Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Voedsel veiligheid!

Het algemeen advies luidt: zoveel mogelijk groente. Schokkend was het dus om erachter te komen dat je een bepaalde groep groente (nitraatrijke groente)niet meer dan 2 keer per week mag eten omdat deze anders schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Van nature bevatten sommige groenten nitraat. In de voeding is het nauwelijks schadelijk voor mensen. Door het bewaren, bereiden of het eten van groente wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet kan de beschikbaarheid van zuurstof in het bloed verminderen. Ook kunnen in het lichaam zogenaamde nitrosamines - nitroso-verbindingen - gevormd worden die mogelijk kankerverwekkend zijn. Het Voedingscentrum adviseert nitraatrijke groente af te wisselen met nitraatarme groente en niet vaker dan twee keer per week een maaltijdportie nitraatrijke groenten te eten.Nitraatrijke groenten zijn:

* Andijvie

* Rode bieten

* Bleekselderij

* Chinese kool

* Koolrabi

* Paksoi

* Postelein

* Raapstelen

* Alle soorten sla

* Spinazie

* Spitskool

* VenkelGroentesoorten die weinig nitraat bevatten zijn:

* Asperges

* Aubergine

* Bloemkool

* Boerenkool

* Broccoli

* Courgette

* Doperwten

* Knolselderij

* Komkommer

* Paprika

* Prei

* Rodekool

* Savooienkool

* Schorseneren

* Snijbonen

* Sperziebonen

* Spruiten

* Tomaten

* Tuinbonen

* Uien

* Witlof

* Witte kool

* Wortelen.De hoeveelheid licht, bemesting en het ras hebben invloed op de hoeveelheid nitraat in groente. Biologische groenten bevatten soms minder nitraat, evenals groenten die niet in de kas zijn geteeld maar op het veld. Diepgevroren spinazie bevat minder nitraat dan verse. De spinaziesoort die wordt gebruikt voor diepvriesspinazie bevat relatief weinig nitraat. Bovendien wordt het in de zomer geteeld waardoor minder nitraat wordt gevormd. Spinazie die wordt diepgevroren, wordt in de fabriek maar heel even verhit en vervolgens snel ingevroren. Hierdoor wordt er maar heel weinig nitraat in nitriet omgezet. Dit is de reden waarom diepvriesspinazie zonder probleem verhit kan worden.Bewaar liever geen restjes van bereide nitraatrijke groenten. Door restjes te bewaren en op te warmen, wordt de hoeveelheid nitriet groter.Combineer nitraatrijke groenten bij voorkeur niet met vis. Door een reactie van de eiwitten in vis met nitriet, kunnen voor het lichaam schadelijke stoffen ontstaan (nitroso-verbindingen).

Home Recepten