m’n broer

de zeikert M’n oudste broer is een vreselijke zeikert en dan vooral op culinair gebied. Vorige week zondag was het weer eens raak. Ik kookte voor mijn moeder en mezelf een lekkere maaltijd: Kippensoep, witlof uit de oven, gebakken aardappels en een kip uit de grill. Gewoon een kippetje van de markt, door mezelf opgevoerd met twee tenen knoflook, een handje selderijblaadjes en een halve citroen in z’n buik, wat blaadjes verse tijm onder het velletje en bestrooid met verse peper, wat zout en milde kerriepoeder. Vervolgens een uurtje onder de grill en dan is dat best een smakelijk kippetje. Ik stond op het punt die kip onder de grill te stoppen toen m’n broer met zijn vrouw op visite kwamen. Ook zoiets, ze komen altijd op visite als het hun uitkomt en houden totaal geen rekening met andermans eettijden. Ik zie dan al de afgunst op zijn gezicht en bereidt me voor op zijn commentaar.
“Ja, gaat in de grill zeker, lekker gemakkelijk, hoef je er verder niets aan te doen, en wat is dat ? witlof in de oven, met ham en kaas zeker, ach, dat eten we thuis zo vaak.”
Nu moet ik iets vertellen over de eetgewoontes van hem en zijn vrouw, ze eten echt elke zondag van de patatboer. Voor twee personen patat en voor hem nog een kroket en een fricadel. Maakt verder niets uit, dat moeten ze zelf weten, maar dan graag geen commentaar op mijn kookpatroon.
Tja, en de pinda’s smaakten natuurlijk weer muf, tuurlijk, al komen de pinda’s een uur geleden nog uit de brander, dan smaken ze nog muf.
Vroeger deed ik nog wel iets extra’s met m’n verjaardagen, dan kookte ik een meergangen menu voor m’n familie. Ik stond dagen van te voren in de keuken om alles voor te bereiden en dan krijg je zijn commentaar. Ik had eens een comlete rijsttafel, voor mij als werkende vrijgezel drie dagen voorbereiding, gaat die *** tijdens de maaltijd opeens zitten te opscheppen over een chinees restaurant waar hij nog veel beter had gegeten. (“we zeiden tegen de kok: maak maar wat klaar en wat we toen allemaal kregen…. fantastisch!!!!! daar is dit niets bij”)
Een jaar later had ik gestoofde wilde konijn met een pruimensaus er apart bijgeserveerd, zegt die zeikert dat hij een konijn gewoon uit het pannetje toch lekkerder vindt. En het is hem gelukt, ik kook nooit meer voor de familie, althans, niet meer voor hem, waar je op verjaardagen niets anders krijgt dan plakjes Stegemanworst en voorgesneden blokjes kaas uit een pakje. Ik heb ook weleens bij hun gegeten, de eerste keer zei hij dat ze erwtensoep hadden. Erwtensoep uit blik dus. Een andere keer wist schoonzus een varkenshaasje totaal te verknallen, verschrompeld en van alle sappen ontdaan waardoor het roomsausje uit blik notabene nog lekker begon te smaken.
Zijn probleem is dat zijn vrouw niet houdt van eten koken, het intereseerd haar gewoon niet. Hij eet dagelijks veel te lang gekookte groente, piepers en een bal gehakt met kant en klaar kruiden. Dan elke zaterdag stamppotboerenkool en de zondagsemaaltijd heb ik al beschreven. Verder geen kwaad woord over m’n schoonzuster, het is een schat van een mens en ik kan het prima met haar vinden. Haar hoor je ook niet over andersmans eten klagen.
Uit eten gaan met hem is ook geen lolletje. Laatst nog eens in een wegrestaurant te Bolsward meende meneer dat zijn biefstuk te rauw was terwijl hij bij de bestelling toch duidelijk zei dat de biefstuk van binnen een beetje rauw moest blijven. Daar had de kok zich keurig aan gehouden maar m’n broer moest weer zonodig interesant doen en beklaagde zich luidkeels bij de ober.
In de duurdere zaken moet je ook niet met hem aankomen. Als oudste mannelijke tafelgenoot moet hij opeens gaan wijnproeven, mijn god, wat een ramp. Hij weet niets van wijn, drinkt echt nooit wijn maar moet gaan wijnproeven, hij moet en zal. Natuurlijk weet ook niets van wijntemperatuur, weet niet eens hoe je een wijnglas moet vasthouden en je ziet aan het gezicht van de ober: “Weer zo’n *** die zo nodig wijn moet proeven terwijl hij er geen reet verstand van heeft.” Mijn hemel, wat een komedie.
Ja, en natuurlijk de tournado’s die aan de tafel wordt bereidt, compleet met vlammen, alle ogen zijn gericht op hem, hij geniet van de aandacht, maar wee o wee wie van de familie een groter stuk vlees als hem heeft, dan komt meneer in geweer en verziekt de hele maaltijd voor de hele familie.
Wat moet je met zo’n broer…. zo’n vent die op verjaardagen verteld over hun goedkope vakanties in Oost Europa, met de auto volgeladen met honigwonderstamppot er naar toe trekt en thuis komt met kritische verhalen over de slechte faciliteiten van de campings.
Ik ben wel blij dat hij na drie mislukte computercurcussen het standpunt heeft ingenomen dat de computer en internet een vloek voor de mensheid is. Dan leest hij dit lekker niet.

