Jonnie geeft les /kookworkshop

Op 7 mei namen vriend “Hum” en ik deel aan de kookworkshop in het Atelier, dat zich in het hotel bevindt. Jonnie kwam hier overigens niet aan te pas.Wij kwamen hier terecht via een advertentie op Smulweb, maar er waren ook deelnemers via advertenties in o.a. damesbladen gekomen. Wij betaalden €75,00 p.p.
Als je meer wilt lezen over de diverse workshops

klik dan hier Er zijn nog al wat mensen die uitkijken naar het toetje als ze uit eten gaan. Ik sla een dessert vaak af en ga vooral voor de voorafjes. Tegenwoordig zijn er dan ook nog de amuses, kleine verrassende voor-en tussengerechten, die mij bekoren.
Het leek me daarom leuk een een workshop op dit gebied te volgen.
Nadat ik ons ingeschreven had, begon ik te twijfelen… “Ben ik niet te overmoedig geweest om me zomaar in te schrijven bij de Librije!! Ik heb nog nooit eerder deelgenomen aan een kookworkshop… Ga ik niet verschrikkelijk door de mand vallen, door gebrek aan techniek….etc.” Maar goed, wie A zegt, moet B zeggen en dus togen wij 's ochtends vroeg naar Zwolle.

Het hotel is gevestigd in een voormalige gevangenis. Men kan dit nog aan sommige details zien, zoals de tralievenstertjes in de deuren van de voormalige cellen.

Wij werden bijzonder vriendelijk ontvangen en begeleid naar de keuken, waar we welkom geheten werden door de gastvrouw met een kopje koffie.
De chef, Marcel nam al gauw het woord, want er moest gekookt worden. Hij vertelde enthousiast over de hapjes die we zouden gaan maken. Deze hapjes zijn recent ontwikkeld en horen nu bij de signatuur van het in het hotel gevestigde restaurant. We zouden in groepjes van vier tot zes personen een acht-tal gerechtjes gaan maken, die daarna natuurlijk ook nog genuttigd moesten worden.

“Hum” en ik bleven voor de gezelligheid natuurlijk bij elkaar en vormden met twee dames en een jonge student een groep. Men liet het aan de deelnemers over wie wat en wanneer maakte, er werd alleen aangeraden per tweetal te werken.

Bij het doornemen van de recepten, die even snel vooraf door de chef genoemd waren, leek het ons slim om te beginnen met de gerechten waar ijs in voorkwam. Wij begonnen dus niet zozeer uit voorkeur, maar meer uit noodzaak aan : “Mousse van verse geitenkaas met schaafijs van rode biet en roos, krokante koekjes met zwarte peper”. Als je niet op tijd begint, heb je immers geen ijs. Jammer dat hier niet op aangestuurd werd. Bij het opdienen van de gerechten bleek niet iedereen zo slim geweest te zijn en dus was niet alles wat ijs moest zijn goed bevroren. Nou hebben ze daar in zo'n superkeuken wel een oplossing voor; gewoon het goedje overgieten met vloeibare stikstof en je krijgt razendsnel ijs. Het was een spectaculair gezicht, die kolkende stikstof, maar thuis heb je dat niet en dan heb je dus ook geen ijs!

Ook in het gerecht “Shake van rum en dragon” moest eigengemaakt ijs, dus daar gingen we weer. De anderen lieten zich meer leiden door wat hen leuk leek om te maken en zo koos ons studentje dus voor het maken van loempiaatjes van fillodeeg. Nou had hij deze workshop als cadeautje van zijn ouders gekregen, dus vooruit maar…We hadden jammergenoeg geen tijd om alles zelf te maken, kiezen was hoe dan ook onvermijdelijk.

