Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kerstmenu 5

Vegetarisch menu
Tahoemousse met toost en peer
Warme rode bietensoep met dille
Champignonstroganoff met pasta
Chocolademousse Ingredienten

1/2 pak tahoe (tofu)

100 gram blauwe schimmelkaas

2 zachte kleine peren

4 getooste boterhammen, schuin doorgesneden

Bereiding:

Giet het vocht van de tahoe en laat deze uitlekken.

Doe de tahoe met de blauwe schimmelkaas in een kom en pureer met behulp van een staafmixer.

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in plakjes.

Smeer wat moes op de toost (of spuit het erop met behulp van een spuitzak).

Leg per bordje twee sneetjes toost en leg de schijfjes peer ernaast in een waaier.

Eventueel garneren met wat waterkers, alfalfa of kerstomaat.Ingredienten:

500 gram rode bieten (gekookt)

1 liter groentebouillon

Wat yoghurt

4 theelepel verse dille (of 2 theelepel gedroogde dille)

Peper

Bereiding:

Snij de rode bieten in kleine stukken en breng ze samen met de bouillon aan de kook.

Zet het vuur af en pureer het geheel met de staafmixer tot een smeuige soep (als het te dik is, doe er wat water bij).

Maak de soep op smaak met peper.

Als de soep teveel afgekoeld, warm het dan nog even op maar kook het niet meer.

Schep de soep in borden, giet een klein beetje yoghurt in het midden en strooi de fijngesneden dille erover.Ingredienten:

600 gram tagliatelle

50 gram boter

2 teentjes knoflook, geperst

1 ui in dunne ringen gesneden

600 gram gemengde paddestoelen b.v: kastanje champignons, shii-take, oesterzwammen of grotchampignons)

? 10 gram bloem

1 1/2 dl groentebouillon

2 eetlepel droge witte wijn (of rode port)

2 eetlepel creme fraiche

3 eetlepel gehakte verse tijm (of 2 theelepel gedroogde tijm)

2 eetlepel paprikapoeder

Zout

Peper

Bereiding:

Kook tijdens het maken van dit recept de tagliatelle gaar.

Snijd de paddestoelen in reepjes of plakjes (of houd ze heel).

Smelt de boter in een grote braadpan en fruit ui en knoflook 7 minuten of tot de ui lichtbruin is.

Voeg de paddestoelen toe en bak ze 2 minuten.

Roer de bloem erdoor.

Verhit 30 seconden en voeg dan langzaam, al roerend de bouillon en de wijn toe.

Breng de saus aan de kook.

Roer de creme fraiche, tijm en paprikapoeder erdoor.

Kook nog 2 minuten en breng op smaak met zout en peper.

Serveer met de warme tagliatelle.

Tip:

lekker met groene salade of komkommersalade.Ingredienten:

100 gram melkchocolade (reep)

100 gram pure chocolade (reep)

3 eierdooiers

4 eetlepel poedersuiker

3 eiwitten

2 dl slagroom

Geraspte chocolade

Bereiding:

Beide soorten chocolade in stukjes breken en in een ovenvast schaaltje doen.

Een pan water op een heel laag vuurtje warm houden (niet laten koken) en het schaaltje erin zetten.

De chocolade al roerend laten smelten (au-bain-marie).

Eierdooiers met 2 eetlepel poedersuiker in een kom tot een luchtig wit schuim kloppen.

Opgeloste chocolade geleidelijk al roerend toevoegen.

Eiwitten half stijf kloppen, overige poedersuiker toevoegen en het eiwit verder stijfslaan tot het gaat glanzen.

Dit door de chocoladecreme spatelen.

Slagroom kloppen en eveneens door de cr?me scheppen.

In aparte schaaltjes overdoen, bovenkanten gladstrijken en minstens 3 uur in de koelkast laten opstijven.

Garneren met slagroom en geraspte chocolade

Om het nog feestelijker te maken: steek er eens een sterretje in en steek hem aan vlak voor het opdienen

Home Recepten Kookboeken