Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De afwerking van feestelijke taarten

Deze recepten, die ontleend zijn aan hun Engelse afkomst hebben echter enkele kantekeningen nodig.

Sommige gereedschappen en ingredienten zult u niet in de eerste de beste winkel vinden.

Wat deze ingredienten betreft: informeer bij een goed gesorteerde delicatessenzaak, bij voorkeur eentje die Engels georienteerd is, of bij een klassieke drogist.

Voor de bakapparatuur verwijzen we u naar de kookwinkels die in veel grote plaatsen te vinden zijn. Het Kookgilde (Heidestein 7, 3971 ND Dreibergen, tel. 03438-21795) kan u waarschijnlijk een winkel in uw omgeving noemen. Zaken die geen lid zijn van het Kookgilde, maar die toch beslist vermeld moeten worden wegens hun grote sortering, zijn, Fa. Duikelman (Ferdinand Bolstraat 68, Amsterdam) Het Kookpunt (Zwaanshals 383, Rotterdam), Fa. Oldenhof-Kamphuis (Gasthuisplein 1, Zwolle) en Betsies Kookwinkel (Vismarkt 6, Utrecht).

Kartonnen taartplateaus zoals u die onder de taarten kunt u kopen in de papierafdeling van sommige warenhuizen en in papierspeciaalzaken.

In de recepten worden kleine hoeveelheden aangegeven in milimeters (ml). Koop daarvoor in een kookwinkel maatlepels van 15 ml en 5 ml, de maat van de Engelse eet en theelepel, maar beslist niet die van de Nederlandse.

Tot slot:

Goede voorbereiding is het halve werk, uw eigen creativiteit de andere helft.Voor 225 gram;

1 eiwit, 225 gram poedersuiker, enkele druppels glycerine.

Doe het eiwit in een brandschone droge mengkom en sla het los met een vork.

Klop er beetje bij beetje de gezeefde poedersuiker en de glycerine door, net zo lang tot het mengsel hagelwit en romig is. Met een elektriche handmixer in de laagste stand duurt dat 5 minuten.

Als u een spatel door het mengsel haalt, moet het spoor duidelijk zichtbaar zijn en het glazuur in luchtige pieken omhoog staan.

Gebruikt u het eiwitglazuur voor het spuiten van versieringen, laat het dan 24 uur staan zodat alle luchtbellen ontsnapt zijn.

Luchtdicht afgesloten kan eiwitglazuur twee weken in de koelkast worden bewaard.Voor 225 gram;

100 gram zachte boter, 225 gram gezeefde poedersuiker, 30 ml melk of vruchtensap, enkele druppels vanille-essence of ander aroma.

Klop of mix de roomboter in een mengkom of foodprocessor zacht.

Zeef er beetje bij beetje de poedersuiker in en klop de erdoor samen met zoveel vocht dat het mengsel smeerbaar is. Voeg smaak en kleurstof toe.

Bewaar botercreme luchtdicht afgesloten in de koelkast. In een plastic verpakking ingevroren kan botercreme drie maanden worden bewaard.Voor 675 gram:

675 gram gezeefde poedersuiker, 2 eiwitten, 30 ml glucosestroop, 5 ml glycerine, enkele druppels rozenwater (naar keuze).

Een voorraadje glucosestroop maakt u als volgt;

Smelt 250 gram glucose (als druivensuiker te koop) met 15 ml water in een pan met dikke bodem. Roer zacht en werk alle kristallen aan de wanden weg. Als alles is opgelost houdt u op met roeren en brengt u de massa aan de kook. Laat 30 seconden doorkoken. Bewaar de stroop in een goed afgesloten pot.

Zeef de poedersuiker in een grote droge, vetvrije kom.Maak in het midden een kuiltje en doe daar de andere ingredienten in. Werk ze met de vingertoppen door de suiker.

Kneed het geheel tot een soepele massa, rol er een bal van en bewaar die tot gebruik in dik plastic. De fondant moet goed glad zijn en gemakkelijk uit te rollen. Is hij nog kleverig, voeg dan wat suiker toe.

Als u de bal fondant in dik plastic op een koele plaats bewaart, blijft hij ongeveer een week goed. Daarna wordt hij hard en brokkelig.Voor 450 gram:

25 ml water, 20 ml poedergelatine, 450 gram poedersuiker, 10 ml glucosestroop, 20 ml plantaardig vet, 1 eiwit.

Doe het water in ovenvaste kom. strooi er de gelatine in en laat deze sponzig worden. Zet daarna dek om boven een pan heet water en los de gelatine al roerend op.

Verwarm ook de glucosestroop zachtjes boven een pan heet water i neen ovencaste kom. Voeg nu de glucosestroop en het plantaardig vet bij het gelatinemengsel en roer tot alles volledig vermengd is.

Verwarm de kom en de garden van een sterke elektrische mixer. Giet er het gelatinemengsel in en mix er op lage snelheid de poedersuiker en het eiwit beetje bij beetje door. Blijf doorgaan tot de substantie wit is en u er draden van kunt trekken.

Bewaar de suikerpasta in een luchtdichte verpakking. Laat de pasta voor gebruik 24 uur staan. Na 1 mmand begint hij hard te worden. U kunt ook kleine porties in luchtdicht verpakking invriezen. Bewaartijd tot 6 maanden.Voor 225 gram:

225 gram abrikozenjam, 30 ml water of citroensap.

De abrikozenglazuur dient om taarten een kleverige laag te geven voor ze bedekt worden met fondant of marsepein, en om stukken taart aan elkaar te plakken. Om tijd te sparen is het praktisch en pot hiervan in de koelkast in voorraad te hebben.

Doe de jam en het water of citroensap in een steelpannetje en verwarm het mengsel zachtjes tot de jam is gesmolten. Laat 1 minuut doorkoken en giet het door een nylon zeef.

Na afkoeling doet u het gezeefde glazuur terug in de pot.

U kunt het glazuur een maand bewaren in de koelkast. Kookt het altijd even op.Voor 450 gram:

100 gram basterdsuiker, 100 gram gezeefde poedersuiker, 225 gram gemalen amandelen, 5 ml citroensap, enkele druppels amandelessence, 1 ei of 2 eidooiers, losgeklopt.

Vermeng de suiker en de gemalen amandelen in een kom. Maak in het midden een kuiltje.

Doe hierin het citroensap, de essence en genoeg losgeklopt ei of eidooier om een stevige pasta te vormen.

Leg deze op een dun met poedersuiker bestrooid werkvlak en kneed er voorzichtig een soepele bal van. Ga hier niet te lang mee door, want dan wordt de marsepein vettig.

Bewaar de marsepein in een dikke laag aluminium of plastic folie in de koelkast. Haal hem er twee dagen voor gebruik uit.Voor 225 gram:

225 gram chocolade van goede kwaliteit in stukjes gebroken, 60 ml glucosestroop, verwarmd.

Smelt de chocolade in een kom boven een pan heet water of in de magnetron.

Voeg de glucosestroop toe, meng goed en laat de massa volledig afkoelen.

Kneed het glazuur tot het glad is en rol het voor gebruik uit tussen twee vellen vetvrij papier.

Home Recepten