Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Alles wat je wou weten over kaviaar

Kaviaar is het ultieme luxe levensmiddel dat iedereen kent en bewondert. Er is niet een "beste" kaviaar maar iedereen heeft een favoriet. Hoewel kaviaar wordt vaak beschouwd als de grote Russische delicatesse, is het woord kaviaar niet. Russisch van oorsprong. Kaviaar verscheen voor het eerst in een Engels lexicon in de 16e eeuw, waarschijnlijk afkomstig van de Fransen en de Italianen, die het op hun beurt hadden geleend van het Turkse havyar De etymologische geschiedenis van kaviaar brengt ons uiteindelijk tot het Perzische woord voor "ei", khyah.

Kaviaar, als een delicatesse, word vaak geïmiteerd, maar het enige wat in de buurt komt van de ware Jacob is de naam. Het is wettelijk verboden om kaviaar te gebruiken als etiket voor alle vissoorten behalve de steur. De eitjes van andere vissen moeten worden gekwalificeerd met de naam van de vis zoals zalmkaviaar om maar een voorbeeld te noemen

Het vanggebied van de steur strekt van de Kaspische Zee tot de Siberische Amoer-rivier. Er is veel illegale vangst en daarom was er van 2006 tot 2007 een verbod op de verkoop van kaviaar, ingesteld voor de VN.

Er zijn veel soorten kaviaar en allemaal zijn ze gebaseerd op de vissen waar ze vandaan komen . Zo heb je zowel zoetwater als zoutwater steur. Afhankelijk van de aard van kaviaar en de manier waarop ze bereid wisselt de prijs van kaviaar van relatief betaalbaar tot een zeer luxe klasse voedsel. Kaviaar kan tot enkele duizenden euri kosten voor een relatief klein gewicht..De prijs van de kaviaar is gebaseerd op de zeldzaamheid en de kwaliteit van de wijze waarop het wordt voorbereid. .

Er zijn een paar verschillende soorten kaviaar die populair zijn, onder andere Beluga, osetra en sevruga kaviaar. De namen verwijzen naar de soorten steur waar de eitjes uit geoogst worden.

De Beluga is vermoedelijk onveranderd gebleven voor de laatste 120 miljoen jaar. Het is een van de oudste en meest verbazingwekkende overlevenden van het Dinosaurustijdperk. De Beluga is de grootste en enige roofdier in de steur familie. Het is zo zeldzaam dat de vangst beperkt blijft tot 100 vissen per jaar met een maximaal gewicht van zo`n 300 kg. Een Beluga gaat op ongeveer 15-jarige leeftijd eitjes produceren.

Beluga kaviaar varieert in kleur van licht naar donker grijs en is een van de zeldzaamste van alle kaviaarsoorten.Het staat bekend om de grootte van de eitjes.Des te groter de eitjes zijn, des te hoger is de prijs. Dat geldt ook voor de kleur: hoe lichter, hoe duurder.Het is de meest delicate smaak-kaviaar: boterachtig en romig.

Door velen beschouwd als het gouden kind van de steurfamilie , zijn Osetra kaviaars veruit de populairste en meest gewilde variëteiten van de Kaspische kaviaars. Typisch liggen zowel omvang als prijs ergens tussen Beluga en Sevruga. Osetra is een licht grijs tot bruin of goudgeel van kleur Osetra heeft een boterachtige smaak dat velen beschouwen als de meest plezierige van al de kaviaarsoorten.

Sevruga kaviaar eitjes zijn kleiner dan die van de Osetra en de kleuren varieren van licht naar donker grijs , en word gekenmerkt door een intens rijke zeer aromatische smaak.Het is de meest voorkomende steur in de Kaspische Zee en daarom liggen de prijzen niet zo hoog als die van de Beluga en de Osetra. Het is echter niet zo dat lagere prijzen lagere kwaliteit betekenen. Sevruga word gekenmerkt door de sterkste smaak van al de steur kaviaars..


Als algemene regel geldt dat hoe witter de kaviaar hoe ouder de vis en des te eleganter en verfijnder de smaak.De duurste soort Beluga kaviaar is dan ook de Almas , afkomstig van een steur die minimaal 100 jaar oud is. Almas Iraanse kaviaar is zo moeilijk te bemachtigen dat er een periode van vier jaar wachtlijst voor de lekkernij bestaat en natuurlijk is het ietwat aan de prijzige kant . Reken maar rustig op 1150 euro voor 50 gram..Niet zo lang geleden was het zo zeldzaam dat het uitsluitend bestemd was voor de Tsars.maar tegenwoordig is het ook beschikbaar voor mindere goden. Voor de luttele prijs van 29,200 euro per 32 ons.wordt het dan ook zeer fraai verpakt in niets minder dan een 24-karaats gouden blik !!


Kaviaar wordt het best koel geserveerd maar mag niet worden bevroren. Dus verwijder de kaviaar uit de koelkast ten minste 15 minuten voor het serveren. Houd het deksel op de kaviaar tot aan het moment dat hij wordt opgegeten. Bij het presenteren van kaviaar voor de gasten, is het het beste om het in de tinnen kan te serveren met gemalen ijs rond de tinnen kan.Het kaviaar moet zorgvuldig opgediend worden want de korrels mogen niet gebroken worden. Het is het beste gegeten met behulp van een vork.

Als hors d`oeuvre, moet de kaviaar worden geserveerd met crackers of zeer licht geroosterd brood met boter. Het is zonde om het te serveren , zoals ik eens heb meegemaakt, met eieren en zure room want dat verandererd de smaak van de kaviaar. Naast een portie kaviaar met crackers, is het het beste gegeten met champagne en wodka. Sommigen geloven dat de champagne te zoet is met kaviaar maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak of voorkeur. . Bij het eten van kaviaar neemt U de hele kaviaar graan in uw mond om zo een ware smaakexplosie te ervaren in uw mond. Zodra u de kaviaar aangebroken heeft is het het beste om het meteen te eten omdat it vrijwel meteen minder goed gaat smaken


Home Recepten Kookboeken