PANIEK!! Tips voor snelle hapjes

Iedereen kent het wel: onverwachte visite, of een overvolle weekend-agenda en gasten op zaterdagavond. De paniek slaat toe, wat doe je? Je kent het wel: de telefoon gaat om een uur of 7; je vriend/man/vriendin/vrouw belt; de vergadering is zo afgelopen en ze hebben besloten om uitgerekend bij JOUW thuis nog een afzakkertje te nemen. Oh ja, ze hebben ook wel trek in iets lekkers……. AAAARRRGGGGHHHH; wat moet je? Of: je hebt uitgerekend het weekend dat de tuin winterklaar gemaakt moet worden, de kinderen naar judo moeten, oma in het bejaardentehuis met een bezoekje vereerd moet worden en dat voetbaltoernooi van je jongste spruit ook nog eens met die kennissen afgesproken die je al tijden niet meer hebt gezien en waarbij je het nu echt niet meer kan maken om ze weer af te bellen. Natuurlijk wil je extra voor de dag komen; je hebt wel een klein beetje opgeschept over je gezellige avondjes met lekkere hapjes! Je vind het ook wel leuk, maar waar haal je in hemelsnaam de tijd vandaan?
Hierbij wat tips voor zulke panieksituaties.Ga bij jezelf na: wat zijn het voor mensen? Houden ze van ouderwetse hapjes, of zijn ze wel in voor wat trendy-stuff? Welke smaak hebben ze: houden ze van wat “flauwe” hapjes, of hebben ze liever iets pittigs? Zijn het grote eters? Hoeveel tijd heb je om boodschappen te doen?
Tegenwoordig kun je bij een heleboel supermarkten kant-en-klaar-hapjes kopen. Een echte aanrader hiervoor is natuurlijk de Albert Heijn. Voor zowel vis, vegetarisch, vlees, warm als koud kun je daar terecht.Deel je tijd zo economisch mogelijk in. Sta desnoods een half uurtje eerder op, als iedereen nog slaapt, zodat je ongestoord je huishoudelijke dingetjes kunt doen. Je hebt dan niemand voor je voeten lopen en kunt lekker doorbuffelen. Als de judo-les niet echt schokkend is (geen toernooi of belangrijke wedstrijd), kun je dat half uurtje of uurtje gebruiken om je boodschappen in te slaan. Je kindje is dan toch veel te druk met het sporten om echt aandacht voor jou te hebben; je zult waarschijnlijk niet eens gemist worden. Zeg wel even tegen de trainer dat je er voor een poosje tussenuit piept en laat eventueel je mobiele telefoonnummer achter.Ga met gezwinde spoed naar de winkel; laat je niet afleiden door mooie etalages en maak – als het even kan schriftelijk – onderweg naar de winkel een denkbeeldig “briefje” in je hoofd. Ga in de winkel gelijk met je karretje naar de schappen waar het betreffende product staat en laat je niet afleiden. Terug naar judo, kind onder de arm, naar huis, paps lief aankijken of de kleine even bij hem mag blijven omdat mamma niet gestoord wil worden en stort je in de keuken. Zet van tevoren alles klaar wat je nodig hebt; schalen, spatels, ingredienten, potten en pannen. Probeer tijdens het werken gelijk de dingen af te wassen en weg te zetten die je niet meer nodig hebt; dit zorgt ervoor dat je ruimte op je aanrecht houd en je niet door de bomen het bos niet meer ziet. Zet alles klaar in de koelkast en je bent klaar om de dingen te doen die nog moeten.Kant-en-Klaar te koop bij bv. AH:
* bladerdeeghapjes (diepvries); soort mini-sausijsjes in leuke vormpjes. Kan simpel 10 minuutjes in de oven geschoven worden als je gasten er zijn.
* gevulde zalmhapjes (koelvak); kleine zalmhapjes. Leg ze op een mooie schaal. Lekker om zo te eten, maar ook lekker met toast of stokbrood.
* “kruidenboterstokbrood” (diepvries); kant-en-klaar stokbrood, gevuld met kruidenboter. Hoeft maar 12 minuten in de oven.
* gemarineerde olijven (kaas/vleeswarenbalie); in een schaaltje met een in blokjes gesneden blik achterham erdoorheen. Leg je gasten uit dat je een olijfje en een blokje ham samen moet prikken en in je mond moet stoppen.
