Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

HEILIGE HUISJES

Over bewaren, openen en experimenteren. Natuurlijk met wijn. Voor mij was het niet de bedoeling een wetenschappelijk artikel te schrijven. Als dat de bedoeling is moet de oprichter het maar zeggen. Ik wil gewoon graag ervaringen uitwisselen. Omdat mijn eigen ervaringen voor mij belangrijk zijn experimenteer ik nogal eens en kom dan soms tot conclusies die niet overeen komen met de ?algemene? mening. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat die standaard mening onjuist is. Zelf krijg ik nogal gemakkelijk hoofdpijn als iets niet helemaal zuiver is of bepaalde stoffen bevat. Dat hoeft niet voor anderen te gelden. Ik heb wel goedkope port gedronken waar ik al bij minder dan een half glas hoofdpijn had. Ook bij veel horeca Pinot Blanc is dat voor mij het geval. Er is heerlijke Pinot Blanc, maar je weet nooit van tevoren wat je krijgt. Daarom ben ik wat huiverig.Ook weer zo?n punt. Normale wijn, zeker witte, moet heel snel op als de fles eenmaal open is. Dat is de gangbare mening. Dus wie een fles langer laat staan is gek? Drinken jullie allemaal een fles port binnen twee dagen op zodra die open is? Mijn advies zou zijn er wat langer mee te doen. Dat geldt ook voor Sherry en versterkte wijnen in het algemeen. Voor een Vin Jaune, ook een wijn met een flor zoals Sherry, zou dat dan niet gelden?Overigens, wanneer open je een fles? Tegenwoordig proberen veel wijnmakers hun product zo jong mogelijk op de markt te krijgen. Vroeger was dat anders. Als je in de jaren tachtig een Portugese Bairrada jonger dan vijf jaar opende was die, in mijn ogen en van vele Portugezen, ondrinkbaar. Zo tegen een jaar of tien oud begon die wijn een goede smaak te ontwikkelen. Daarom zijn toen ook veel Portugese wijnen in Nederland geflopt waar het, helaas, nog vaak de gewoonte is ?s middags ergens een ?lekker wijntje? op de kop te tikken omdat er ?s avonds eters komen.Die Barolo waar ik eerder al over schreef moet je minstens enkele uren van tevoren openen, liefst al een uur of vier. Anders kun je die eventueel in een wijde karaf doen waardoor het oxidatieproces kan beginnen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat je zo?n fles al de dag van tevoren moet openen. Ik heb het een keer geprobeerd, maar vond niet dat het resultaat voor mij echt verschillend was ten opzichte van acht uur eerder openen. De Baloro gebruikte ik met kerstmis. Voor ?normaal? gebruik vind ik die ook te duur.

Waar het mij om gaat is dat je beter een enkele keer iets echt goeds kunt nemen dan vaak iets zonder smaak of kraak. Zo?n saus met Barolo herinner ik me nu nog, al die wegdrink wijntjes zijn al lang vergeten.Natuurlijk blijft het een probleem. Heb je een duurdere fles gekocht, laat je die een tijd liggen en blijkt die tegen te vallen. Of, is die zo lekker dat het jammer is er niet meer van in huis te hebben. Daarom zijn wijnproeverijen zo belangrijk. Ze worden wel steeds zeldzamer. Die waar je dan ook meteen kunt kopen bedoel ik.

Home Recepten Kookboeken