Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

In de bonen

Deze week trok de grote mand met Cranberry beans de aandacht. Ze zagen er zo mooi uit dat niet kopen boononterend was. Pas bij thuiskomst realiseerde ik me dat ik nog nooit een cranberry boon gegeten had, laat staan gekookt en aan anderen voorgeschoteld. Terwijl de farmers market hype grondig over Manhattan woekert, kan Astoria niet achter blijven. Mijn eigen Astoria farmers market heeft weliswaar slechts twee kramen maar zelfs deze twee zorgen voor roekeloos aankoopgedrag. Met name in de herfst lijkt iedere kraam wel verdrievoudigd om alle oogst kwijt te kunnen en koopprikkels uit te stoten.

Iedere woensdagochtend is het weer een verrassing welke koopjes zichzelf presenteren in de kisten en bakken van de groenteboer. Als een ekster graas je tussen de fonkelende aubergines, glanzende appels en stralende radijzen. Met veel te volle tassen kom je thuis en vervolgens plan je gedwongen al je etentjes om die nieuwe groente en fruitvoorraad heen.

Deze week trok de grote mand met Cranberry beans de aandacht. Ze zagen er zo mooi uit dat niet kopen boononterend was. Pas bij thuiskomst realiseerde ik me dat ik nog nooit een cranberry boon gegeten had, laat staan gekookt en aan anderen voorgeschoteld. Gelukkig is het grootste kookboek van de wereld ten alle tijde binnen handbereik en met een sierlijke zwaai klap je m open, power on, en vervolgens zit je tegenover honderden mensen die pagina’s lang babbelen over Cranberry beans. Wat een heerlijke wereld.

Zo kom je er achter dat ze tijdens het koken grijs worden en dat deze gevlekte jongens in Nederland Borlotti bonen heten. Wat natuurlijk geen Nederlands is maar Italiaans. In Nederland zijn ze vrijwel alleen gedroogd of ingeblikt te koop. Wat ook weer verklaart waarom de Nederlander nooit afwijkt van zijn snijboon of sperzieboon. De Italianen importeren de Borlotti’s trouwens ook gewoon uit Amerika maar weten deze bonen toch heel knap tot typisch Italiaans gerecht te bombarderen. Welk marketingboek lezen zij?

Wanneer je vervolgens in alle nieuwsgierigheid ‘recept borlotti bonen’ googled, bevestigt dit wat je al vermoedde: de culinaire inspiratie gaat niet uit de Hollandse hoek komen vandaag. Eén van de hoogst scorende resultaten op deze zoekterm is van www.degezondeapotheker.nl. Gelukkig weten ze op de Amerikaanse receptensites wel wat ze met deze gevlekte jongens aan moeten. Al snel verdrink je in de variaties met kaneel, curry of gekruide Italiaanse worsten. Maar omdat vandaag mijn Borlotti ontgroening is, besluit ik het simpel en Italiaans te houden: bonen, knoflook, citroen, olie en peterselie.

Borlotti bonen of Cranberry beans (bijgerecht voor 2 personen)

- sap van halve citroen

- 2 eetlepels olijfolie

- 1 gepelde teen knoflook

- hand platte peterselie

- peper en zout

- 250 gram Borlotti bonen, vers, gedroogd of uit blik

Doe de bonen in een pan met water en kook ze samen met een de teen knofloook gaar in zo’n 30 minuten. Proef regelmatig want ze zijn gaar als ze niet meer melig smaken. Volg bij gedroode of geblikte variant de instructies op de verpakking. Maak ondertussen een dressing van de olijfolie met de citroensap en peper en zout. Wanneer de bonen gaar zijn, giet ze af en meng de bonen met de dressing en knip er verse peterselie overheen.

Nog maar een paar weken en dan is het farmers market seizoen weer voorbij en moeten we de bedompte supermarkten weer in. Waar kun je dan nog terecht op woensdagochtend met impuls koopdriften?

Home Recepten Kookboeken