in plakken.
    Verhit 25 ml olijfolie met de boter en
    bak de kalkoenpoten (bewaar de marinade) aan
    beide kanten in 5 minuten.
    Haal de kalkoen uit de pan en roerbak de winterpeen
    met het spek, de laurier en de jeneverbessen 5 minuten.
    Verwarm de oven voor op 220 graden.
    Borstel de aardappeltjes goed schoon onder
    stromend water en halveer ze.
    Blus de groenten af met de vermouth, voeg de marinade
    toe en leg de kalkoen met de aardappeltjes
    in een ovenschaal.
    Laat de kalkoen afgedekt midden
    in de oven in 1 uur gaar worden.
    Serveer de kalkoen met de groenten in
    een voorverwarmde schaal.

    Bosbessentaart


    Ingredienten :

  • 90 gram boter
  • 145 gram suiker
  • zout
  • 1 eidooier
  • 160 gram bloem
  • extra bloem voor bestuiven
  • 500 gram bosbessen
  • 2 eetlepels sinaas appellikeur
  • 9 blaadjes witte gelatine
  • 350 ml slagroom
  • 350 gram volle kwark
  • 1 pak lange vingers
  • springvorm met een doorsnede van 22cm

    Bereiding :

    Kneed de boter met 65 gram suiker,
    een snufje zout en de eidooier, zeef de bloem
    erboven en kneed snel tot een egaal deeg.
    Laat het deeg 1 uur afgedekt in de ijskast rusten.
    Was de bosbessen, bestrooi ze met
    30 gram suiker en schenk de likeur erover.
    Verwarm de oven voor op 240 graden.
    Bestuif een werkvlak met bloem, rol het deeg uit
    tot een cirkel van 22 cm doorsnede en
    bekleed de deegbodem ermee.
    Bak de bodem midden in de oven in 15 minuten gaar.
    Laat de deegbodem afkoelen.
    Week de gelatine in ruim koud water 3 minuten.
    Breng 3 eetlepels water aan de kook, haal
    de pan van het vuur en los
    de uitgeknepen gelatine erin op.
    Klop de slagroom stijf met 50 gram suiker
    en schep de kwark en de gelatine en
    1/4 deel van de bosbessen erdoor.
    Bekleed de rand van de vorm met gehalveerde
    lange vingers en verdeel de vulling over de bodem.
    Laat de taart in de ijskast in 2 uur stevig
    worden en verdeel er daarna de bosbessen over.

    body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    M E N U - Z E S vegetarisch bijgerecht

    Pasta met walnotensaus


    Vegetarisch bijgerecht voor 4 personen - 20 minuten

    Ingredienten :

  • 200 gram gemengde paddestoelen
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 gram walnoten ? 2 eetlepels olijfolie

    2 eetlepels boter

  • zout en versgemalen peper
  • 200 ml kookroom
  • 400 gram tagliatelle naturel
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels citroensap

    Bereiding :

    Veeg de paddestoelen schoon.
    Pel en snipper de ui en de knoflook.
    Rooster de walnoten in een droge koekenpan 3 minuten
    en haal ze uit de pan.
    Verwarm de helft van de olijfolie met de helft van
    de boter en bak de paddestoelen op
    een hoog vuur 3 minuten.
    Bestrooi ze met zout.
    Haal de paddestoelen uit de pan en hak 1/4 deel fijn.
    Fruit de ui in de rest van de olijfolie en
    de boter 4 minuten op een matig vuur en voeg
    de knoflook en de gehakte paddestoelen toe.
    Bak dit op een hoog vuur 2 minuten en
    voeg 100 ml water toe.
    Laat dit afgedekt 10 minuten zachtjes smoren.
    Hak de helft van de walnoten in een keukenmachine
    fijn en voeg ze met de kookroom toe aan de saus.
    Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
    Roer de sojasaus en het citroensap
    door de walnotenroom.
    Breng op smaak met zout en peper.
    Verdeel de pasta en de paddestoelen
    over 4 voorverwarmde diepe borden, schenk
    de walnotenroom erover en garneer met
    de rest van de walnoten.

    body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    B R U N C H / D I N C H - G E R E C H T E N - deel 1

    Hummus met rucola en balsamico


    Ingredienten :

  • 400 ml uitgelekte kikkererwten
  • 3 eetlepels zure room
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 2 theelepels komijn
  • citroensap
  • zout en peper
  • takje rucola
  • 4 plakjes rauwe ham
  • balsamico-azijn
  • suiker

    Bereiding :

    Pureer de kikkererwten met 3 eetlepels zure room,
    1 theelepel korianderzaad, 2 theelepels komijn
    tot een glad mengsel.
    Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
    Verdeel deze hummus over 4 cocktailglazen en
    garneer met een takje rucola, 4 plakjes rauwe ham
    en besprenkel met ingekookte
    balsamico-azijn (1 eetlepel suiker
    op 50 ml balsamico-azijn).