Mijn vrees of ik ik het wel allemaal zou kunnen, bleek ongegrond. De recepten waren duidelijk, veel was al voorbereid en “Hum” en ik konden het prima samen af. We hadden de chef en zijn hulpkok Boy voornamelijk nodig om te vragen waar we sommige zaken konden vinden. Men had er nl wel aan gedacht om alle ingrediënten klaar te zetten, sommige centraal en sommige per kookunit, maar het zoeken naar niet aanwezige materialen, zoals een siliconematje, een metalen bak, een tonicstamper een passende bakplaat etc. nam nog de meeste tijd in beslag. Ik vroeg alles het liefst aan Boy, die heel vriendelijk en enthousiast was. Helaas kreeg ik al snel het gevoel dat chef Marcel mij om een of andere reden niet mocht. Ik vond hem wat korzelig reageren als ik hem iets vroeg en er kon geen lachje af, terwijl ik hem wel ontspannen zag reageren naar anderen toe. Het kan zijn dat ik me veel te veel in het hoofd haal en dat ik veel te emotioneel ben, maar het wierp een lichte schaduw op mijn dag, ik voelde me niet op mijn gemak met deze man. Gelukkig had ik hem niet echt nodig.

Tijdens het koken werd ons al een wijntje door de gastvrouw aangeboden. Wij hebben dit afgeslagen en het op een watertje gehouden. Voorts kregen we een lekker soepje van kerrie, kokos en citroengras. Als je het recept wilt lezen klik dan hier
De chef heeft nog gedemonstreerd hoe men oesters dient te openen. Wij hebben dit daarna overgelaten aan onze student, omdat we dat zelf al vaker gedaan hadden.
Er werd voorgedaan hoe het loempiaatje van fillodeeg gevouwen moest worden om een satéprikker en aan het einde demonstreerde Boy per gerechtje hoe het afgewerkt en opgediend moest worden met diverse soorten cress en eetbare bloemen.

We begonnen met koffie om 11.00 uur en moesten ophouden met koken om ongeveer 14.00 uur. Daarna hebben we met ons groepje net als de anderen de eigengemaakte hapjes opgegeten, terwijl chef Marcel en Boy de Madelaines nog afbakten en de laatste hand legden aan de “Shake” van rum en dragon die ook tot de mondvermaakjes behoorde.

Alles was netjes op de grote lange tafel die in de keuken aanwezig is ,neergezet door de symphatieke gastvrouw. Ook nu kregen we wijn aangeboden. Ik ben vergeten te vragen hoe de wijn heet, we vonden hem allemaal erg lekker. Over de mondvermaakjes waren we ook te spreken, maar het is niet zo'n goed idee om ze allemaal achter elkaar te eten. Er komt nl nog al wat zuivel aan te pas; room, crème fraîche, roomkaas, etc. met andere woorden, hoewel lekker, je krijgt onvermijdelijk een plofbuik na het eten van dit alles.

Vriend “Hum” en ik hebben een leuke dag gehad. Normaal gesproken koken we samen voor onze echtgenoten bij mij thuis in mijn kleine keuken. We zijn heel goed ingespeeld op elkaar door jarenlange samenwerking. Het was vooral erg fijn dat we deze dag niets hoefden af te wassen, want dat is thuis natuurlijk wel anders als je uitgebreid kookt, zelfs met een vaatwsser tot je beschikking. We zijn het er wel over eens dat we niets nieuws geleerd hebben tijdens deze dag.
Het schort dat we droegen tijdens het koken mochten we mee naar huis nemen evenals de recepten. De gerechten zal ik hieronder volledigheidshalve nog opsommen. De receptuur kun je hieronder aanklikken en/of terugvinden in mijn recepten verzameling.

LIBRIJE'S MONDVERMAAKJES[size]

Tartaar van kalfsmuis met gelei van piccalilly,rauwe bloemkool en droge worst
~
Rouleau van runderrookvlees met roomkaas, groene asperges en gerookte amandeltjes
~
Zeeuwse oesters met mierikswortelcrème, aardappel en gerookte haringkuit
~
Mousse van verse geitenkaas met schaafijs van rode biet en roos, krokante koekjes met peper
~
Loempia van grote garnaal, gember en avocado
~
Koude cocktail van gerookte makreel, appel en dragon
~
Cornetto van brickdeeg met zwarte olijf, tomaat en mascarpone
~
Shake van rum en dragon
~
Madeleines
***

1 Reactie

  1. Hoi Joke, Wat een leuk artikel. Bedankt ervoor ben ook benieuwd naar de recpeten van de "gerechtjes" als je zegt dat het niet zo heel mooeilijk is dan ben ik wel van plan om een paar te proberen te maken.

Geef een reactie