* Rauwkost (groenten); snij in plakjes/reepjes en geef er een dipsaus bij (zie mijn sausjesafdeling)
* Dorito’s (chips); roer een bekertje creme fraiche door tot smeuiig, kant-en-klare salsa en kant-en-klare guacamole (groentenafdeling) erbij in aparte schaaltjes.
* Quiche (koelvak groenten/diepvries); kant-en-klare hartige taart. In de oven, in puntjes snijden en smullen maar.
* Maak een schaaltje van diverse Italiaanse of Spaanse harde worst en aparte soorten kaas.
* Rauwkostschotel (groenten); zie mijn receptje
* Dim Sum (diepvries); alleen frituren of stomen.
* Sushi (visafdelign); op een schaal leggen (?!)
* Cocktailworstjes (schappen); hoe konden we ze vergeten? Zowel warm als koud een tractatie! Lekker serveren met een schaaltje (bv. knoflook-)mosterd, mayo en ketchup.Ik heb zelf altijd wat hapjes in de vriezer liggen, die ik al eerder heb klaargemaakt. Ik hoef ze alleen maar uit de vriezer te pakken en even in de magnetron op te warmen. Bijvoorbeeld:
* mini-sate; zie mijn recept voor sate. Snij de kipfiletblokjes kleiner dan je normaal voor sate doet en rijg alles aan een cocktailprikker ipv aan een satepen. Braad de stickjes, laat ze afkoelen en vries ze in per portie van 8. Sate-saus is natuurlijk zo gemaakt!
* gehaktballetjes: zie mijn recept voor borrelballetjes. Braad de balletjes, laat ze afkoelen en vries ze in. Lekker met pindasaus of knoflooksaus. Saus kant-en-klaar uit een potje is natuurlijk ook heerlijk!
* zelfgemaakte quiche; zelf maken, in puntjes snijden, af laten koelen en invriezen.Je kunt van de hapjes die hierboven genoemd zijn natuurlijk ook een lopend buffet maken. Vul het dan aan met kant-en-klare salades, (stok-)brood en kruidenboter. Daarbij zou je bijvoorbeeld ook wat snelle sandwiches kunnen maken (zie mijn recepten). Als je de sandwiches op hun beurt weer door midden snijd, heb je nog meer leuke borrelhapjes. Bedenk wel dat het lekkerder is als je de boterhammetjes dan even van de voren roostert. Ook een lekkere pan soep doet het altijd goed in een buffet en wat dacht je bijvoorbeeld van de diverse soorten “Chicken Tonight”? Je koopt gesneden kipfilet, braad deze aan, gooi er een pot van het een of ander bij en je hebt een heerlijk buffet-gerecht. Rijst erbij (8 minuutjes of 3 in de magnetron) en klaar ben je!Als toetje voor een buffet kun je een mengsel maken van slagroom, kwark (even grote delen) en een blikje vruchtjes.
Of griekse yoghurt, walnoten en honing.
Of mijn “Aardbeien Anders”.
Of natuurlijk gewoon een ijstaart, cappucinobavarois of “stort-puddinkjes”. Stort alles op een leuke schaal, versier met spuitslagroom uit een bus en wat leuke dingetjes van Baukje.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. In ieder geval heeft het mij al uit wat benarde situaties geholpen en ik heb tot nu toe altijd complimentjes gehad over mijn lekkere hapjes!
Succes.

8 Reacties

 1. zeker herkenbaar, ik heb het gelijk favo gezet!
  groetjes van anita

 2. ik ben pas op smulweb beland en kwam op je pagina en favoriet gezet bedankt en een pretig week end TINY

 3. Altijd gemakkelijk inderdaad…
  Groetjes Jacqueline

 4. IK HEB DEZE HANDIGE TIPS EVEN FAVO GEZET

  GROETJES GERDA

 5. Ook ik het favoriet gezet altijd handig want ook mij overkomt wel eens zoiets.

  Groetjes Anneke

 6. Zet hem favoriet neer, voor het geval ik het ineens nodig heb!

  Groetjes, Francisca

 7. Ook ik heb ‘m direct favoriet gezet. Dit overkomt mij nl. regelmatig!

  doei
  ank

 8. heerlijke_hapjes

  5 september 2000 at 17:19

  Wat een boel praktische tips, geweldig! Ik heb je artikel favoriet gezet.

  Vrg., Erie

Geef een reactie