Termen die je veel in recepten tegenkomt. A LA; voluit;a la mode de..bereid op de wijze van.

ASPIC; een gelei gemaakt van vis,vlees,wild of gevogelte.Verkrijgbaar in potjes.

BAIN-MARIE;het verwarmen van gerechten door ze in een schaal in een heet waterbad te plaatsen.Dit bad is meestal een groet pan met water die op het fornuis warm wordt gehouden.

BARDEREN;het met lappen spek omwikkelen van groot vlees en gevogelte.

BLANCHEREN;het met koud water opzetten,aan de kook brengen en eventueel afschuimen van groente-,vlees-,benen-,gevogelte boillon enz.

BOUILLIR;het koken van vlees,vis,gevogelte of groenten.

BOUILLON;geurig aftreksel van vlees,vis,gevogelte of groenten.

BRAISEREN;gaar smoren.(oorspronkelijk op een houtskoolvuur)

FARCE;vulling of vulsel.

GRATINEREN;in een hete oven of onder de grill van een bruin korstje voorzien.(vaak met kaas)

POCHEREN;vlees of vis in een weinig kooknat langzaam gaar laten worden(zonder te koken)

SALPICON;een stevige verbinding van fijngesneden vlees,wild,groente enz met een saus.B.v de vulling van kroketten.