Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Vegetarisch koken

Ik volgde een reeks van vier cursussen over vegetarisch koken,niet dat ik een vegetarier ben maar gewoon uit intresse en om eens een paar nieuwe receptjes te kunnen op tafel zetten want eens een dagje zonder vlees is wel te doen!

In dit artikel komen er: soepen,eenvoudige groentenbereidingen,zelf burgers maken en gezonde desserts, Soepen zijn heel veelzijdige gerechten.

Ze worden gebruikt als voorgerecht of als op zichzelf staande maaltijd.

Hierbij belicht ik vooral enkele speciale soepen.Hutsepot

--------

voor 6 personen

benodigdheden:

2 uien ,2 wit van preistengsels ,1/2 knolselder ,1 struik broccoli ,1/2 bloemkool ,1/2 savooikool of een volle handgreep spruiten ,1/4 kg groene boontjes ,1/4 kg erwtjes ,1/4 kg geweekte boeretenen(grote witte bonen) ,peper ,zout ,laurier ,thijm ,provençaalse kruiden

Werkwijze:

-de groenten in niet te kleine stukken snijden

-de uien en de prei aanstoven in boter en dan de rest erbij doen

-bevochtigen met bouillon(of met bouillonblokje opgelost in water) en kruiden erbij voegen

-laten gaar koken

een hutsepot smaakt beter als hij de dag er voor is bereid.Tsjechische aardappelsoep

--------------------------

voor 4 personen

Benodigdheden:

4 aardappelen ,125 gr champignons ,1 wortel, 1/4 knolselder ,2 gedroogde shitake's ,marjolijn ,komijnzaadjes ,komijnpoeder ,knoflook

Werkwijze:

-Aardappelen en wortel raspen

-knolselder in blokjes snijden

-champignons en geweekte shitake's in stukjes snijden

-de groenten opzetten in bouillon

-kruiden toevoegen,zachtjes laten koken regelmatig roerenRomige pompoensoep

------------------

Benodigdheden:voor 4 personen

1 kg pompoen ,2 uien ,zout ,peper ,1 mespunt cayennepeper , 1 mespunt curru ,een scheut witte porto ,1 dlwitte wijn ,sap van 1/2 limoen , 6 dl bouillon

Werkwijze:

-schil de pompoen en snijd in blokjes

-fruit de gesnipperde ui glazig in boter

-laat de pompoen kort meebakken

-voeg de smaakmakers toe en blus af met porto,witte wijn en limoensap

-voeg de bouillon bij en laat zachtjes koken tot de pompoen uiteen valt.Koude tomatensoep met parmezaanse kaas.

---------------------------------------

Benodigdheden:voor 4 personen

800 gr rijpe tomaten ,1 ui ,1 teentje knoflook ,2 eetlepels olijfolie ,1 takje rozemarijn , 1 takje tijm , 1/2 laurierblad , een paar takjes peterselie en basilicum ,100 gr slagroom ,50 gr parmezaanse kaas

Werkwijze:

-snij de tomaten in stukjes,hak ui en knoflook grof

-laat de ui en de knoflook in olie glazig fruiten

-voeg de tomaten en de kruiden toe,laat kort meefruiten

giet er water bij ,bestrooi met p&z

-breng aan de kook en laat zachtjes 30' koken

-zeef,laat afkoelen ,zet een paar uur in de koelkast

-snijdde basilicum in smalle reepjes , roer ze door de room en breng op smaak met p&z

-verdeel de goedgekoelde soep over 4 kommen en schep in elke kom een lepel baslicimroom

-bestrooi met wat geschaafde parmezaanse kaas.PERSOONLIJK VIND IK HET MEER EEN COCKTAIL.

