Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Zelf chocolade maken

Een verzameling van recepten / artikelen gevonden op internet met als onderwerp "zelf chocolade maken". Wat mij opvalt aan de verschillende recepten is het ontbreken van cacaoboter.

Er zijn verschillende vervangen voor de cacaoboter, namelijk roomboter of olie. Het blijft een vervanging, de cacaoboter is toch niet echt.

Weet iemand waar dit te koop is?Ingredienten

120 gram duivensuiker

300 gram kristalsuiker

1 volle eetlepel cacao-poeder

1 dl water en wat olie

1: los de druivensuiker en de gewone suiker op in gewoon water in heet water. Breng het water aan de kook de oplossing al roerend ongeveer 15 minuten. Als het suikermengsel begint te schuimen wordt het dikker.

2: als de massa geel van kleur is haal dan de pan van het vuur. Laat hem afkoelen tot de massa zo dik is als stroop. Nu giet je een portie ter grote van een schoteltje op de boven plaat,die met olie is in gevet.

3: zodra de buitenrand van het portie omhoog blijft staan als je hem met een lepel optilt kun je verder. Strooi er wat cacao over en kneed het snel door elkaar.

4: terwijl de de massa nog voelt als zachte kei, knipje hen in stukken en stop het in en lucifers doosje. Laat ze afkoelen en hard worden.

zo kun je zelf chocola makenDe voorbereiding

De ruwe cacao bonen worden verwerkt tot tussen producten die noodzakelijk zijn om chocolade te maken.

Tussenproducten:

-Cacaomassa

-Cacaopoeder

-Cacaoboter

MENGEN VAN DIVERSE SOORTEN BONEN.

Door soorten met elkaar te mengen wordt het specifieke karakter van de chocolade bepaald. Alle soorten bonen hebben elk hun typische eigen smaak

REINIGEN EN ONTSTOFFEN

De ruwe bonen worden achtereenvolgens gezeefd, geborsteld, geventileerd om stof te verwijderen en naar grootte gesorteerd. Dit laat toe de volgende bewerking met succes uit te voeren.

ROOSTEN EN DEBACTERISEREN

Het effect van het roosteren op het aroma is zodanig dat men mag spreken van de "kunst van het roosteren van cacaobonen"(zoals bij het roosteren van koffie bonen.) .Tijd en temperatuur zijn tijdens het roosten de belangrijkste parameters. Op die manier kan men verder sleutelen aan het aroma van de cacao. Bovendien komt bij het roosten de schaal los van de kern. De bonen worden ook gedebacteriseerd met andere woorden ze worden kiemvrij gemaakt.

BREKEN IN SCHALEN EN NIBS

Om de bonen te breken, worden ze tegen breekplaten geworpen. Hierdoor vallen ze uiteen in schalen en 'nibs' of kernen. De gebroken bonen worden vervolgens door zeefmachines volgens grootte gesorteerd .

VERWIJDEREN VAN DE SCHALEN

Deze verschillende fracties van kernen en schalen worden door windkanalen geleid. Een opwaartse luchtstroom verwijdert de schalen, terwijl de nibs of cacaokernen naar beneden vallen.

GROF EN FIJN MALEN VAN NIBS

Nu zijn de nibs dus gescheiden van de schalen. Deze nibs of kernen gaan nu achtereenvolgens twee soorten molens in: eerst worden ze grof gemalen in de penmolens, daarna uiterst fijn in de kogelmolens.

CACAOMASSA = CACAODEELTJES + CACAOBOTER

Na het vermalen bekomen we de cacaomassa. Deze wordt opgeslagen in tanks. Wanneer we deze cacaomassa onder hoge druk persen bekomen we enerzijds cacaopoeder en anderzijds cacaoboter.

De fabricage zelf

De Cacaomassa vormt de tussenbasis van alle producten. Welke uit de cacaoboon vervaardigd worden. Zij bevat +/- 55 % vetstof: de cacaoboter. Bij de eigenlijke Chocolade bereiding zijn er ook verschillende stadia. De kunst bestaat er in een prima mengsel te bekomen van diverse soorten geroosterde cacaosoorten en dit mengsel in de gewenste verhouding te brengen met suiker, toegevoegde cacaoboter en eventueel melkpoeder.

