Wij eten groenten met aardappelen en vlees. Zij eten rijst, bami en loempia?s gevuld met bonen, uien, kool en champignons. Een enkele keer eten ze eieren, vis of vlees. Kantonnezen eten hondenvlees. Nadat ze een puppy 9 maanden vetgemest hebben met witte rijst zou het vlees heel lekker moeten smaken. Zij vinden donkere pups het lekkerst, maar een witte hond kan er ook mee door. Kantonnezen eten ook katten en ratten. Ze eten ook altijd met stokjes. Chinezen leren dat al van jongs af aan.

De keukens liggen in het midden van het huis, met aan beide kanten een kamer. Het hele gezin slaapt bij elkaar op grote bakstenenverhogingen die ?kangs? worden genoemd. Over de stenen liggen strooien matten en gewatteerde dekens. Als het koud is, worden naast de kangs vuren aangestoken zodat iedereen het warm heeft. Ze eten ook op de kangs. Ze gebruiken geen stoelen. Buiten de huizen hebben de meeste Chinezen hun eigen prive-grond, en daarop verbouwen ze groenten die ze weer verkopen. Het hele gezin werkt dan op dat land. Ze verdienen heel weinig met het verkopen van de groenten. Een arbeidersgezin zou 18 jaar lang alles wat zij verdienden moeten sparen voor een auto!
BRUIDSKAST
De Chinese Muur is ongeveer 3000 kilometer lang en is vanaf de maan te zien. Er is zeven jaar lang aan gewerkt dag in dag uit, door 1 miljoen Chinezen. Veel Chinezen werden ziek van het harde werk en overleden. De lichamen van de overleden mensen werden in de Muur gemetseld.Vroeger leefde er een keizer in de Verboden Stad. Niemand mocht in die stad komen behalve de keizer. Inmiddels is hij overleden en is de Verboden Stad nu een toeristenstad. Er zijn veel musea gemaakt en dat trekt veel toeristen.Kruiden kunnen ook mensen helpen met klachten. Er worden steeds meer Chinese kruiden in dingen gestopt. Ginseng is een voorbeeld bij zo?n kruid: Je komt het tegen in thee en in energiedrankjes. Aan de wortels van de Ginseng plant zitten kruiden die vermoeidheid verminderen en dat merk je dus ook bij energiedrankjes. Thee zorgt eigenlijk voor dezelfde dingen. Ze verminderen vermoeidheid, kalmeren en werken goed voor je hersenen. Ikzelf neem altijd groene thee na een zware maaltijd.

Volgens de Chinese verhalen wordt een draak stokoud. Het duurt duizend jaar voordat hij op lengte is. Een draak staat symbool voor wijsheid en macht. Daarom werd een Chinese keizer vroeger de DRAAK genoemd. De keizer zat op een drakentroon, sliep in een drakenbed en voer in een drakenboot. Om de 11 jaar is het, het jaar van de draak. Zo ook in 2000. Veel Chinese ouders hopen dat ze een kind krijgen in het jaar van de draak. Altijd met nieuwjaar doen de Chinezen iets met een draak. Zo houden ze een optocht waar veel draken in voor komen.Wij hebben als horoscoop de ram, stier, tweelingen, kreeft, leeuw, maagd, weegschaal, schorpioen, boogschutter, steenbok, waterman en de vissen, maar in China hebben ze iets anders. Zij hebben de rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan hond en het varken. Als je hier naar je horoscoop kijkt kijk je naar in wat voor maand je jarig bent en daar kijk je in welk jaar je geboren bent en je maand.De Chinezen hebben veel uitgevonden. Zoals : vuurwerk, de kruiwagen, de klok, het papier, buskruit, kompas en touw.Chinezen hebben een andere kalender dan wij: de maankalender. Daardoor vieren ze 2 keer per jaar oud & nieuw. Een keer op 31 december en in 2002 op 12 februari. Op deze dag ging het jaar van de slang (4699) over in dat van het paard. Dat gebeurt niet zomaar; Chinezen moeten er heel wat voor doen!
Oud & nieuw is voor Chinezen het belangrijkste feest van het jaar. Het luidt namelijk de lente in. Het nieuwjaarsfeest staat bol van de rituelen. Er moet van alles worden bezworen, gepaaid en afgeweerd, om zo veel mogelijk voorspoed te krijgen in het komende jaar. Daar zijn de Chinezen maar wat druk mee. De belangrijkste rituelen op een rij.

Alles schoonsoppen
Chinezen beginnen het nieuwe jaar letterlijk met een schone lei. Ze betalen niet alleen alle schulden af, ook het huis wordt van onder tot boven en van binnen en buiten uitgesopt. Als alles brandschoon is, fleuren ze het huis op met ‘kumquat’-boompjes. Deze staan voor een vruchtbaar nieuw jaar.

Geluk wegspoelen
Poetsen op nieuwjaarsdag zelf kan niet. Hetzelfde geldt voor haren wassen. Stel dat je met het sop ook het geluk wegspoelt?! Of dat het in de stofzuiger verdwijnt?! Om het lot niet te tarten, spreken Chinezen die dag niet over dood, ziekte of andere ellende. Ook woorden die ongeveer dezelfde klank hebben, zijn uit den boze.