Benodigdheden voor 4 personen:

600 gr vruchtvlees van rijpe meloenen , 1/4 l fruitige wijn(vb riesling) koud water ,geraspte schilvan een lemoen ,suiker ,200 gr bosvruchten(frambozen,bosbessen ,bosaardbei enzv..) , 2 of 3 takjes ccitroenmelisse

Werkwijze:

-halveerde meloenen , schep er de zaadjes uit

-steek er 12 balletjes uit en zet in koelkast--schep het resterend vruchtvlees los en pureer samen met de wijn en het water

-breng op smaak met limoen en suiker

-verdeel over borden of over de uitgeholde meloenschillen

-garneer met bosvruchten en de in reepjes gesneden citroenmelisseBij deze gerechten staat "eenvoud" centraal,groentenbereidingen met een minimum aan verschillendde ingredienten die zich lenen voor dagdagelijksgebruik,alsook tips voor eenvoud in de keuken én in het koken.De gerec hten zijn zo eenvoudig zodat als je ze enkele keren gemaakt hebt papieren recepten overbodig worden.Verwarm olie en bak 8 stronkjes witloof aan. Voeg 1 eetlepel dragon toe. Stoof deze even mee en voeg dan een beetje bouillon en eventueel wat witte wijn toe. Stoof de stronkjes tot ze gaar zijn. Bij de snellere versie snijd je de stronkjes in stukken en stoof je ze op dezelfde wijze aan.Bak ringen van 1 ui aan. Voeg er 1 eetlepel marjolein aan toe en laat even meestoven. Voeg dan 6 in de lengte in 4 gesneden stronken witloof toe en 1 in stukjes gesneden tomaat(of uit blik een gepelde tomaat ). Voeg een beetje bouillon toe en laat gaar worden.Meng 1/4 fijne ijsbergsla met 2 stronken witloof. Snijd een halve roze pompelmoes in stukjes en voeg aan de salade toe.Pers de andere helft uit en voeg het sap toe aan een beetje youhourt. Giet de saus over de salade en bestrooi eventueel met geroosterde zonnebloem of pompoenpitten.Stoom 6 in de lengte in 2 gesneden stronken witloof gaar .Maak een bechamelsaus met bouillon i.p.van met melk. Vet een ovenschaal in, leg het witloof erin ,doe er eventueel stukjes gerookte tempeh of tempeh bacon in , leg er in 2 in schijfjes gesneden tomaten over en overgiet met de saus ,bedek de saus met geraspte kaas of met broodkruim ,zet in een oven van 180o tot het korstje bruin is.Bak 1 in ringen gesneden ui aan in wat margarine.

Voeg wat verse sinaasappelblokjes toe en laat even stoven.

Voeg 4 in stukken gesneden stronken witloof en een beetje bouillon en laat gaar sudderen.Even voor het einde voeg je nog wat verse sinaasblokjes toe en kruid met p,z en muskaatnoot.Rasp 4 aardappelen,4grote wortelen en eventueel een ui. Meng goed.Warm in een pan olie en margarine en bak hoopjes van dit mengsel aan, kruid met muskaatnoot,p&z. Als de onderkant bruin is draai je de koekjes om en bak je de andee kant(deze kant kan je eventueel ook kruiden)Rasp 6 wortelen. Bakeen zeer fijn gesnipperd uitje aan ,voeg 1 theelepel kerrypoeder toe en bak tot de ui gaar is.

Haal het pannetje van het vuur en voeg 2 eetlepels youhourt en een beetje sinaassap en zout toe.

Meng goed en giet de saus over de worteltjes en laat 5' trekken

tip:je kan aan de wortel ook nog ruwe paprika en of rauwe bleekselder toevoegen.Snij tomaten middendoor en bestrooi ze met p&z en eventueel wat lookpoeder.

Strijk er wat mosterdop en doe daarop eventueel wat geraspte kaas.

Zet ongeveer een kwatiertje in een oven van 180o totdat de tomaten gaar zijn.Bak een fijn gesnipperd uitje aan.

Voeg 500 gr in stukjes gesneden champignons toe en 1 eetlepel dragon.