MENGEN EN KNEDEN

De eerste stap in het productieproces van de chocolade is het beslag. Een beslag is een mengsel van de verschillende grondstoffen die tot een glad deeg worden gekneed . Welke de gebruikte grondstoffen zijn, hangt af van het soort chocolade. Voor donkere chocolade heeft men enkel cacaomassa ,cacaoboter en suiker nodig. Voor melkchocolade wordt aan die bestanddelen nog melkpoeder toegevoegd. Witte chocolade tenslotte wordt gemaakt met cacaoboter, suiker en melkpoeder.

FIJNWALSEN

Om de chocolade optimaal glad en korrelvrij te maken, moet men het beslag fijnwalsen. Het beslag wordt doorheen tegen elkaar geperste stalen cilinders gestuurd, die met steeds toenemende snelheid draaien. Zo worden de cacaodeeltjes fijngeplet en de suikerkristallen verpulverd. Tijdens dit proces van walsen ontstaat de definitieve fijnheid van de chocolade.

CONCHEREN EN VLOEIBAAR MAKEN

Dit is en andere essentiele fase in de bewerking. De chocolade ondergaat een warmtebehandeling, dat gaat gepaard met grote wrijving, en beluchting waardoor het uiteindelijke aroma wordt vastgelegd. Daarna worden lecithine en cacaoboter gecontroleerd toegevoegd aan de massa. De chocolade krijgt nu zijn vereiste vloeibaarheid.

De afwerking:

De chocolade is nu afgewerkt, maar nog niet klaar om naar de klanten gebracht te worden. Dit is de laatste verwerkingsfase.

VLOEIBAAR IN TANKWAGENS

Vanuit de opslagtanks kan de chocolade worden overgepompt in tankwagens . Zo wordt hij, in de vorm van vloeibare couverture rechtstreeks aan verwerkers geleverd. De chocolade wordt hierbij voortdurend op temperatuur gehouden.

OPVORMEN IN BLOKKEN

Om te leveren in kleinere hoeveelheden wordt de chocolade ook opgevormd in blokken Daarvoor wordt de chocolade eerst getemperd. ' Temperen' wil zeggen de chocolade op een bepaalde temperatuur brengen, waardoor de daarin vervatte cacaoboter in de meest stabiele kristalvorm wordt gebracht. Gevolg van dit proces is een glanzende en harde chocolade met een optimale krimpkracht. Na het temperen wordt de chocolade in metalen vormen gegoten die over triltafels en doorheen de koeltunnels lopen. Het resultaat komt even later uit de vorm: een perfect glanzende blok.

INPAKKEN EN STOCKEREN

Na het ontvormen worden de blokken ingepakt, en voorzien van de nodige identificaties.

CHOCOLADE PUUR

Analysecijfers per 100 g.

Energie:

- 2 118 Kilojoules

- 508Kilo calorieen

Energie leverende:

- 5 g eiwit

- 32 g totaal vet

- 19 g Verzadigde vetzuren

- 51 g Koolhydraten

Overige :

- 1 g vezelsChocoladeballetjes (zacht)

Ingredienten:

75 g margarine

80 g rijststroop

25 ml melk

60 g cacao

Bereidingswijze:

Smelt au-bain-marie de margarine met de rijststroop. Doe de melk en de cacao erbij en roer tot een glad

mengsel Laat het dikke, gladde mengsel in ongeveer 1 uur in de koelkast stijf worden en rol er dan kleine

bolletjes van die je op bakpapier verder laat opstijven

Wil je bittere chocola, gebruik dan minder melk.

(8 maart 2004)

Chocoladefudge

Ingredienten voor 20 stuks:

250 g glucose of druivensuiker

30 g cacaopoeder

evt. een paar druppels vanille-essence

100 g boter of margarine

3/4 dl melk

50 g walnoten

Verder nodig:

lage bakvorm ca. 20 bij 20 cm

bakpapier

Bereidingswijze:

Bakvorm bekleden met bakpapier. In pan glucose, cacaopoeder en vanille-essence door elkaar roeren. Boter

en melk toevoegen (smelt de boter eerst even in de magnetron). Al roerend aan de kook brengen en op een

laag vuur ca. 20 minuten laten sudderen tot het mengsel dik wordt. Intussen noten grof hakken. Noten door

karamel roeren. Karamel in vorm schenken. Fudge in ca. 1 uur stevig laten worden. Fudge in blokjes van ca.

2? cm snijden.

Home Recepten