Bertus

18 Reacties

 1. Hoi Bertus
  Te gek verhaal,heb er van genoten.
  Geef die ***** maar met het grofvuil mee.
  Sterkte gewenst met zo’n broer en succes met je lekkere recepten.

  Groetjes van Carlo

 2. Je hoeft echt niet aan een boom te hangen om een *** te zijn!

  Blij dat t’ie niet met m’n zuster getrouwd is.

 3. artikel. Wat een gefrustreerde broer! Ik maak niet uit het stuk op hoe jij of schoonzus reageren op zijn lullige opmerkingen. Onder de vele reacties zag ik al wat aardige tips

 4. salade_pagina

  28 april 2003 at 14:52

  Wat kan jij goed schrijven,ik vond het erg leuk dit verhaal te lezen,wat een *** die broer van jou,ben je nog nooit eens stevig uit je panty gesprongen tegenover hem??Kokkerel jij maar lekker verder,jij weet wat lekker eten is,groetjes van Karin

 5. sorry ik heb met smaak je stukje nog eens overgelezen.tja verdient wel een plekje in de smul krant he?!haha

 6. jij zeker niet althans niet op eet gebied!
  Zeer grappig en hilarisch beschreven maar wat zal je de P. in gehad hebben.
  Andrea

 7. paulbrussel2

  24 april 2003 at 16:52

  Wat een uiterst amusant, en toch ook tragisch verhaal! Gelukkig heb ik wel twee broers, maar niet van zulken. En mijn drie zussen lijken hier ook al niet op, ook al gaat er een altijd naar campings…

 8. hoi bertus,
  Je verhaal komt me erg bekend voor. bij mij is het niet mijn broer, maar de man waar ik 3,5 jaar mee heb geprobeerd samen te wonen. Hoe kan je als 25 jarige tegen iemands moeder op, zelfs als je weet dat je echt veel beter kookt dan de moeder.
  Leuk stukje is het wel.
  Dat recept voor die kip ga ik trouwens eens proberen, het recept heb ik uit je stukje.
  Groetsels,
  Petra

 9. Ja wat je met zo’n broer moet, ik zou het ook niet weten, ik hoef hem niet in ieder geval.
  Laat hem maar mooi links liggen, hij wil niet anders denk ik.

  groetjes Greet

 10. sorry maar ik moest hier vreselijk om lachen! Wat een *** zeg! Zeg hem maar eens lekker waar het op staat, dat lucht op.
  Carla

 11. Bertus,
  Ik heb vreselijk genoten van je stukje, helaas heb ik zo’n zwager. Alles kan beter, duurder, erger of verschrikkelijker. Gelukkig woon ik nu in Engeland, dus veel last heb ik er niet meer van! Je stukje mag een vervolg krijgen!!!
  groetjes.

 12. Ik heb zelf 7 broers en 3 zussen en dan nog de nodige schoonfamilie, maar ik heb wel geleerd om beter van me af te bijten (assertiever), en dat bevalt me best.
  Ik bedoel niet die mensen ook lullig te behandelen, maar duidelijk te zeggen wat ik van zo`n opmerking vind en laten blijken dat ik ook respect verdien.
  En ja hoor, vaak worden ze wat milder en vriendelijker, en zoniet dan nodig ik alleen mensen uit die mij ook goed en vriendelijk behandelen.
  Maar dat is mischien wat makkelijker te kiezen met zoveel keuze als ik

  Annemiek

 13. Hier kan ik maar 1 ding uit opmaken “hij is gewoon JALOERS !!!!” en het lukt hem nog ook om jou op je paard te zetten.
  Als ik van jou was, zou ik hem zelfs niet meer uitnodigen en afstand van hem nemen vooral op culinair vlak, waarom moeite doen als het toch nooit goed genoeg is? Zo te lezen zit hij vol opgekropte frustratie, ja watte zeg.Wat zeggen je ouders ervan? Volgens mij ben je veel te braaf, je zou je moeten wapenen en wat je hier verteld over hem ook in zijn gezicht moeten zeggen want zwijgen lost niets op. Veel succes en doe volgende keer stiekem een hele straffe peper in zijn eten. doei xx

 14. margrietwilma

  3 februari 2002 at 12:21

  Je ben wel gezegend met zo’n broer Bertus.
  Zou hem snel onder de grill leggen, opgestopt met vanalles en nog wat.
  Hahahahhahahaaaa. Ok dat meen ik niet maar hier kan ik dus ook niet tegen.
  Maar het is wel om te janken dus.
  Groetjes van Margriet.

 15. Lieve Bertus,
  Stuur dit stukje snel op naar je broer, geef hem er een lekkere goedkope rookworst bij kado en zet het snel van je af.
  Hij valt niet meer te redden!
  Hanlon.

 16. ….wat een verhaal! Maar wat je zegt: misschien wil hij wel gewoon aandacht trekken maar geniet hij best wel hoor. Heb je wel eens met hem gesproken over jouw frustratie want misschien, heel misschien, heeft hij het totaal niet door dat het voor jou geen lolletje is om met hem uit eten te gaan of voor hem te koken. Sterkte en ik vraag me af hoe je dit nu nog moet uitbreiden met deel 2. Alles is eigenlijk al gezegd, nietwaar?

 17. Als je nu je frustraties niet kwijt bent….

  Chris

 18. broderieanglaise

  31 januari 2002 at 08:57

  Alsof dit nog niet voldoende is…maar wel leuk om lezen!

Geef een reactie