Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

10 TIPS VOOR THUISBAKKERS.

Droge gist moet u eerst met de droge ingredienten mengen en pas dan vloeistof toevoegen.Laat gist nooit in aanraking komen met zout, want anders rijst de gist niet meer. Suiker zorgt er dan weer voor dat gist extra rijst.Verse bakkersgist lost u eerst op in en beetje handwarme vloeistof (water of melk).Brooddeeg mag niet plakkerig of slap zijn. De richtlijn is 300ml vloeistof voor 500g bloem. Als het deeg kleverig is, voegt u wat bloem toe. Als het te droog is, schenkt u er wat vleoistof bij.Voor de broodmachine kunt u dezelfde hoeveelheden gebruiken als in de recepten. U kunt maar een brood tegelijk bakken. De hoeveelheid bloem is afhankelijk van het toestel en varieert van 500g tot 1kg. Uiteraard moet u dan de hoeveelheid van de andere ingredienten aanpassen.Goed en stevig doorkneden is een 'MUST'. Kneden kan met de hand of met een keukenrobot. Ook veel bakmachines hebben een kneedprogramma.Gistdeeg moet rijzen. Zet het afgedekt, op een tochtvrije plaats, op kamertemperatuur.Open de oven de eerste 20 minuten van de baktijd niet. De boodmachine mag alleen op 'signaal' open (dat gegeven wordt tijdens de tweede kneedbeurt). Dan kunt u eventueel rozijnen, sesamzaadjes of noten toevoegen.Als u het deeg doreert met losgeklopt ei, bakt het brood goudbruin. Als u het bestrijkt met olie wordt de korst knapperig, met water krijgt het brood een glanslaag.Brood is doorbakken als het hol klinkt. De broodmachine heeft een perfecte timing. Als u brood in de oven bakt, beklop dan de bodem met de vingertoppen om te controleren of het inderdaad doorbakken is.

Home Recepten