Bevochtig met bouillon en voeg 2 eetlepels mosterd toe.Laat gaar stoven.

tip:op dezelfde manier kan je ook prei of bloemkool klaarmaken of een combinatie van beiden.Bak een fijngesneden uitje aan samen met 2 blaadjes laurier en 1 eetlepel provencaalse kruiden.

Voeg 500 gr champignons toe en bevochtig met bruin bier of rode wijn.Voeg ook nog peper en een beetje bouillon toe.

Laat sudderen maar voeg om te dikken eerst 1 boterham met mosterd toe.

Tip:op het einde kan je hier nog wat apart aangebakken seitan of sojabrokken aan toevoegen.snij een halve bloemkool in heel kleine stukjes.

Snij een halve preistengel(wit gedeelte)in fijne ringetjes en doe ze bij de bloemkool.

Maak een vinaigrette met 1 lepel azijn 3 lepels mosterd,p&z en giet over de groenten.Schil 6 uien in halve maantjes.Bak ze aan in margarine tot ze beginnen te kleuren.Voeg dan 1 eetlepel gehakte tijm toe en wat groentenbouillon.

Laat ze pruttelen tot ze gaar zijn.Doe er 125 gr (soja)room bij en warm deze goed op.Kruid eventueel nog wat bij met peper.Bak 1 eetlepel fijngesneden gember aan in olie.

Voeg 500gr sojascheuten toe en 4 eetlepels amandelschilfers.(eventueel ook 2 eetlepels sojasaus;bak nog een klein minuutje.

Neem de pan van het vuur,nu kan je eventueel nog wat honing aan toevoegen.Stoof een fijngesnipperd uitje aan ,voeg 1 eetlepel bonenkruid toe en 1/4 in fijne reepjes gesneden witte kool.

Voeg een beetje bouillon toe en wat pepr.

Laat stoven tot de kool gaar is.Bak een fijngesnipperd uitje aan Voeg 2 in fijne ringen gesneden preistengels toe en 300gr champignons.

Kruid met een beetje sambal,wat suiker of honing,peper en zout.Snij je groenten(naar keuze)in niet te grote stukken.Doe ze in een ovenschaal en overgiet met bouillon en kruiden.

Voeg eventueel een beetje (soja)room of (soja)melk toe.Zet in oven van 180° tot de groenten klaar zijn.Kook of stoom groenten klaar, maak een bechamelsaus liefst met bouillon dan melk.

Leg de groenten in een ovenschaal,overgiet met de saus ,bestrooi met gemalen kaas.

Zet in oven 180°tot het kortje bruin is en de groenten warm.Kook of stoom groenten gaar ,klop 2eieren los met kruiden ,doe de groenten in ovenschotel,ovegiet met het eimengsel en zet ongeveer 15' in oven 180°.Hier passen zeer goed aardappelkruiden(p&z&muskaatnoot)hak de gewenste groentjes zeer fijn met een hakmachine of zeer fijn met een mesje.

Maak een pannenkoekendeeg van 250gr bloem,2 eieren en 12l koude bouillon ,voeg eventueel kruiden toe en doe er de groenten bij en dan een kwartiertje laten rusten en dan beginnen pannenkoekjes bakken.Snij je groenten zeer fijn. Bak wat gember aan ,doe er de groenten bij, blus met water en eventueel sherry.Als de groenten gaar zijn een beetje sojasaus toevoegen.Pureer 500gr gekookte aardappelen met een beetje water ,voeg dan 100 gr zeer fijn geraspte wortelen 1 zeer fijn gesneden ui toe.

