Kaasfondue

Tips om een kaasfondue niet te laten mislukken. Honderden jaren geleden reeds smolten hoog in de Alpen Zwitserse Sennen eigengemaakte kaas in de wijn uit de lager gelegen Zwitserse dalen. De kaasfondue – toen noe eenvoudige kost – is geworden tot een smakelijk feestelijk gerecht, tot een genoeglijk gezelschapsspel zelfs, waarbij goede vrienden om de fonduepot geschaard eendrachtig stukjes brood in de gezellig pruttelende kaassaus dopen. De klassieke fondue-recepten met Greyerzer (Gruyere) en Emmentaler komen uit Zwitserland. Frankrijk gebruikt er zijn Gruyere en Beaufort voor, Nederland zijn Goudse, Denemarken zijn Samso en Duistland zijn Allgauer Emmentaler.* Een caquelon (speciale aardewerk pan) en een rechaud voor het warm houden van de fondue.
* Speciale fonduevorken met haakjes eraan voor het vastprikken van de dobbelsteentjes brood.
* Eventueel fondueschorten of slabbetjes, die er leuk uitzien en voldoende bescherming bieden als er gemorst zou worden.Een te dikke fondue kan met iets verwarmde wijn op de juiste consistentie worden gebracht. Giet de wijn er wel langzaam bij.Is de fondue te dun, los er dan nog wat geraspte kaas in op en draai het vlammetje laag zodra de fondue gaat pruttelen.Schift de fondue, wat wel een voor kan komen, breng hem dan op een groot vuur aan de kook steeds met een garde kloppend. Is het euvel daarmee niet verholpen, bind de fondue dan bij met 1 theel ma?zena, dat is aangemengd met 1 eetl witte wijn en 3 druppels citroenssap. Dat helpt altijd.Rooster voor disgenoten met een gevoelige maag het wittebrood of zet bruinbrood op tafel. En serveer als drank zwarte thee in plaats van witte wijn.

1 Reactie

  1. mauritsenole92

    31 maart 2000 at 17:04

    Leuk artikel. Als wij kaasfondue maken, doen er op het laatst, dus als alle kaas gesmolten is een borrelglaasje kirsch door met een theelepel bicarbonaat (maagzout), hierdoor wordt de fondue heerlijk luchtig (wel oppassen want op het moment dat je het erin doet, komt alles omhoog)

Geef een reactie