10 TIPS VOOR THUISBAKKERS.

Droge gist moet u eerst met de droge ingredienten mengen en pas dan vloeistof toevoegen.Laat gist nooit in aanraking komen met zout, want anders rijst de gist niet meer. Suiker zorgt er dan weer voor dat gist extra rijst.Verse bakkersgist lost u eerst op in en beetje handwarme vloeistof (water of melk).Brooddeeg mag niet plakkerig of slap zijn. De richtlijn is 300ml vloeistof voor 500g bloem. Als het deeg kleverig is, voegt u wat bloem toe. Als het te droog is, schenkt u er wat vleoistof bij.Voor de broodmachine kunt u dezelfde hoeveelheden gebruiken als in de recepten. U kunt maar een brood tegelijk bakken. De hoeveelheid bloem is afhankelijk van het toestel en varieert van 500g tot 1kg. Uiteraard moet u dan de hoeveelheid van de andere ingredienten aanpassen.Goed en stevig doorkneden is een ‘MUST’. Kneden kan met de hand of met een keukenrobot. Ook veel bakmachines hebben een kneedprogramma.Gistdeeg moet rijzen. Zet het afgedekt, op een tochtvrije plaats, op kamertemperatuur.Open de oven de eerste 20 minuten van de baktijd niet. De boodmachine mag alleen op ‘signaal’ open (dat gegeven wordt tijdens de tweede kneedbeurt). Dan kunt u eventueel rozijnen, sesamzaadjes of noten toevoegen.Als u het deeg doreert met losgeklopt ei, bakt het brood goudbruin. Als u het bestrijkt met olie wordt de korst knapperig, met water krijgt het brood een glanslaag.Brood is doorbakken als het hol klinkt. De broodmachine heeft een perfecte timing. Als u brood in de oven bakt, beklop dan de bodem met de vingertoppen om te controleren of het inderdaad doorbakken is.

11 Reacties

  1. Altijd leuk zulke tips, want ik moet nog veel leren wat brood bakken betreft!!
    groetjes germa

  2. hier kan ik wat mee dank je wel.liefs ruth

  3. Dit zijn prima tips en allemaal op een rijtje, dit neem ik dus mee.
    Groetjes,
    louise

  4. Altijd handig om tips te verzamelen..
    Groetjes Jacqueline

  5. Handig zeg,deze tips.
    Ook ik neem ze mee.
    Dank je
    groetjes Sonja

  6. neem ik je artikel wel mee!
    Zou je mij nog kunnen vertellen wanneer ik brood (in BBM) bestrijken moet met een laagje van zoals je onder punt 9 vertelt? Alvast bedankt, en groet.
    Lida

  7. kristiendejonckheere

    16 april 2003 at 10:43

    hier steek ik nog eens wat van op !
    van harte bedankt.
    Groetjes,
    Kristien

  8. dank je wel. neem hem mee naar mijn site.
    is nooit weg.het zijn goeie tips.
    kom eens kijken op mijn smulwerld.
    http://familie.clubs.nl/smulwereld
    groetjes dinogina

  9. ik neem deze ook mee tilly, kom eens kijken op mijn eigen website!
    groetjes van anita

  10. Ik ga binnenkort ens probereb brood te bakken,heb je ook een uitleg hoe dit precies gaar? groetjes harry

  11. fijn wat tips te zien,ik bak elke dag brood
    en er gaat nog wel eens wat mis
    groetjes ada

Geef een reactie