Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Alles over mosselen

Leuk en handig om te weten. WIST U DAT

er parels in mosselen kunnen zitten? Over het algemeen zijn het bijzonder kleine zwarte en/of donkerblauwe parels die incidenteel in de mosselen voorkomen.

HET BEWAREN VAN MOSSELEN NA AANKOOP.

Het is van belang mosselen na aankoop zo koel mogelijk (niet boven de 7 graden) te houden. Bewaar de mosselen nooit in een bak met water en zout, maar altijd onderin de koelkast. De verpakkingen zijn tegenwoordig vrijwel allemaal lekvrij en voorzien van een houdbaarheidsdatum.

HET ETEN VAN MOSSELEN

Mosselen eet u met de vingers, dus hou een paar servetten bij de hand. Gebruik de eerste lege schelp als "klemvork" om de volgende mossel uit de schelp te trekken en vervolgens in de mond te stoppen. Bestek is dus overbodig.

MOSSELEN EN WIJN

Een Sylvaner of een Pinot Blanc passen uitstekend bij mosselen. De Pinot Blanc is een frisse en fruitige wijn. De Sylvaner is een neutrale, frisse wijn.

MOSSELEN EN GEZONDHEID.

Voedingswaarden

Het eten van mosselen is zeer gezond, omdat zij evenveel eiwit per gewicht als biefstuk bevatten, veel minder vet zijn en daardoor slechts 25 procent van de calorische waarde. Bovendien zijn mosselen in vergelijking met vlees veel rijker aan mineralen, kalk, fosfor en ijzer. Mosselen zijn verder rijk aan seleen en vitaminen en hebben een hoog jodiumgehalte. Per 100 gram bevat een mossel onder andere 10 gram eiwit, 1 gram vet, 2 gram koolhydraten, 250 milligram fosfor, 6 milligram ijzer, 300 milligram natrium, 2 gram vitamine C en 85 gram water.

ALLERGIE.

Sommige mensen zijn overgevoelig voor mosselen. Het eten van mosselen kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid. Dat komt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Met name bij het begin van het seizoen is het eiwitgehalte erg hoog. Het percentage van deze mosseleiwitten loopt in de maanden met de 'r' iets terug. Wanneer de genoemde symptonen zich openbaren, kan het drinken van een glas melk vaak verlichting brengen.

KRABBETJES IN DE MOSSELEN.

Tussen de partijen mosselen bevinden zich soms minuscuul kleine krabbetjes. Doorgaans zijn ze na de zoveelste spoeling verdwenen, maar het komt voor dat ze de dans ontspringen. Het kan ook voorkomen dat zich een klein krabbetje heeft genesteld in de mosselschelp. Deze kunnen dan makkelijk met de hand verwijderd worden. Mocht u ze per ongeluk doorslikken, dan vormt dat geen gevaar voor de gezondheid.

Bij de mosselen

Bij mosselen serveert u (stok)brood, frites of een frisse salade. Daarnaast horen bij mosselen sauzen. Populaire smaken zijn: knoflooksaus, mosterdsaus, cocktailsaus, kerriesaus en ravigottesaus. Deze kunt u kant-en-klaar kopen maar u kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Hieronder vindt u een aantal eenvoudige recepten van sauzen:

Mosterdsaus

2 dl mayonaise

1 dl slagroom

2 eetl. mosterd

zout, peper

worcestersaus

1 citroen

Doe de mayonaise en de room in een kom en klop dit met een garde tot de massa enigzins dik begint te worden. Roer de mosterd er door en breng de saus op smaak met peper, zout en enkele druppels worcestersaus. Roer tot slot het sap van de citroen er door.

Cocktailsaus

2 dl mayonaise

2 dl slagroom

1 sjalotje

2 eetl. tomatenketchup

zout, peper

1 citroen

cognac

sherry

Klop de slagroom op en roer er eenzelfde hoeveelheid mayonaise door. Voeg vervolgens de tomatenketchup, het sap van de citroen, peper, zout en een flinke scheut cognac en sherry toe.

Ravigottesaus

2 dl mayonaise

kappertjes

ui

bieslook

peterselie

kervel

dragon

Snij de ui en kappertjes in klein stukjes en hak de kruiden fijn. Roer alles door de mayonaise.

Knoflooksaus

1 bekertje zure room

3 eetl. ketchup

5 eetl. halvanaise

2 tenen knoflook

3 eetl. peterselie

worchestersaus

peper, zout

Hak de peterselie fijn en snij de knoflook in kleine stukjes. Roer alles door elkaar.

Bron: tijd voor vis.MOSSELEN ZIJN LEVEND

Veel mensen weten niet dat mosselen levend de pan in gaan. Waarom zou u dat ook moeten weten? Omdat op het moment dat ze doodgaan voor het koken, niet meer geschikt zijn voor consumptie. Een zorgvuldige behandeling waardoor de schelpdieren levend worden gehouden, totdat de pan op het vuur gaat, is van groot belang en voorkomt teleurstelling.

BEHANDELING VOOR HET KOKEN

Spoel voor het koken de mosselen af en loop ze even na. Verwijder kapotte mosselen. Tegenwoordig blijven de mosselen in de lekvrije verpakkingen allemaal licht openstaan en sluiten zich pas na enkele minuten. Dit komt omdat de mossel ontspannen is in zijn beschermde omgeving (verpakking). Wanneer hij uit de verpakking gehaald wordt reageert hij traag. Hou de mossel even onder koud stromend water en geef een tik tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel lijkt 'wakker' te worden.

Als een mossel na het koken dicht blijft

Sommige mosselen blijven na het koken dicht. Open deze mosselen apart met een mesje. De mossel blijft dicht doordat hij een krachtige sluitspier heeft. Hij moet een handje geholpen worden. Heel incidenteel gaat het om een slikmossel, een mossel die vacuum gezogen is met slik. Open de mossel daarom apart en niet boven de pan.

Hoeveelheden per persoon

Reken globaal op 1 kilo mosselen per persoon.

MOSSELEN DIE OVERBLIJVEN

Mosselen die overblijven na de maaltijd hoeft u niet weg te gooien. U kunt ze eenmaal gekookt (en uit de schelp) goed bewaren in de koelkast. Daarna kunt u ze verwerken in een voorgerecht of als borrelhapje. Invriezen kan ook, waarna ze na ontdooiing weer gebruikt kunnen worden.

Home Recepten