PASEN

Wie pasen zegt, denkt meteen aan(paas)eieren. Net als andere feesten is ook Pasen een feest vol symboliek. Het maakt niet uit of je de heidense of christelijke versie van het feest voor ogen hebt. Het ei is bijna overal ter wereld symbool voor nieuw leven, ontwakende natuur en vruchtbaarheid en is dus het symbool voor Pasen. Enkele weetjes over eieren.Het ei symboliseert leven, vruchtbaarheid, hernieuwing. Het is overigens een Provencaals gebruik de pasgeborene een ei, zout en brood te brengen om hem een gezond en goed leven te wensen.
Vanuit chritelijk en theologisch standpunt heft elk onderdeel van het ei een symbolische waarde: de schaal is het verezen lichaam van Christus, het wit is zijn lichaam en het geel staat voor de goddelijkheid. Volgens de oude Finnen, ontstond de wereld uit het ei. Hun heilige boek, de Kalevala, beschrijft de geboorte van het heelal ongeveer als volgt: de moeder vanhet water, Iltamara sliep op de bodem van de oceaan. In haar slaap bewoog ze en haar knie kwam boven water zoals een eiland. Toen daalde de meester van de lucht af uit de lege hemelen en legde een gouden ei op haar knie. Maar de godin rilde en brak de ongerepte schaal. Toen veranderde alle stukjes in goede en nuttige dingen: het onderste van de eierschaal werd het verheven firmament, het bovenste van het eigeel veranderde in de stralende zon, het bovenste van het eiwit werd maneschijn, de kleine restjes van de schaal vormden de hemel en de donkere brokjes werden de wolken.De traditie van paaseieren gaat terug op het ontstaan van de vasten. Sinds de 15e eeuw verbiedt de kerk het eten van eieren tijdens de 40 dagen voor Pasen. Maar omdat kippen nu eenmaal verder broeden, zat men op Pasen met een grote voorraad eieren… Die deelde men dan uit aan kinderen of beschilderde ze om als geschenk te geven.Sinds 988 na Christus beschilderde de Oekrainers hun Paaseieren. Ze maken hierbij gebruik van een stilet op vogeleieren met een witte schaal. Als u een mondje Engels spreekt en de kunstenaar in u wakker is, kunt u via deze website te weten komen hoe u die Oekrainerse Paaseieren kunt maken. U vindt er ook talrijke motiefjes.

http://www3.ns.sympatico.ca/amorash/ukregg.htmlIn Engeland, onder het bewind van Edward I, werden met bladgoud beschilderde eieren uitgedeeld aan de leden van de koninklijke familie. In e 18e eeuw was het de gewoonte dat koning Lodewijk XIV het grootste ei kreeg dat in het koninkrijk tijdens de heilige week gebroed werd. Op Pasen deelde de koning in hoogsteigen persoon met bladgoud beschilderde eieren uit aan zijn hovelingen, wachters, lakeien en zijn hele huispersoneel.Het ei symboleert niet alleen het leven maar ligt ook aan de oorsprong van de gietvorm…In de 18e eeuw hadden Fransen het schitterende idee een vers ei leeg te maken en met chocolade op te vullen. We zullen hen eeuwig dankbaar zijn…

5 Reacties

 1. Heb ik dan ook favoriet gezet.
  Groetjes
  Chris

 2. Aangezien ik vandaag op zoek ben naar leuke dingen voor op mijn kersverse paaspage neem ik dit leuke artikel mee. Groetjes Adrie

 3. hallo heb je artikel meegepikt naar mijn pagina.Ben er vroeg bij he maar naar aanleiding van mijn paaspagina die ik recent heb aangemaakt lijkt het me leuk dat ook dit erbij komt te staan.
  groetjes mia

 4. ik heb dit artikel ook maar favoriet gezet want ik vind het heel intressant

 5. Tilly ik vind het een heel leuk artikel. Heb het dus gelijk bij mijn favorieten gezet. Bedankt en groetjes

Geef een reactie