Kookboek recensie Cooking for your cat

Cooking for your cat, healthy homemade kitty cuisine seasoned with affection.
Sophie Klein
prijs: €12,99
Parragon Book Service Ltd

Door Smulweb Kookboekrecensent Joke Boon

Waarschuwing vooraf: deze recensie kán stuitend overkomen.
Wie net de vreselijke beelden in de krant of op het journaal gezien heeft van hongerende mensen in de Hoorn van Afrika, zal een kookboek voor de kat grote waanzin vinden. Én misschien is dat het ook welÂ….

New York
Toen ik eerder dit jaar voor het eerst in New York was, keek ik echt mijn ogen uit. Ik voelde mij als Alice in Wonderland en bekeek alles om mij heen met grote verwondering en een zeker soort ongeloof. Alles was hoger dan hoog en groter dan groot en overgoten met een saus van: niets is hier te gek.

Katten
Thuis heb ik twee katten, Oscar en Bosie genaamd, die een bijzondere functie vervullen: ze vormen voor mij mijn reukvermogen. Omdat ik sinds mijn vierde jaar niets meer kan ruiken is dat bij het eten en koken soms best lastig. Daarom heb ik mijn katten van jongs af aan voor mij laten ruiken. Als ik twijfel of iets nog vers is laat ik hen voorproeven. Wat de kat eet kan ik ook eten, want katten hebben een erg goede neus.
Voordat ik op reis ging, leverde ik de katten – onder luid protest van hen – af bij het kattenpension. Na een lange vlucht, waarbij je heel wonderlijk terug in de tijd lijkt te vliegen, stond ik na aankomst al vrij snel in een grote boekhandel. Achter mij hoorde ik mijn kinderen kreetjes slaken en even later kwamen ze triomfantelijk op me af : `Mam dit moet je kopen!`.
Het was een bijzonder kookboek: koken voor je kat met daarop een vertederende afbeelding die mij meteen aan mijn eigen katers deed denken.
Naast vals sentiment was er nog iets dat mij tot aankoop deed besluiten: het regelmatig misgrijpen naar kattenvoer als het voedertijd is. Voortaan had ik een alternatief, ik kon ook zelf voor mijn katten gaan koken.

Het Boek
Voor ik dit boek inkeek fantaseerde ik heel even over bloederige harten, longen, maag en andere delen van het dier die ik zou moeten gaan koken, bakken en braden. Maar niets is minder waar, de inhoudsopgave doet vermoeden dat het hier om een koken-voor-mensen kookboek gaat.
Het boek bestaat uit een vijftal hoofdstukken: *voor soep liefhebbers”, *warme maatlijden”, *Italiaans voor tijgers”, *fijnproevers maaltijden” en *verwennerijen voor de kat”. Gerechten met welklinkende namen zoals: klassieke kippensoep, vissoep, vitello tonnato, kaasballetjes, carpaccio Carusso en Lucca`s favoriete risotto.
Ik ken genoeg mensen die dit nog nooit gegeten hebben.

Een recept
De foto`s bij de recepten doen je bijna allemaal watertanden. Het eerste recept, klassieke kippensoep, ziet er zo smakelijk uit dat ik meteen trek krijg, terwijl ik eigenlijk helemaal geen liefhebber ben van de in mijn ogen zo saai gekleurde klassieke versie. Wat blijkt; deze soep bevat geheel naar mijn smaak ook kleur: oranje van wortel en groen van selderij. Ook de andere ingrediënten zijn beslist bijzonder smaakvol en doen mij besluiten om een keer met mijn katten aan tafel te gaan. Oordeelt u zelf.

Klassieke kippensoep voor de kat
Voor een mens en zijn/haar kat

Voor de kippen bouillon
1 liter water
¼ tl zout
2 ontvelde kippendijen
2 worteltjes geschild en in plakjes
1oo gram bleekselderij gewassen en in plakjes

Voor de soep
2 worteltjes geraspt
1 el plantaardige olie
2 flinke el gekookte rijst
1 el gehakte platte peterselie

Bouillon: breng het water met het zout, de kip en de groenten aan de kook, laat 45 minuten zachtjes trekken.
Laat de kip in de bouillon enigszins afkoelen en pluis dan het vlees van de botjes. Zeef de bouillon, de groenten worden verder niet gebruikt.
Verhit de olie in een koekenpan, en fruit de ui samen met de rijst. Voeg dit toe aan de bouillon en laat voor 10 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en voeg het fijngesneden kippenvlees en de peterselie toe. Laat de soep voor je kat op kamertemperatuur komen. Dek de tafel (voor de kat misschien een extra stukje tafelzeil) roep de kat en ga samen aan tafel.

Joke


5 Reacties

 1. Wat een leuke recentie is dit!!
  Ik ben echt nieuwschierig geworden naar dit boek!!
  Als weet ik niet of mijn katten m“n kookkunsten op prijs gaan stellen. Ik heb er 2 waarvan er een (vr)eet verslaving heeft en echt alles eet wat ie tegenkomt..ook wat niet goed meer is of niet goed voor hem is..en de ander is een echte muts!
  Maar als ik het boek ergens tegenkom neem ik het zeker mee!
  Bedankt voor de leuke recentie en tip!
  Grtz. Marieke

 2. Oe, hij kijkt wel erg lelijk :-) (boos dus haha)
  Of denkt ie: "waag het eens aan MIJN boek te komen!?

  Leuk!

 3. Ik heb weer van je recensie genoten! Groeten Gea

 4. Wat een leuke foto met je kat en het boek! Ik weet niet of ik voor mijn kat en mezelf ga koken maar vind je recensie erg leuk om te lezen. Groeten Meta

 5. Prachtig, zo“n artikeltje. Weet alleen niet of ik mijn katten aan de haute cuisine krijg. Maar anders lijkt die kippensoep mij ook wel wat.

1 Pingback

 1. stream movies

Geef een reactie