Kookboek recensie Jamie`s reizen

Jamie’s reizen
Italië, Spanje, Griekenland, Marokko, Zweden en Frankrijk.
Klassieke gerechten met een twist geïnspireerd door mijn reizen.
Jamie Oliver
Kosmos, 2011

Door Smulweb kookboek recensent Joke

Jamie
Op de een of andere manier heb ik het idee dat je wel van Jamie Oliver móet houden. Hij is het type ‘Boy next door’; ondanks alle succes en een heel Jamie imperium lijkt hij nog steeds op een jongen uit de straat. Op televisie hoor je dat hij een beetje slist, normaal Engels zonder bekakt accent spreekt, zijn haar zit altijd wat in de war, zijn kleren zijn sportief casual en met de mensen in zijn programma gaat hij joviaal om.
Diezelfde toon tref je in zijn boeken, hij spreekt je direct aan en wil jou écht wat leren. Daarbij gaat hij er zonder meer van uit dat je dat ook kunt en zult leren.

Reizen
Ik heb het idee dat elk boek dat Jamie Oliver op de markt brengt telkens een stukje beter wordt en dit boek vind ik dan ook zijn beste tot nu toe. De fotografie is werkelijk schitterend; van elk land wordt de sfeer prachtig getroffen en weergegeven. Ik las dit boek in een tijd dat ik erg moe was en ik kreeg meteen zo’n intens verlangen om op reis te gaan.
De gerechten zijn kleurrijk, sfeervol en gedetailleerd gefotografeerd. Het ziet eruit zoals het er ongeveer uit kan zien als je ze hebt nagemaakt. Ik bedoel; het lijkt een haalbare zaak.
In de inleiding vertelt Jamie dat hij de landen en steden bezocht in een paar dagen, gewoon met een goedkoop vliegticket. Daarmee lijkt het nareizen van de landen in dit boek voor velen van ons ook een mogelijkheid. Bij elk land krijg je informatie en leuke weetjes, zowel over het land, de mensen en hun eetcultuur. Dat maakt het naast een kookboek ook tot een leuk leesboek. In ieder land kookt hij met de plaatselijke bevolking, de wereld en haar bevolking lijken daarbij zijn vriend.
De reis begint in Spanje en tot mijn grote vreugde tref ik daar het recept voor Tortas de Aceite, de olijfolie biscuitjes waaraan ik mijn hart heb verpand.
Én die ga ik maken…

Het recept
Het recept wordt voorafgegaan door informatie over de koekjes en de nonnen die ze in Spanje verkopen. Voor ik het weet staat de eerste bakplaat al in de oven, met als enige verschil dat Jamie venkelzaad voorschrijft en ik anijszaad gebruik. Het moeilijkste deel van dit alles was nog om het ei dat ik op de keukenvloer liet vallen op te ruimen. Verrukkelijk, dat is het enige woord dat ik uitbracht toen ik het eerste nog warme koekje in mijn mond stak. Onderaan deze recensie vind je het recept.

Winter
Ik weet nu wat mij, in barre winters wanneer ik overvallen word door een intens verlangen naar tijden waarin het licht een gouden gloed heeft, kan helpen: het boek Jamie’s reizen om weg te dromen en in gedachten te gaan naar daar waar het leven goed is en eten een belangrijke rol speelt. Want behalve lekkere koekjes bevat dit boek ook een schat aan uiteenlopende recepten voor elk moment van de dag.

Zowel in de verhalen als uit de foto’s lijkt het of Jamie overal waar hij komt vrienden maakt. Mijn kookboek is bij dezelfde uitgeverij uitgegeven en daarom veronderstellen mensen wel eens dat ik Jamie persoonlijk ken. Soms glimlach ik daarbij sereen, zonder het te ontkennen of te bevestigen. Ik ken Jamie niet, maar ik denk dat we wél hele goede vrienden zouden kunnen worden. In dat geval zou onze vriendschap vooral bestaan uit eten, over eten praten, veel proeven en in mijn allerbeste Engels zou ik hem voorstellen: ‘Shall we bake cookies?’

Recept
Voor 12 biscuitjes
300 gram bloem
1 tl zeezout
2 tl venkelzaad, (ik nam anijszaad)
olijfolie extra vierge
3 el suiker plus wat extra
1 zakje droge gist van 7 gram
poedersuiker om te bestuiven
1 groot eiwit
bloem om te bestuiven

Verhit de oven tot 220 graden
Meng bloem, zout en venkelzaad in een kom. Schenk 1 dl olijfolie en 11/2 dl warm water in een kom doe er de suiker en de gist bij, roer goed en laat even staan.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem, schenk het gistmengsel heel rustig in het kuiltje en roer de bloem er geleidelijk met een vork doorheen. Werk het met je handen tot een mooi glad deeg als alles bij elkaar begint te komen.

Bekleed twee bakplaten (of zoals ik deed: scheur twee grote stukken bakpapier af en leg er één op de bakplaat en de ander op het aanrecht. Zodat je eerst de lading van de bakplaat bakt en daarna het bakpapier met de volgende lading op de bakplaat legt) met bakpapier en bestuif met poedersuiker. Verdeel het deeg in 12 gelijke delen. Rol er balletjes van. Bestrooi een werkvlak met bloem en rol elk balletje uit tot een cirkel van ongeveer 10 centimeter en leg ze op het bakpapier. Kwast de koekjes in met een beetje losgeklopt eiwit en bestrooi licht met poedersuiker en de gewone suiker.
Bak de koekjes in het midden van de oven tot ze krokant en bruin zijn. Laat ze even op een rooster afkoelen en tast toe.

Joke.


1 Reactie

  1. Leuke geschreven Joke, ik heb verschillende kookboeken van Jamie, mijn eerste kocht ik in Engeland en toen was Jamie nog maar "een broekkie". Het recept wat je beschrijft lijkt mij leuk om te maken en zo te zien smaakten de koekjes heerlijk. Dit boek heb ik niet maar dat staat nu op mijn verlanglijstje. Groet, Louise

Geef een reactie