    Aardbeien-mango cocktail


    Ingredienten :

  • 250 gram aardbeien
  • 1 mango
  • 250 ml verse sinaasappelsap
  • 4 aardbeien

    Bereiding :

    Pureer 250 gram aardbeien met 1 geschilde
    en in stukken gesneden mango en
    250 ml vers sinaasappelsap.
    Verdeel het sap over 4 mooie, feestelijke glazen.
    Maak in 4 aardbeien een inkeping en
    zet op elke glasrand een aardbei.

    Breekbrood met olijfmayo en pesto


    Ingredienten :

  • 20 zwarte olijven zonder pit
  • 150 ml mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 bos basilicum
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper

    Bereiding :

    Bereidingswijze

    Maak voor 1 breekbrood :

    Olijfmayo :

    Pureer 20 zwarte olijven zonder pit en meng
    de puree met 150 ml mayonaise en
    1 eetlepel citroensap.
    Breng op smaak met peper.

    Pesto :

    Pureer 1 bos basilicum met 3 eetlepels
    pijnboompitten en 1 teentje knoflook.
    Voeg tijdens het pureren 100 ml olijfolie
    extra vierge toe en roer er 75 gram
    geraspte Parmezaanse kaas erdoor.
    Breng de pesto eventueel verder op
    smaak met zout en peper.
    Serveer het breekbrood met de olijfmayo
    en pesto apart in kommetjes.

    body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    B R U N C H / D I N C H - G E R E C H T E N - deel 2

    Clubsandwiches


    Ingredienten :

  • 8 witte sneetjes brood
  • 4 volkoren sneetjes brood
  • yogonaise
  • gehakte bieslook
  • 6 uitgerolde surimisticks
  • plakjes komkommer
  • grofgehakte koriander
  • zout en versgemalen peper

    Bereiding :

    Besmeer 4 witte sneetjes brood zonder korst
    en 4 volkoren sneetjes brood zonder korst met
    yogonaise en bestrooi royaal met gehakte bieslook.
    Verdeel de uitgerolde surimisticks over de
    besmeerde sneetjes en dek deze af met dunne plakjes
    komkommer zonder schil en grofgehakte koriander.
    Bestrooi met zout en versgemalen peper.
    Stapel de belegde sneetjes op elkaar en
    dek ze af met de witte sneetjes brood zonder korst.
    Druk de sandwiches aan, snijd ze in vieren en
    steek er leuke prikkers in.

    Lamssteak op groene puree


    Ingredienten :

  • 1 takje rozemarijnnaaldjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 lamssteaks
  • winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1/2 ui
  • 200 gram doperwten
  • laurierblaadje
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • zout en peper

    Bereiding :

    Hak 1 takje rozemarijnnaaldjes.
    Pel alle teentjes knoflook, pers 2 teentjes uit
    boven een kom en voeg 4 eetlepels olijfolie
    en de rozemarijn toe.
    Wrijf de lamssteaks in met de knoflookolie.
    Maak 1/4 winterpeen, 1 stengel bleekselderij en
    een 1/2 ui schoon en snijd ze in stukken.
    Breng de diepvriesdoperwten met de winterpeen,
    de ui, de bleekselderij, de knoflook,
    het laurierblaadje en 1 gedroogd chilipepertje
    met een weinig water aan de kook.
    Laat de groenten 10 minuten zachtjes koken
    en giet ze af.
    Haal de laurier eruit, pureer de groenten
    met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
    Verwarm de grillpan voor en grill de lamssteaks
    aan beide kanten in ca. 8 minuten rose.
    Verdeel de groene puree over voorverwarmde
    borden, snijd het vlees in repen en
    leg die op de puree.

