Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

kaneel als etherische olie

De meeste mensen kennen de zoete smaak van kaneel wel; maar kaneel is mogelijk een der oudste geneesmiddelen van de kruiden. Hier een beknopte uitleg wat er met de etherische olie van kaneel allemaal mogelijk is. De Kaneelboom wordt verbouwd in Zuid-India, Sri-Lanka, Indochina en Afrika. Het is een groenblijvende boom van ? 15 mtr met witte bloemen en blauwwitte bessen. De bladeren verspreiden een sterke, kruidige geur als ze beschadigd worden. De inwendige schors van jonge twijgen wordt om de twee jaar geoogst en levert de bekende "kaneelstokjes". Kaneel olie wordt gewonnen door waterdampdistillatie van de twijgen met bladeren en van de schors . De schorsolie is toxisch en wordt daarom in de aromatherapie nauwelijks gebruikt. De bladolie is geel tot bruin van kleur met een warm, kruidig aroma. Therapeutische gezien is Kaneel olie zeer waardevol en wel op een groot aantal gebieden. Ontspannend bij spierverhardingen en geestelijke verharding in het algemeen. Heeft niet alleen een versterkende en verwarmende werking bij kou (lage temperaturen), maar ook bij innerlijke kilte. Helpt tegen bacterien, virussen en schimmels. Remt ontstekingen en bevordert de doorbloeding.>Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische olien. In meerdere toepassingen vindt u zulke composities. Niet iedereen heeft voldoende kennis of heeft niet alle te gebruiken olien in bezit om dergelijke combinaties te kunnen maken. Houd etherische olien altijd buiten het bereik van kinderen !
De meeste etherische olien kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische olien uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik. Gebruik Kaneel o.a. bij; blauwe plekken, insectenbeten, scabies, wratten, infecties, maag- en darmkrampen, slechte eetlust, griep, koorts, witte vloed, pijnlijke menstruatie, pijnlijke spieren door kouvatten, slechte spijsvertering, slechte bloedsomloop, reuma, griep, koude rillingen, verkoudheid, geestelijke uitputting, stress, debilitas en winderigheid.
Kaneel geeft steun aan oudere mensen, die herstellende zijn van een ziekte. Effectief bij de behandeling van luizen.
Goed te combineren met Sinaasappel, Mandarijn en Cypres .
Kaneel nooit onverdund op de huid gebruiken.
Hier enige toepassingen van Kaneel:

  • Bij blauwe plekken en insectenbeten; doe 2 druppels Kaneel op een vochtig watje en dep hiermee de pijnlijke plek.

  • Verdampen: in de kinderkamer voor een aangename sfeer, of voor het slapen gaan 2 druppels Kaneel en 7 druppels mandarijn.

  • Verdampen: 8 druppels Kaneel in de aromalamp geven een gevoel van welbehagen en activeren de fantasie en creativiteit. Geeft steun aan ouderen en aan mensen die herstellende zijn van een ziekte.

  • Bijspierverhardingen; 5 druppels Kaneel in een eetlepel basis olie mengen en hiermee de pijnlijke plaatsen inwrijven.

  • Bij koude onderbenen; 2 druppels Kaneelschors en 2 druppels Helicryse mengen in 10 ml basis olie. Met dit mengsel dagelijks masseren. Zorgt voor een betere doorbloeding.

Kaneel als poeder heeft ook zo zijn positieve werking: kaneel werkt tegen bacterien:
Kaneel blijkt een van de sterkste wapens tegen de bacterie E.coli 0157, een boosdoener die vooral in rauw vlees voorkomt. Na koken en pasteurisatie is kaneel de beste manier om deze bacterien te doden, menen Amerikaanse onderzoekers aan de Universiteit van Kansas.

Zij vermoeden zelfs dat kaneel ook tegen andere bacterien zoals salmonella zou kunnen werken. Bij een onderzoek met ongepasteuriseerd appelsap bleek dat het toevoegen van een theelepel kaneel voldoende was om 99,5% van de bacterien binnen drie dagen te doden.

Home Recepten