Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Experimenteer!

Rijsttafel en wijn? Er zijn waarschijnlijk meer theorieen over eten en wijn dan er ?deskundigen? zijn. Fijn om te weten, maar wat doen wij? Gewoon proberen en je eigen smaak volgen. Niet geloven in een combinatie.

Neem nou een rijsttafel. Veel mensen pakken daarbij een pilsje en krijgen nog meer dorst. Als je bier wilt nemen is een Pale Ale waarschijnlijk veel beter. Die heeft een klein beetje zoet, onopvallend, op de achtergrond. Is de sambal te heet dan los je dat ook op met een suikerklontje. Dus bij pils blijf je gieten, voordelig voor de restauranthouder, en bij Pale Ale, als je dat eenmaal hebt leren waarderen, is het echt genieten. Er zijn overigens heel wat mensen die Pale Ale om zo te drinken helemaal niet lekker vinden maar wel een vonst bij de rijsttafel! Waarschijnlijk zijn er veel meer bieren die er goed bij passen die ik nog niet heb geprobeerd.

Nu over wijn. Een krachtige Saint-Emilion of zoiets is gewoon, in mijn ogen, doodzonde bij een pittige rijsttafel. Er blijft niets van die (te) dure wijn over. Pak bijvoorbeeld een wijn met veel Shiraz erin. Vroeger moest je dan een Saint-Joseph nemen, nu zijn er veel wijnen met Shiraz uit het zuiden van Frankrijk en andere landen over de hele wereld.

Een Portugese Bairrada gaat er, weer voor mij, ook prima bij. Ik prefereer de rode, maar de totaal anders smakende witte, lekker gekoeld, doet het ook goed.

Uit de Elzas kun je een krachtige, lekker gekoelde, Gewurztraminer nemen. Daar moet je van houden, maar voor mij een topper bij rijsttafel.

Verschillende restaurants raden een rose aan. Dat is altijd veilig, denken ze, bovendien kun je er lekker op verdienen. Zelf ben ik niet zo dol op rosewijnen, waarschijnlijk door al die goedkope rommel. Onlangs heb ik me een Cotes de Saint-Mont rose aan laten praten. Die ging, niet helemaal diep gekoeld, er ook prima bij.

Mijn advies: blijf zelf proberen en stoor je niet aan al die vaste regels. Bedenk wel dat veel wijnen anders smaken voor de eerste hap en als je al wat eten binnen hebt. Daarnaast geven bepaalde smaken, zoals gember, soms onverwachte of ongewenste effecten op sommige wijnen.

Succes met de experimenten!!

Home Recepten Kookboeken