Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Borrel of Partyhapjes, hoe werkt dat?

Hapjes zijn kleine, verfijnde lekkernijen die met de vingers gegeten worden; bestek en borden komen er niet of nauwelijks aan te pas. Waarschijnlijk komt dat door het geweldige gevoel dat we krijgen bij het overtreden van de regels waarmee we zijn opgegroeid. ? Zit stil onder het eten.? ?Je mag pas van tafel als je bord leeg is.?
Zorgeloos genieten we met een drankje in de ene hand en een klein hapje in de andere.
Hapjes gaan gepaard met drukbezochte feestjes, waar we vrij zijn om, zonder last van een bord, het ene na het andere gesprek aan te knopen.
Hapjes zijn aantrekkelijk, kleurrijk en vers, en ze worden in grote hoeveelheden geserveerd. De schaal met hapjes is een goede ontmoetingsplaats.
Hapjes zijn altijd een succes; zelfs de meest voorzichtige eter probeert er wel een.
Onthoud de gouden regel;
of het nu gaat om een geraffineerde miniatuur pekingeend of om een toast in feest formaat, er is een ding dat alle hapjes gemeen hebben:
ze moeten absoluut onweerstaanbaar zijn.Dat is een vraag waarover goed nagedacht is. Conclusie is dat met de ideale hapjes in een of maximaal twee hapjes moet kunnen opeten. Bestek of borden zijn overbodig, zodat de gasten rustig kunnen rondlopen en eten. Kies je ervoor om geen borden te gebruiken, dan mogen de hapjes niet uit elkaar vallen, zodat ze op de kleding van je gasten terechtkomen, die wanhopig op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde plant om de restjes in te verbergen. Toch zijn er een paar geweldige recepten, waarbij je bordjes nodig hebt. Recepten als antipasto hapjes en gemarineerde kaas of groenten willen we niemand onthouden. Uiteraard behoren de dipsauzen ook tot de hapjes. Je zult voor brood of andere ? lepels ? moeten zorgen, zodat iedereen je recept kan uitproberen. Zoals je nu begrijpt, vallen er zeer uiteenlopende gerechten onder de categorie hapjes. Bovendien beperken we ons niet tot de hartige hapjes: op veel bijeenkosten worden ook zoete hapjes geserveerd.Hapjes zij ideaal. Misschien wil je een groepje vrienden een hors d? oeuvre aanbieden voordat je ?s avonds uitgaat, of misschien wil je hun juist iets aanbieden zodra je weer thuiskomt, om nog iets te drinken met de groep. Wellicht geef je een speciaal diner en wil je vooraf wat canapes serveren bij de drankjes. Maar het kan ook zijn dat je een groot feest voor 100 gasten organiseert, een bruiloft in een feesttent voor 250 gasten of een picknick of brunch in je tuin. Hapjes spelen op elke gelegenheid een belangrijke rol.De keuze van een bepaald hapjes menu hangt van veel factoren af. Wat voor soort bijeenkomst is het? Hoe lang gaat het duren? Op welk tijdstip van de dag wordt het gehouden? In welk seizoen? Hoeveel gasten komen er? Wat zijn hun voorkeuren en leeftijden? Waar gaan hun interesses naar uit? Zijn er vegetariers of mensen die geen vis eten? Hoeveel tijd heb je nodig voor de voorbereiding? Wat voor soort keuken heb je ter beschikking?

Bij hapjes is het belangrijk dat je alles zo eenvoudig mogelijk houdt. Overdrijf niet. Een paar goed gekozen schotels zullen meer indruk maken en zullen je meer tijd en vrijheid geven, dan verschillende recepten. Verdubbel of verviervoudig indien nodig de benodigdheden voor een recept en serveer de hapjes op grote volle schalen. Blijven je gasten de hele avond dan kun je een paar zoete hapjes klaarmaken voor later op de avond.en het seizoen bepalen zijn bepalend of je warme of koude schotels wilt serveren: ? s zomers is er meestal niet zovee; behoefte aan warme gerechten, zodat je automatisch meer tijd hebt, omdat je niet bezig bent met koken en opwarmen op het moment dat je gasten arriveren.

