Een leuke (en vooral lekkere) manier om kliekjes om te toveren tot een feestmaaltijd! Je kent het wel, kliekjes. Net niet genoeg voor een maaltijd een dag later, teveel om weg te gooien.

Meestal bewaar ik kliekjes in de vriezer. De restjes doe ik in een leeg boterkuipje of een diepvriesdoosje tot later gebruik.
De kliekjes liggen klaar voor gebruik. Ze kunnen verwerkt worden in bijvoorbeeld soep, stoofschotels, ovenschotels etc.
Soms als hapje tussendoor……

Met enige aanpassing kan het dus ook gebruikt worden om te gourmetten. Iedereen kan zijn eigen maaltijd samenstellen van de kliekjes.Heel veel soorten kliekjes zijn geschikt om mee te gourmetten:

– Pasta maaltijden.
– Gekookte of gebakken aardappelen, aardappelovenschotel.
– Chinees
– Gekookte groente, groente ovenschotels.
– Vis, vlees of vegetarische hapjes.Pasta:
Met wat extra groente (zoals paprika, courgette, prei, champigons) kan je een eigen pasta maaltijd maken. Tomaatje erbij, extra saus erbij (misschien een restje uit een geopende pot in de koelkast).
Geraspte kaas er over…..

Aardappelen:
Restjes gekookte aardappelen kan je opbakken. Beetje groente, beetje kaas, beetje noten erbij. Gebakken aardappelen kan je ook opbakken, echter deze moeten langzaam warm worden, zonder teveel te bakken.

Chinees:
Stukjes ontbijtspek erbij, misschien extra ham of kip. Bak eerst bijvoorbeeld bami of nasi op met lekkere ingredienten. Bak vervolgens een klein eitje in het pannetje. Dit kan er ook door.

Groente:
Restjes gekookte groente kunnen heel makkelijk toegevoegd worden aan de aardappel, pasta of chinees maaltijden in het pannetje.
Groente op zichzelf zijn ook lekker met een beetje kruiden, maak er een kleine curry van.
(Room)kaas doet het ook altijd goed door groente gerechten. Zorg ervoor dat de kaas niet teveel aanbakt.

Vis, vlees of vegetarisch:
Kan gewoon opgewarmt worden. Het kan ook toegevoegd worden aan bestaande gerechten.

Kortom:
Laat vooral de fantasie de vrije loop en durf te experimenteren. Misschien kom je op deze manier tot een nieuw gerecht!Als extra ingredienten kan je eens kijken in de keukenkastjes en in de koelkast wat je hebt liggen.

– uien en knoflook.
– tomaten, champignons, paprika, prei of andere groente. Misschien wel een lekkere groente in pot zoals asperges, bamboescheuten of maiskorrels.
– gedroogde worst zoals salami, vis in blik, ragout, vegetarische goulash, seitan in bouillon.
– noten, pitten en zaden.
– rozijnen en gedroogd fruit (bijvoorbeeld bij vegetarische gerechtjes of kip pannetjes).
– verse, gedroogde of diepvrieskruiden.
– sausjes, mayo etc. Door toevoeging van kruiden kan je weer lekkere sausjes maken.
– potje pesto.
– broodjes, in driehoekjes gesneden en geroosterd.
– van margarine kan je lekkere kruidenboter maken.