Meel van de molen in papieren zak

Meel van de molen in papieren zak

Ik ben begonnen met brood te maken toen we al een tijd een AGA in huis hadden. Dat apparaat staat dag en nacht aan en wat zou me tegenhouden hier beter gebruik van te maken? Bij de Makro kocht ik tijdens een actie meel (en dus geen broodbakmachine die in de aanbieding was) en ging aan de slag. Met een zak meel maak je pakweg 10 broden schatte ik in. Dan zou ik zien of het goed werkte – en doorgaan; of als het niets was heb ik in ieder geval de ervaring. Later ging ik naar de molen De Ruiter in Vreeland voor mijn meel. In vergelijking met fabrieksmeel is dat stukken beter! Daarover een andere keer wellicht meer.

In basis heb je nodig:

 • 500g (volkoren) meel
 • 300g water (handwarm werkt het beste)
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel gist
 • boter, olijfolie of kokosolie
Gekneed deeg in een kom, afgedekt met een handdoek

Gekneed deeg in een kom, afgedekt met een handdoek

Doe het meel in een kom, samen met zout en gist. Mix het even door elkaar en doe er dan langzaam, beetje bij beetje, water bij. Het eerste begin mix ik altijd met een mixer omdat ik het losse meel + water irritant vind voelen. Als het een substantie is, kneed je door met de handen tot het een homogeen, droog (maar nog wel flexibele) massa is. Vergelijk het met soepel rubber. Doe het in een vorm en laat het voor een halfuurtje rusten, afgedekt door een theedoek (op de AGA zet ik het op de warmhoudplaat).

Als het mengsel te nat is, kun je meel toevoegen door het via de zijkanten mee in te kneden. Is het te droog, voeg dan een klein beetje (enkele druppels kunnen vaak al het verschil maken!) water toe en kneed dat erdoorheen.

Het deeg in de bakvormen

Het deeg in de bakvormen

Na een halfuur kneed je het deeg nog eens door en laat je het in de broodvorm (die je hebt ingevet met boter, olijfolie of kokosvet) rusten, 30-45 minuten. Ik gebruik hiervoor bij de AGA vaak de warmhoudoven.

Intussen kun je een traditionele oven voorverwarmen tot 200°C.

Na het halfuur zet je het deeg in de (bak)oven, in de AGA heb ik het rooster in het midden van de oven zitten. De baktijd is ongeveer een uur. Het brood is goed als het gemakkelijk loslaat uit de vorm.

Extra tips:

 • Een natuurlijke vitamine C toevoegen tijdens het kneden verbetert de structuur van het brood
 • Ik gebruik meel van de molen. Dat heeft een zwaardere structuur (in ieder geval het volkorenmeel) en meer smaak. Het is ook harder werken (ik heb er een mixer mee gesloopt).
 • Voeg gerust muesli (de ‘eenvoudige’ variant), rozijnen, gedroogde tomaat, noten of kruiden toe aan het brood, het krijgt er een eigen smaak en structuur van. Ze kunnen bij het bakken wel effect hebben op de baktijd – en de vochtigheid van het eindproduct. Meestal zul je je het iets langer moeten laten bakken.
 • Ik maak vaak twee broden tegelijkertijd; een om ‘snel’ te eten, de andere om in te vriezen en later te gebruiken
 • Op warme dagen kun je het brood het beste doormidden snijden voor het invriezen; het is namelijk beperkt houdbaar (schimmel kan snel gaan…) en op die manier heb je minder brood ‘open’ liggen. Over het algemeen blijft het trouwens iets langer goed dan dat van een bakker. Maar vers is natuurlijk het lekkerste!
 • Reken dat je in totaal 3 uur nodig hebt; pakweg 15 minuten voor het eerste kneden en dan vijf minuten voor de bewerkingen naar volgende fase. Tussendoor kun je dan wel andere dingen doen.

Veel plezier! Heb je tips, laat het dan hieronder weten!