Natuurlijk hangt de keuze voor een bepaald hapjesmenu af van de gasten die komen. Een voetbalteam is waarschijnlijk niet helemaal tevreden met petitfours en quiches, terwijl je tante van negentig wat verbluft is door de gevulde pepers en Mexicaanse burgers. Hier moet een zorgvuldige keuze gemaakt worden. Een goede vuistregel voor een gemengde groep is de keuze uit een paar bekende, algemene gerechten, bijvoorbeeld op basis van brood (zeker als je alcohol schenkt) en ten slotte nog een of twee onbekende gerechten. U zult ontdekken dat de mensen wat hun smaak betreft opeens veel natuurlijker zijn, omdat het om kleine hapjes gaat (misschien vind je tante die pepers wel heerlijk) Varieer de gerechtjes zoveel mogelijk. Gebruik bepaalde ingredienten liever niet nog een keer in een ander recept. Serveer dus geen garnalenpannenkoekjes en garnalentempura. Houd ook rekening met de smaak soorten zuur, zoet, zout, pittig, hartig, met warme en koude gerechtjes en probeer een goed evenwicht te vinden.Een van de grootste dilemma? s bij het bereiden van hapjes is hoeveel je moet maken. Hoe weet je hoeveel iedereen eet? Hoe weet je wat het populairste hapje wordt? En, in het allerergste geval, wat je gaat doen als het eten op is? Bij borrelhapjes voor een diner moet je ongeveer drie tot vijf stuks per persoon rekenen. Voor een korte (twee a drie uur durende) cocktailparty reken je per uur, vier tot zes stuks per persoon. Voor een langere feestelijke bijeenkomst of wanneer hapjes de plaats innemen van een maaltijd, moet je uitgaan van acht tot twaalf stuks per persoon. Zoutjes, nootjes en andere snacks zijn hier niet meegerekend. Voor tien a twintig personen is het raadzaam zes verschillende schotels voor te bereiden, bij meer personen acht. Voor een bepaalde bijeenkomst die een hele avond duurt, kun je beginnen met lichte canapes, gevolgd door wat steviger hapjes en ten slotte zoete. Het is aan te bevelen je gasten van tevoren over het eten in te lichten. Organiseer je een cocktailparty, dan kun je op de uitnodiging naast de aanvangstijd vermelden tot hoe laat je party zal duren.: de gasten verwachten dan hapjes en geen volledige maaltijd. Gaat het om een bijeenkomst die de hele avond duurt, laat je gasten dan weten dat u voor de maaltijd zorgt. Het is altijd beter teveel eten te hebben, dan dat je gasten vertrekken met een hongerig gevoel.Heb je eenmaal besloten wat je gaat serveren moet je bepalen hoe je dat gaat doen. Ook hier dien je rekening te houden met de hoeveelheid gasten, de ruimte en de mogelijkheden die je ter beschikking staan. Nodig je een paar vrienden uit, dan vind je het misschien fijn om de hapjes zelf rond te delen. Voor een grotere bijeenkomst kun je een buffettafel opstellen. Deel je de hapjes rond, ongeacht of je de gasten wel of niet van borden voorziet, zorg er dan voor dat er voldoende servetten zijn. Geef je borden, creeer dan en plek waar je gasten hun gebruikte cocktail prikkers kwijt kunnen. Maak je gebruik van een buffettafel, dan moet je goed nadenken over de indeling. Bij een grote bijeenkomst is het raadzaam twee tafels te plaatsen, zodat je gasten niet te lang hoeven te wachten. Is dit niet mogelijk, zet dan aan beide uiteinden van de tafel dezelfde schotels, zodat de gasten er aan twee kanten bij kunnen. Zorg aan beide uiteinden voor borden, bestek en servetten. Serveer zoete gerechten op een aparte tafel. Het is belangrijk om wachttijden te voorkomen. Zet de buffettafel dus niet direct naast de tafel met de drankjes, anders loopt iedereen elkaar in de weg. Je kunt iedereen waarschuwen dat het eten klaarstaat, maar je kunt ook telkens een groepje uitnodigen naar de tafel te komen bij gebrek aan ruimte. Zorg ook voor ruimte waar je gasten hun gebruikte borden neer kunnen zetten.Het heeft weinig zin om prachtige gerechtjes te maken en die vervolgens op lelijke schalen te serveren. Hapjes moeten er verleidelijk uitzien: de presentatie is belangrijk. Breng een garnering aan voordat je de hapjes op de schaal legt. Een mooi gevouwen servet, bananen of druivenbladeren en verse kruiden vormen uitstekende ?bedjes? voor hapjes. Linnen servetten zijn mooier dan papieren, omdat het papier vet absorbeert en er onaantrekkelijk uitziet als de schaal half leeg is. Experimenteren met platte mandjes, kommen, metalen of glazen schalen, tegels en houten plateaus. De mogelijkheden zijn oneindig, als alles maar schoon is. Je moet ook rekening houden met het thema van de hapjes; tapas en mezze kunnen er verbluffend mooi uitzien als ze op kleurige keramische tegels worden geserveerd. Combineer niet meer dan twee soorten hapjes op een schaal. Maak je de schaal voller met slechts een gerecht, dan is het effect groter. Bovendien is het op die manier veel makkelijker om de schaal aan te vullen. De garnering moet altijd vers zijn en niet te groot.Neem gerechten die je een paar dagen van tevoren kunt maken en ik de koelkast of diepvries kan bewaren. Neem tevens een of twee gerechten die je op een dag bereidt. Voorkom zoveel mogelijk dat je op het laatste moment moet koken. Bereid de gerechten eerder op de dag en verwamt ze vlak voor het serveren.Voer op het laatste moment alleen eenvoudige klusjes uit, zoals de verzorging van de garnering. Maak een boodschappenlijst voor de gerechten die je al kunt voorbereiden en maak een schema wanneer dit moet gebeuren. Ingredienten die niet bederven, kun je ruim van tevoren inkopen. Andere benodigdheden, zoals verse kruiden en groenten, moet je zo laat mogelijk aanschaffen. Kleine hapjes zoals miniquiches en gehaktballetjes moeten voor het invriezen volledig afkoelen. Vries ze in op bakpapier. Plak een etiket op de zakjes en laat voor het afsluiten zoveel mogelijk lucht ontsnappen zodat het ontdooien makkelijker gaat. Je kunt de hapjes in vetvrij papier in diepvriesdozen invriezen. Vaak wordt vergeten om na te gaan of de voorzieningen in de keuken toereikend zijn. Controleer bijvoorbeeld of je koelkast en vriezer groot genoeg zijn. Is je oven geschikt voor het opwarmen van alle hapjes die je wilt serveren? Heb je genoeg borden, schalen, glazen, bestek? Zo niet, dan is er geen man overboord. Je kunt alles huren of lenen. Zorg dat je goed bent voorbereid.

Bron: Een feestelijk hapje

Home Recepten