Algemene jamregels

Algemene jamregels * Was de vruchten zorgvuldig; schillen is niet noodzakelijk. De meeste pectine zit net onder de schil.
* Snijd groot fruit in stukken, verwijder zonodig de pitten.
* Gebruik een pan van roestvrij staal of ge-emailleerd gietijzer. een pan van aluminium of koper kan door fruitzuren verkleuren en geeft een metaalsmaak aan de jam.
* Voorkom aanbranden en overtollige schuimvorming door een pan te kiezen met een dikke bodem, die iets ingevet wordt met boter.
* Zet zachte vruchten zoals bijv. aardbeien op zonder water en voeg aan hard fruit zoals bv. appels iets water toe om aanbranden te voorkomen.
* Kook de vruchten al roerend tot moes op een lage stand.
* meng de vloeibare zoetstof met de geleerhulp, en voeg dit mengsel toe aan de vruchten. kook de jam al roerend gedurende 1 minuut goed door.
* Voeg voor confiture de helft van het fruit pas toe als de andere helft al tot moes gekookt is.
* De jam wordt pas stevig tijdens het afkoelen.
* De smaak van jam wordt iets frisser door het toevoegen van een snufje zout of iets citroensap.
* Werk hygienisch. Maak potten en deksels schoon in heet sodawater en spoel ze goed af. Gebruik zgn. twist-off deksels.
* Voorkom glasbreuk goor de potten voor het vullen op een houten plank te zetten.
* Vul de potten tot iets onder de rand met de hete jam en sluit ze af. keer ze gedurende 10 minuten om.
* Bewaar eenmaal geopende potten in de koelkast. Geopend is jam zonder toegevoegde suiker minimaal 3 weken houdbaar.

5 Reacties

  1. Ik kreeg een emmer vol pruimen (paarse). Het vruchtvlees is nog wat hardig (niet helemaal rijp). Moet ik de pruimen schillen? Soms is de schil bitter.

  2. Houten plank is niet echt noodzakelijk, een hand/theedoek is voldoende. Vroeger – toen van het inmaken van jam enz. heel vaak gebruikt werd – was het aanrecht meestal van graniet (koud dus) maar zelfs nu als het van kunststof – of ander materiaal is – zet ik altijd de potten jam (of wat dan ook) omgekeerd op een handdoek. Het voorkomt niet alleen dat de pot in aanraking komt met een koude ondergrond maar het omkeren van de pot zorgt er ook voor dat de pot vacuüm trekt. Ik maak trouwens mijn jam anders dan hier omschreven maar ik heb het nog nooit op smulweb gezet. Ik gebruik nooit een geleermiddel maar nu ik dit artikel zie (overigens geen slecht artikel) zie zal ik toch eens een jam recept op smulweb willen zetten. Dit artikel is uiteraard bedoeld als algemeen artikel en ik heb daar geen kritiek op maar ik maak jam anders.

  3. Wie kan mij vertellen waarom je de potten op een houten plank moet zetten om daarmee glasbreuk te voorkomen?
    Bedankt!

  4. Ik heb nu voor het tweede jaar jam gemaakt en meestal doe ik dat op de traditionele manier dus met suiker en inkoken, maar deze keer had ik het met minder suiker en Marmello geprobeerd, maar ik blijf toch de traditionele manier het lekkerste resultaat geven.

  5. goed artikel ik heb er al een hele tijd naar lopen zoeken die basis regels,,groetjes cleo

Geef een reactie