Het berijmen van het glas

Kunstgreepjes om de rand van het glas te berijmen. Sommige cocktails moeten in een berijmd glas opgediend worden om hun volheid te bereiken.

Een glansrand berijmen betekent de rand van het glas bedekken met een boordje suiker of zout.

Om een glas te berijmen met witte suiker moet je een ei breken, het wit opvangen en op een bordje gieten. Vervolgens doop je het glas in het eiwit en meteen daarna in een ander bordje met suiker. Hoe langer en hoe verder men het glas in de suiker dompelt, hoe harder het berijmde kraagje zal zijn.

Indien je een berijmd glas wil bekomen met een gekleurd kraagje, dompel je de rand van het glas in plaats van eiwit in een gekleurde siroop naar keuze. Vervolgens dompel je het glas in de suiker.

Een berijmd glas met zout gebruik je voor cocktails van het type Margarita en voor cocktails met tequila. Je wrijft de rand van het glas met een schijfje citroen in en dompel vervolgens het glas in een bordje met fijn zout.

Je kan op dezelfde wijze tewerk gaan om een glas te berijmen met cacao, koffie of geraspte kokosnoot.

3 Reacties

  1. Neem hem mee.!
    Willeke.

  2. Heb je wel eens gehoord van hetzelfde maar dan met allerlei taartversieringen?

    Tevens als ik een garnalen of andere vlees coctail maak doe ik de rand met hele fijne peterselie en eiwit.

  3. Bedankt voor je Tip, ik zet je artikel gelijk favoriet.
    Ik kom er nu pas achter dat niet alleen mijn eerste pagina (erie_fraters), maar al mijn pagina’s we-contact hebben, niet slim he *grijns*.
    Ik kan nu maanden oude berichten gaan beantwoorden, wat zullen ze me onbeleefd gevonden hebben.
    Groetjes, Erie

Geef een reactie