Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Heinz tomatenketchup

Wat achtergrondinformatie over deze al meer dan 125 jaar bestaande ketchup en een geheim "kloon" recept.



Op 12-jarige leeftijd was Henry John Heinz al druk doende met het venten van producten uit de familietuin in het Pittsburgh van na de Amerikaanse Burgeroorlog. Een ventje met een al op jeugdige leeftijd aanwezige "koopmansgeest".

Toen hij 25 was richtte hij samen met zijn vriend L.C. Noble het bedrijf Heinz & Noble op en samen verkochten ze ingemaakte mierikswortel in doorzichtige glazen flessen om zo de zuiverheid van het product te laten zien.

Helaas ging dit bedrijf enige tijd later failliet.

Maar Henry?s inmaak imperium groeide toen hij, samen met zijn vrouw, later ook nog jam, gelei en kruiderij, inclusief ketchup aan de productlijn toevoegde. De ketchup werd in 1876 aan het assortiment toegevoegd.




Je kunt nog steeds het beroemde pickle logo zien op elk product (het kleine groene augurkje met de naam Heinz erin).

En als je een snelle tip wilt hoe je het beste de dikke ketchup uit de fles krijgt, sla niet op de achterkant of bodem als een maniak.

Heinz adviseerde echter een goede klap op het ?57? etiketje, te vinden op de hals van elke fles ketchup.

Heden ten dage is Heinz ?s werelds grootste tomaten verwerkingsindustrie, met de beroemde ketchup die in half Amerika, en daarbuiten, door vele gezinnen wordt gebruikt.



Maar mocht het onverhoopt voorkomen dat je ketchupfles leeg is, dan volgt hier het geheime kloon recept om zo zelf een fles van deze ketchup te maken.

Dit geheime recept is simpel en je hebt er slecht enkele eenvoudige ingredienten voor nodig om deze lekkere, dikke ?kloon? ketchup te creeren.



Ingredienten:

? 1 groot blik tomatenpuree(170 gr)

? 125 ml lichte stroop

? 125 ml witte azijn

? 60 ml water

? 1 eetlepel suiker

? 1 theelepel zout

? 1/4 theelepel uienpoeder

? 1/8 theelepel knoflookpoeder

Bereiding:

Meng alle ingredienten in een middelgrote sauspan op matig vuur.

Roeren tot een smeuige massa.

Als het mengsel aan de kook is gekomen het vuur laag zetten.

Dan alles nog ongeveer 20 minuten zachtjes laten koken en vaak roeren.

Pan van het vuur nemen en afgedekt laten afkoelen.

Na afkoeling de ketchup overdoen in een afsluitbare pot o.i.d. en in de koelkast wegzetten tot gebruik.

Je kunt deze kloon ketchup natuurlijk ook in een lege, schoongemaakte originele Heinz ketchupfles overdoen!

P.s.

In het originele, door mij vertaalde recept wordt gesproken van "light corn syrup".

Aangezien dit in Nederland bijna niet verkrijgbaar is heb ik dit vertaald als: "lichte stroop". Waarschijnlijk is zoiets als "Golden Syrup" hier wel verkrijgbaar in de wat uitgebreidere supermarkten.



Home Recepten Kookboeken