Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het Zuid Afrikaanse braaivleis

braaivleis is de Zuid Afrikaanse benaming voor de BarBeQ. In dit artikel 2 versies van deze traditie ; een vol zwarte humor en een zoals het er werkelijk aan toe gaat . Tenzij ze heel veel geluk hebben of een geldig excuus hebben zoals dat ze vegetarisch zijn zal elke bezoeker aan Zuid-Afrika vrijwel zeker worden onderworpen aan de rituele crematie van dode dieren met liefde bekend als de "braaivleis".


Niet te verwarren met de het Britse of Amerikaanse Bar-BQ, de braaivleis is een uniek fenomeen in Zuid-Afrika.


Hoewel mannen en vrouwen samen arriveren worden ze traditioneel gescheiden in twee groepen op een braai. De mannen maken het vuur en bakken het vlees, terwijl de vrouwen van oudsher zich bezighouden met het eindeloos aanslepen van biertjes voor de mannen, het regelen van de salades en de zorg voor de kinderen op zich nemen. In de 20e eeuw is het de dichtste dat een man kan komen tot zijn "jager verzamelaar" Neanderthaler wortels. . De boerewors gaat op eerste op het vuur en meteen de vatten de vetten vlam waardoor het eruit ziet als een reusachtige , vet-spugende , Catherinewiel. Bier of water word in de kolen gegooid om de vlammen te blussen Dit geeft een overvloed aan prikkelende rook - dat allemaal deel uit maakt van het genot van het samenkomen in de buitenlucht Zodra de worst naar behoren is verkoold en opgediend ,kan het andere vlees op het rooster worden geworpen. Ongeacht hoeveel aandacht de mannen besteden aan het draaien van het vlees of het herschikken van de kolen, de eerste wet van braais is dat het vlees altijd zal verbranden. De tweede wet is dat, ongeacht welke hoek de wind waait of waar u staat, de rook u zal volgen en u het in uw ogen krijgt Het probleem met onze nationale tijdverdrijf is dat bezoekers van mening zijn dat dat de de enige manier is dat Zuid-Afrikanen eten


Sorry maar ik kon het niet laten om even te spotten maar het is wel zo dat mannen en vrouwen zich in twee groepen verdelen. In werkelijkheid is het fenomeen braaivleis echt heel gezellig en het brengt oo veel leuke herinneringen met zich mee dus nu begint mijn echte artikel pas.


Het woord braai heeft vele betekenissen. Het kan verwijzen naar het besluit om te grillen ( kan u nu die vleis braai "); de gebruikte apparatuur (een grill is een braai voor veel Zuid-Afrikanen), en de sociale gelegenheid ( "u bent uitgenodigd voor een braai"). Er is iets fascinerends om te kijken hoe de gastheer de stapel hout op de grill doet en dan vol vreugde met de krant wappert om vuur en vlam op te doen waaien . In langzame stappen word de zoon geleerd hoe om met de braai om te gaan tot het grote ogenblik is aangebroken dat hij zelf mag helpen Door haar aard is vrijwel elke braai een unieke vader-zoon bonding ervaring. Er is altijd wel iets te leren, iets te bespreken en iets om grapjes over te maken Het is vreemd inspirerend om in het vuur te staren. Ik leerde snel dat het meer een kunst was dan een wetenschap, zoals blijkt door deze tips papa gedeeld met me op een leeftijd toen kon ik nauwelijks boven de top van de grill uit kon kijken . Allereerst heeft hij me geleerd dat de warmte evenredig moet worden verdeeld over het hele gebied van de grill. Ten tweede, een goede indicatie geven van de juiste warmte is het bewegen met uw hand over het net en tot 10 te tellen Als u voor die tijd uw hand moest terugtrekken is het te heet.( Ik kan me de blaren nog goed herinneren ) . Als je je hand langer boven het vuur kan houden is het te koud. Ten derde, kunt u altijd de temperatuur regelen door het bewegen van het net naar boven of naar beneden.. Het is het beste om hoog te beginnen en verplaatsen naarmate de kolen koeler. worden En tot slot, zet de kip of vlees dat het langste moet koken, als. eerste op de grill Na de steaks op de grill zijn gebracht, voeg enkele dunne stukken hout aan het vuur toe om ze in de vlammen te braaien. Groenten zoals aardappelen in folie, uien, squash worden geplaatst in de rood-hete kolen. De "brengen en braai" is de meest populaire vorm van het verzamelen en zeker zeer populair.Dit is een grote sociaal evenement waar familie en vrienden elkaar ontmoeten op een picknickplek of bij iemand thuis voorzien van hun eigen vlees, salade en bestek in de hand Vleeswaren zijn de eregasten van de Zuid-Afrikaanse braai. Zij omvatten gemarineerde kip, varkens-en lamsvlees koteletten, steaks, worstjes van verschillende smaken en dikte, en als iemand heeft zich echt heeft uitgesloofd een rack of twee van spareribs. Vis is ook populair. . Terwijl het vuur brand begeven de meeste vrouwen zich naar naar de keuken (of geïmproviseerde keuken) om zich met de voorbereidingen bezig te houden Groenten worden gesneden of geraspt voor salades, een grote pot van maïsmeel bubbelt vrolijk (het zogenaamde kruimelpap ) en het bijbehorende Tomaat en Ui Saus mag natuurlijk niet ontbreken . Zodra het vlees van het vuur is afgehaald word het geplaatst in een metalen of keramische pan om warm te blijven. Als al het vlees klaar is worden de salades en zijgerechten op tafel gelegd en het feest kan beginnen .

Home Recepten Kookboeken