    Groentetaart met Pecorino kaas


    Ingredienten :

  • 6 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart
  • 200 gram gemengde groene bladgroenten
  • 6 takjes basilicum
  • 1 prei
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 40 gram Pecorino kaas
  • 2 eieren
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • springvorm met een doorsnede van 20 cm

    Bereiding :

    Laat de deeg ontdooien.
    Vet de springvorm met olijfolie in en bekleed
    de bodem en de rand ruim met het deeg.
    Verwarm de oven voor op 210 graden.
    Was 200 gram gemengde groene bladgroenten en
    6 takjes basilicum en laat ze uitlekken.
    Snijd het witte gedeelte van de prei en
    de bosuitjes in ringen, was de prei en hak
    de bladgroenten met de basilicum grof.
    Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak
    de groenten met de basilicum 3 minuten op een laag vuur.
    Breng op smaak met zout en peper en
    laat ze uitlekken in een vergiet.
    Rasp 40 gram Pecorino kaas.
    Klop 2 eieren los en meng deze met
    de Griekse yoghurt en de kaas door het groentemengsel.
    Verdeel het mengsel over de deegbodem en
    bak de groentetaart midden in de oven
    in 40 minuten gaar.body{background: url(http://tinypic.com/iegewh_th.jpg)}--

    Wat zet je op tafel

    K I N D E R K E R S T

    Kerstkrakelingen


    Ingredienten :

  • 200 gram boter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 eiwit
  • zout
  • 1/2 vanillestokje
  • 300 gram bloem
  • 200 gram poedersuiker
  • 3 theelepels citroensap

    Bereiding :

    Kneed de boter en de basterdsuiker door elkaar
    en voeg een eidooier, snufje zout en
    het merg uit het vanillestokje toe.
    Zeef de bloem en kneed dit door het botermengsel.
    Laat het deeg 1 uur in de ijskast rusten.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Kneed het deeg weer soepel en rol dunne lange rolletjes,
    met de handen op het werkblad,
    ter dikte van een potlood.
    Vorm van de deegrolletjes krakelingen.
    Leg de krakelingen op de bakplaat en
    bak ze midden in de oven in 15 minuten krokant.
    Laat de krakelingen iets afkoelen.
    Roer het eiwit met de poedersuiker en
    het citroensap glad en bestrijk de bovenkant
    van de krakelingen zo dik mogelijk met dit glazuur.
    Laat het glazuur hard worden.

    Krokodillenbroodjes


    Ingredienten :

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 8 plakjes belegen kaas
  • 8 plakjes salami
  • 8 krenten
  • 1 ei

    Bereiding :

    Laat het bladerdeeg ontdooien.
    Verwarm de oven voor op 220 graden.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Verdeel de salami over de kaas en
    rol dit op tot 4 rolletjes.
    Maak op de bakplaat van 8 plakjes bladerdeeg
    4 rechthoekige deeglappen en druk de naad
    ruim over elkaar en goed vast.
    Maak in iedere lap 3 schuine inkepingen aan beide kanten.
    Vouw voor de staart de onderste deegflap
    naar elkaar toe en over elkaar.
    Leg de kaasrolletjes op het resterende deeg.
    Vouw de resterende deegflapjes naar
    elkaar toe en over elkaar.
    Vorm een mooie krokodillenkop van de voorkant.
    Druk voor de ogen de krenten in de kop.
    Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee.
    Bak de krokodillen midden in de oven in 15 minuten gaar.

    Chocoladetaart met smarties


    Ingredienten :

  • 50 gram boter
  • 1 pak mix voor brownies
  • 400 ml slagroom
  • 4 eetlepels suiker
  • heel veel mini Smarties

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Mix de boter tot een romige cr?me en
    voeg de mix voor brownies en 100ml water toe.
    Mix op lage snelheid het mengsel door elkaar
    en mix daarna nog 1 minuut op middelhoge snelheid.
    Verdeel het beslag gelijkmatig over
    de brownievorm uit de verpakking.
    Bak de cake midden in de oven in 40 minuten gaar.
    Laat de cake goed afkoelen, verwijder de vorm
    en snijd de cake eenmaal overdwars door.
    Klop de slagroom stijf met de suiker en bestrijk
    de onderste helft van de cake
    met de helft van de slagroom.
    Leg de bovenste helft er boven op en verdeel
    er de rest van de slagroom over.
    Bestrooi net voor het uitserveren de taart
    met heel veel Smarties.

  • Home Recepten Kookboeken