Breng op smaak met p,z& muskaatnoot en 3 theelepels kerriepoeder Voeg ook 100 gr meel toe en meng goed ,schep er dan voorzichtig 300gr beetgare erwtjes doorheen en vorm balletjes die je wat platdrukt ,ze mogen niet te groot zijn maximum 5 cm doorsnee en 1 cm dik. Bak ze in wat olijfolieSnij plakken van stevige voorgekookte groenten vb knolselder(afgekoeld)doe in losgeklopt eiwit,rol in bloem en paneer.Bak in frituur tot ze goudbruin zijn.Plantaardige vervangers voor dierlijke en andere produkten

Boter kunnen we steeds vervangen door margarine, let wel op want bij afkoeling stijft margarine minder op dan boter,dit kan het resultaat beinvloeden.

ei:als het om bindende eigenschappen gaat kan een ei vervangen worden door sojameel,kikkererwtenmeel of boekweitmeel.

Gaat het om de rijzende eigenschappen dan kunnen we ei vervangen door wijnsteenbakpoeder,gist of zuurdesem.Om de smaak te benaderen kan maismeel gebruikt worden als toevoeging in gebak en ovenschotels.

Koffie vervangen we door granenkoffie.

Koffiemelk of room kunnen we vervangen door sojaroom.Let wel op sojaroom kan niet opgeklopt worden tot slagroom.

Melk kan men vervangen door sojamelk,rijstmelk,kokosmelk ofzo.

Youhourt kan vervangen worden door sojayouhourt.

Gelatine kan vervangen worden door agar agar(natuurwinkels)Kook 4 zure geschilde appelen in kleine blokjes gesneden tot ze gaar zijn.Voeg 175gr veenbessen toe en kook nog even doorRooster ondertussen 50gr zonnebloempitten in een beetje boter.

Meng 75gr boter en 50 gr bruine suiker,100gr volkorenmeel,100gr havermout en de zonnebloempitten.Beboter een ovenschaal en doe er het vruchtenmengsel in.Doe het bloemmengsel er over.

Bak het geheel gedurende 40' op 180) tot het goudbruin en knapperig is;

Koud of warm serverenBak 200gr bladerdeeg op een ingevet bakblik op 175°(voorverwarmd) ,zet de oven dan op 250°

Als de bladerdeeg iets is afgekoeld leg dan een laagje bladerdeeg in een ingevette ovenschaal.

Leg daarop een laagje gemalen noten ,koko's ,rozijnen, kaneel.

Giet hierop 1/4 l melk(eventueel vermengd met room)

Bestrooi nog wat metgemalen noten en eventueel wat gove suiker(wereldwinkel)(niet noodzakelijk )

Koud of warm serveren.

Is lekker met een bolletje ijs op.Breng 100gr rijst in 1l melk aan de kook.

Voeg 1 mespunt suiker of honing toe,2 theelepels gemalen karwijzaad ,2 theelepels gemalen anijszaad en 2 theelepels kaneel.

Al roerend koken tot de rijst gaar en ingedikt is.

Eventueel versieren met geblancheerde noten,geraspte koko's of pijnboompitten

Koud of warm serveren.Snij 100gr dadels in stukjes.

Breng 8 dl(soja)melk en 100gr voorgeweekte havervlokken aan de kook.

Kook heel kort en haal dan van het vuur.

Meng er de dadelstukjes,50 gr geweekte rozijnen en eventueel een eetlepel diksap doorheen.

Olie een schaal in,giet er de pudding in en laaat opstijven.

Keer de pudding dan om en garnee eventueel met vers fruit of fruitcoulis.Vet een springvorm in met olie.

Beleg de bodem met in schijfjes gesneden cake en daarop een laage gesneden marsepein.

Breg 1/4l sinaasappelsap aan de kook met 8gr agar agar(soort gellatine verkrijgbaar in natuurwinkels en laat 5'zachtjes doorkoken

Klop ondertussen 1/4l slagroom(dit gaat niet met sojaroom want die stijft niet)en zet 1/4 l youhourt(of kwark of platte kaas) klaar.

Meng de drie door elkaar en giet in de springvorm over de cake en de marsepein.

Laat opstijven in koelkast.Koud serveren.

Home Recepten