Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Pas op: van lijnen word je dik!

De beste manier om dik te worden? Naast te veel eten en te weinig bewegen is dat: lijnen!

Naast te veel eten en te weinig bewegen is dat: lijnen! Dit klinkt gek, maar het is wel waar. Als je er een gewoonte van maakt om langer dan drie uur niets te eten, dan loop je zelfs de kans om al van ?lucht? dik te worden?

Wat is lijnen?

Met lijnen bedoelen we een eetpatroon dat sterk afwijkt van wat 'normaal' is. Dus brooddagen houden, een mayo-dieet of sherrykuur volgen, maaltijdvervangers gebruiken, het volgen van de zogenaamde ziekenhuis- of hartstichting-dieten (die overigens niets met die instanties te maken hebben), of - en dat komt vaak voor - veel te weinig eten.

Je ritme verschuift

Bijna iedereen die ooit aan de lijn gedaan heeft, kent het wel: "Ha, het is elf uur en ik heb nog niets gegeten. Dat gaat goed!" En om een uur ?s middags nog niets gehad hebben, is nog beter. Het gaat fantastisch! Soms ontwikkelt dat 'zo lang mogelijk niets eten' zich tot een patroon. Als je eens een paar dagen opschrijft wat je zoal eet, zal blijken dat het hongeren van ?s ochtends en 's middags vaak 's avonds gecompenseerd wordt. Je ritme verschuift als het ware. En ook nog de verkeerde kant op, want wat je 's avonds laat eet, zal minder goed verwerkt worden. Dit wil niet zeggen dat 's avonds iets eten verkeerd is; een schaaltje yoghurt, een cracker of handje noten bijvoorbeeld zijn prima. Maar echte maaltijden die eigenlijk voor overdag bestemd zijn, doen je gewicht geen goed?

Je suikerspiegel schommelt

Als je overdag te weinig eet, heb je vaak een gebrek aan energie. Je bloedsuikerspiegel wordt te laag en je krijgt last van duizeligheid, hoofdpijn, moeheid, geirriteerd zijn en concentratieverlies. Je voelt je dus minder lekker. Bovendien is de kans groot dat je 'doorslaat' als de suikerspiegel laag is; je lichaam wil de energievoorraad toch aanvullen. Met als gevolg dat je uiteindelijk iets neemt dat snel voor handen is (en meestal zoet en/of vet). De suikerspiegel gaat snel stijgen en duikt vervolgens weer omlaag. Een nieuwe hongeraanval slaat toe?

Zo krijg je al met al toch een behoorlijke hoeveelheid calorieen binnen. En maar heel weinig andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.

Je lichaam gaat op de ?spaarstand?

Als je te lang niet eet (en dat is al na een paar uur!) gaat een lichaam dat daar gevoelig voor is snel over op de 'spaarstand': het gaat zuinig omspringen met energie. Als je dan weer gaat eten, wordt alle energie efficienter benut en dus ook sneller als vet opgeslagen. Weken of zelfs maanden erg weinig calorieen binnenkrijgen en dan ook nog langer dan drie uur tussen de maaltijden laten komen, zet het lichaam helemaal op het verkeerde spoor. Het gevolg: een heel zuinige stofwisseling en, extreem gezegd, 'van lucht dik worden?.

Wat kun je wel doen?

Alle crash-dieten en pillenkuren wegdoen en stoppen met hongeren! Het is veel en veel verstandiger om niet te 'lijnen'. Je kunt zelfs beter wat te zwaar zijn, dan met kunst- en vliegwerk proberen af te vallen, om vervolgens weer als vanouds te gaan eten en razendsnel weer aan te komen. Waardoor je in de meeste gevallen zelfs zwaarder wordt?

Wil je toch afvallen, dan kun je het beste gezond eten. Dat betekent: genoeg eten en gevarieerd. Wees matig met zoet, vet en alcohol en beweeg veel. Alleen dan bereik je een gewicht dat bij je past en krijg je alle stoffen binnen die je nodig hebt om normaal te kunnen functioneren.

Home Recepten