Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Reacties op experimenteer

Pale Ale, Chardonnay, Port en nog wat. Blijf zelf experimenteren en vertel het ons! NOG MEER DOOR ELKAAR

Hierbij wat reacties.

Pale Ale is van oorsprong een Engels bier. Waarom je het kunt drinken bij rijsttafel heb ik al uitgelegd.

Zelf experimenteren was mijn motto. Maar wie toch graag alles op een bordje wil hebben: voor mij is de beste Pale Ale bij de rijsttafel die van John Martin. Wordt in Engeland gebrouwen, maar op aanwijzingen van de Belgische bottelaar John Martin. Dat betekent dat hij wat voller en sterker is dan de echte Engelse Pale Ales. Bekende merken daar zijn Whitbread en Bass. Lokaal zijn er honderden.

CHARDONNAY

Ja, Chardonnay kan ook goed bij rijsttafel. Voor mij is het probleem dat Chardonnay een generieke wijn wordt. Er zijn zoveel verschillende soorten en smaken dat je nooit weet wat je krijgt. Met experimenteren kun je weer een heel eind komen. In de horeca wordt het al een echte gokwijn. Soms heerlijk, vaak zonde van het bottelen en het geld.

PORT

Leuk verhaal, maar voor mij een beetje uit het boekje. Hebben jullie al gemerkt dat je sommige Porten een tijdje open moet laten staan voor ze drinkbaar zijn?

Al eens een Port gehad met een flinke laag droesem onderin? Moeilijk om te schenken. Je krijgt in de boekjes dan altijd die verhalen over de kaars achter de fles. Een filterzakje is dan waarschijnlijk tegen alle boekjesregels, maar wel effectief. Zalig zo?n Port.

Wie heeft wel eens Douro gewoon als wijn gedronken? Uit de overvloedige jaren is die heel lekker om te drinken. Vroeger kon ik ook nog wel eens Casal Mor krijgen. Die werd alleen in de goede jaren gemaakt uit Douro, Dao en Bairrada. Ze moesten dan alle drie goed zijn.

Port smaakt anders heel lekker bij een oude Goudse kaas, liefst een echte boerenkaas.

Die Stilton is natuurlijk best lekker. Je hebt zelfs wel dat de echte hoge, cilindrische kaas wordt uitgehold en dan weer gevuld met Port en kaas. Maar er zijn zoveel andere, vaak veel lekkerder blauwe kazen die het er ook goed bij doen. Probeer bijvoorbeeld eens een Morbier, uit de Jura, bij een wat zachtere Port.

Home Recepten Kookboeken