Extra voorzichtig
Iets zoeken, betekent dat je iets kwijt bent. Dat je iets niet hebt; dat is negatief. Je moet het zoeken dus uitstellen tot een andere dag. Ook moet je erg voorzichtig zijn op nieuwjaarsdag. Als je je stoot of iets breekt, roep je het kwaad voor het komende jaar over je af.

Deurgoden
Langs de voordeur hangen Chinezen lange rode stroken papier met daarop wensen voor het komende jaar geschreven. En soms hangen ze er ook afbeeldingen van ?Deurgoden’ bij. Zij beschermen het huis tegen kwade geesten.

Keukengod
Naast de Deurgoden, is er ook een Keukengod die gunstig gestemd moet worden. Rond nieuwjaarstijd gaat hij namelijk terug naar de hemel om rapport uit te brengen over het huishouden. De afbeelding van de Keukengod gaat ritueel in de fik. Maar eerst smeren ze hem wat honing rond de mond, in de hoop dat hij een gunstig rapport indient.

Geluk afsnijden
Van tevoren moet al het eten zo ongeveer klaar zijn. Want op de laatste dag van het jaar zijn messen taboe. Je kunt daar per ongeluk het geluk mee afsnijden. Een aantal gerechten komt traditioneel op tafel. Vis bijvoorbeeld. Het Chinese woord voor vis is Yu. Dat woord betekent ?overvloed’. Om altijd vis in overvloed te hebben, wordt hij nooit helemaal opgegeten. Ander traditioneel nieuwjaarseten is bijvoorbeeld noodles, die staan voor een lang leven.

Knallen en draken
Tot slot is er natuurlijk vuurwerk; vooral veel harde knallen. Vroeger was dit de manier om kwade geesten af te schrikken. En Nian, de draak die rond deze tijd uit zijn winterslaap komt, zo gaat het verhaal. In de mensen ziet hij een lekker ontbijtje, en zo zaait hij dood en verderf. Om hem van een mensenmaal af te leiden, hangen Chinezen kroppen sla aan de deur en proberen ze hem met de knallen te verjagen. Tegenwoordig gaan de Chinezen als draak verkleed in optocht door de straten om het verhaal te symboliseren. Het vuurwerk is inmiddels een teken van blijdschap en geluk.In het midden van de kamer staat op nieuwjaarsdag een schaal met voedsel, in de hoop dat er voor een ieder in het komende jaar voldoende eten zal zijn.

Op die schaal liggen meestal traditionele hapjes, koekjes en snoep, zoals:

1. Kok Chai – koekjes. Halvemaan-vormig, gemaakt van deeg, met een vulling van suiker, pinda’s, kokos in olie gebakken. Chai – in het Chinees klinkt dit woord als “jongen”. De wens om vele kinderen en kleinkinderen in huis te hebben. Vooral jongens!

2. Tai-Kah – grote mandarijn. Kah betekent letterlijk: groot geluk.

Het grote geluk wordt aangeboden.

3. Chin – Toui – gebakken rijstemeelbol. Een soort Chinese oliebol. Er zit geen vulling in.

Vroeger werden er ook wel munten in verstopt, ten teken van voorspoed en financieel geluk. Deze traditie is vervlogen. Heden ten dage worden de oliebollen in een goudkleurig jasje gestoken – de betekenis van de weelde, die men elkaar toewenst.

4. Siu – How – Chow – “lachende mond”. Gebakken rijstemeelballetjes gerold in sesamzaadjes. Blij en gelukkig zijn!

5. Kwa-Tji – rode pitten van de meloen. Geluk op financieel gebied. Het geluk wordt toegewenst om “schatten” toebedeeld te krijgen.

6 Lin – Tji- lotuspitten, omhuld met gesmolten suiker, dat daarna is verhard.

Lin betekent in het Chinees “achter elkaar” en Tji is ook “jongen”.

Vroeger was het zo dat jongens alleen belangrijk waren voor het nageslacht. Slechts jongens waren belangrijk voor de voortzetting van de stamboom. Meisjes telden hiervoor niet mee. Zij waren slechts een “middel” om jongens voort te planten.

7. Tong – Lin – Aow , gekookte, gesuikerde lotuswortel.

Lin betekent ook “bij elkaar horen”. Aow klinkt als “partner”. Bij elkaar worden gebracht met als doel: het huwelijk.

8. Ook is er een speciale ronde taart, die in stukken wordt gesneden, Lin Ko. Verder allerlei soorten “Ko’s” (gebak, koek)

Lin betekent : jaar en Ko betekent : gebak, maar ook “omhoog” (in klank). Men wenst elkaar “omhoog” gaan in alle opzichten, dus v o o r u i t !

Traditioneel worden er veel gerechten geserveerd tijdens het Nieuwjaarsfeest. Echter nooit het aantal van zeven. Dit getal geeft een herdenking van een overledene aan.