Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het berijmen van het glas

Kunstgreepjes om de rand van het glas te berijmen. Sommige cocktails moeten in een berijmd glas opgediend worden om hun volheid te bereiken.

Een glansrand berijmen betekent de rand van het glas bedekken met een boordje suiker of zout.

Om een glas te berijmen met witte suiker moet je een ei breken, het wit opvangen en op een bordje gieten. Vervolgens doop je het glas in het eiwit en meteen daarna in een ander bordje met suiker. Hoe langer en hoe verder men het glas in de suiker dompelt, hoe harder het berijmde kraagje zal zijn.

Indien je een berijmd glas wil bekomen met een gekleurd kraagje, dompel je de rand van het glas in plaats van eiwit in een gekleurde siroop naar keuze. Vervolgens dompel je het glas in de suiker.

Een berijmd glas met zout gebruik je voor cocktails van het type Margarita en voor cocktails met tequila. Je wrijft de rand van het glas met een schijfje citroen in en dompel vervolgens het glas in een bordje met fijn zout.

Je kan op dezelfde wijze tewerk gaan om een glas te berijmen met cacao, koffie of geraspte kokosnoot.

Home Recepten