hartige hapjes

lekkere zelfgemaakte hartige hapjes

ongeveer 6 stuks

maak van 125 gram witbroodmix,1 el gesmolten boter en 3/4 dl lauw water brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het rijzen.
rol het deeg uit tot een dunne lange lap en snij daaruit 6 deeglapjes van ong. 10 bij 14 cm.
Of gebruik koelvers pizzadeeg,rol het iets dunner en snij dat in 6 vierkantjes.
haal het gehakt uit 300 g gewone saucijsjes en meng het met de helft van ee losgeklopt ei,1 fijngewreven beschuit,1 el fijngehakte salie,4 el fijngehakte amandelen,2-3 el port en wat peper naar smaak.
vorm van het gehakt 6 rolletjes van ong. 6 cm.
leg ze op de deeglapjes en kwast het deeg rondom met water.
sla de zijkanten van het deeg naar boven,rol de deeglapjes op,bestrijk ze met de rest van het losgeklopt ei en bak ze op 200 graden in 25 min. goudbruin en gaar.

variatie:
gebruik vegetarisch gehakt meng dit met 1 ei,1 el ketchup,1 fijngewreven beschuit,1 teen knoflook uit de pers, 1 el oregano of majoraan en 1 el peterselie en vorm hier min of meer samenhangende worstjes van en volg verder het recept.

laat 10 bladerdeeglapjes ontdooien.
prak 300 gram verse geitenkaas los.
Snij 1 appel in blokjes en schep dit om met 40 gram rozijnen,2 el honing en een mespunt kerriepoeder door de geitenkaas.
verdeel het mengsel over het midden van de bladerdeeglapjes.
kwast de punten met water in,vouw ze naar het midden toe dicht.
Kwast de bovenkant van het bladerdeeg in met losgeklopt ei.
bak de flapjes bij 200 graden in 18-20 min. gaar.

variatie:
maak een vulling van 200 gram sjalotjeskaas,75 gram zalmsnippers,3-4 el dillegroen en een mespunt chilipoeder.

laat 6 vellen filodeeg ontdooien.
kook 300 g. spinazie 4 min.,laat het uitlekken in een zeef,druk overtollig vocht eruit en hak het fijn.
verkruimel 150 g. feta en hak 50 g geroosterde pijnboompitten fijn.
Meng spinazie,feta en pijnboompitjes en voeg naar smaak zout en peper toe.
Snij uit elk vel filodeeg 4 vierkantjes van ong. 12 bij 10.
Smelt wat boter in een kommetje,kwast de filovierkantjes hiermee in en leg steeds 2 lapjes met de punten verspringend op elkaar.
leg op elk een volle lepel van het spinaziemengsel.
kwast het deeg rondom de vulling in met water,neem het dege boven de vulling als een buideltje samen en druk goed op elkaar.
kwast ze in met de gesmolten boter en bak ze op 200 graden in 12-15 min. gaar.

variatie:
snij of rasp een kleine courgette fijn en roerbak dit in 1-2 el olie.
laat het uitlekken.
verkruimel 200 g mozzarella.
Snij het blad van 6 takjes basilicum fijn,pluk het blad van 4 takjes majoraan af.
meng courgette,mozzarella,basilicum en majoraan en voeg naar smaak zout en peper toe.

vet een bakplaat voor 12 muffins in.
zeef in een kom 250 g zelfrijzendbakmeel,1 tl bakpoeder en 1 tl zout.
maak een kuiltje in het midden en schenk hierin 1 dl karnemelk,50 g gesmolten boter en 1 losgeklopt ei,en voeg 150 g verkruimelde verse geitenkaas,1 el peterselie,100 g geraspte wortel toe en meng het tot een kneedbaar,luchtig samenhangend deeg,druk ze in de holtes van de muffinplaat en bak ze op 225 graden in 25 min gaar en goudbruin.

variatie:
vervang de halft van de bloem door maismeel,voeg karnemelk,boter en ei toe en voeg vervolgens 50 g gesnipperde rode paprika,50 g gesnipperde jalapenopeper,150 g uitgelekte maiskorrels en 50 g cheddarkaas toe.

halveer 6 partypitabroodjes platliggend tot 2 rondjes,leg ze op de bakplaat en bestrijk ze met een mengsel van 2 el tomatenpuree en 2 el tomatensaus met olijven (heinz).
leg op elk 2-3 blaadjes rucola,een schijf tomaat,een dun plakje verse geietnkaas.
Bak de pizzarondjes 5 min. op 225 graden of onder de voorverwarmde overgrill.

variatie:

met dezelfde tometensaus,maar belegd met ontdooide lentspinazie met room (iglo),reepjes gedroogde tomaten,wat pijnboompitten en geraspte jonge kaas.

gebuik kant en klaar croissantdeeg.
Snij de lapjes los en bestrijk ze met tomatentapenade.
leg er een klein salamiworstje op en rol het deeg luchtig eromheen.
kwast het deeg met wat losgeklopt ei voor een mooi glanslaagje.
bak ze bij 225 graden in 15 min. gaar en goudbruin.

Variatie:

met een passend plakje kaas,wat zaanse mosterd en borrelworstje uit blik.

6 Reacties

  1. hansenwendy

    19 juli 2005 at 09:13

    Hoi Ireen,

    het ziet er allemaal weer lekker uit !
    ik zet het ook op mijn pagina, dankje wel !

    Groetjes wendyG.

  2. grimmigbeertje

    29 mei 2005 at 16:14

    ik ben gek op kleine hapjes
    dus ik heb je bij mijn favo gezet
    groetjes lucy

  3. Ik heb dit artikel mee naar mijn pagina genomen.
    Bedankt.

    Partymamma

  4. Voor op verjaardagen.
    Ik neem je artikel mee.
    Groetjes,

  5. Hoi,

    Ik neem deze van je mee.
    Ik neem aan dat er nog meer lekkere dingen bij komen?

    Gr en alvast bedankt, Irma

Geef een reactie