Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

fingerfood

fingerfood kleine hapjes uit het vuisje.

Title of Your Page


finger food

fingerfood zijn kleine hapje die je met de hand kan eten

leuk als amuse of als borrelhapje.

aardappel met knoflookmayonaise

2 middelgrote aardappels (vastkokers)

8 eetl. mayonaise

3 knoflooktenen

1 eetl. kappertjes

1 theel. paprikapoeder

75 ml. olijfolie

grof zeezout of zout

1 eetl. fijngehakte peterselie

Schil de aardappels. Doe de mayonaise in een kom. Roer de knoflook uit de knijper, de kappertjes en de paprikapoeder er doorheen. Kook de hele aardappels in ca. 20 minuten gaar. Giet ze af en stoom ze droog. Laat de aardappels afkoelen. Snijd ze tweemaal in de lengte door, zodat er 8 aardappelparten ontstaan. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de stukken aardappel snel aan alle kanten knapperig en lichtbruin. Leg de aardappelparten in een schaaltje en bestrooi ze met enkele korrels zeezout en peterselie. De aardappelparten worden in de mayonaise gedoopt.

Ananassalsa

1 grote ananas

1 rode chilipeper

2 bosuitjes

2 takjes koriander

sap van 1 limoen

Maak de ananas schoon en snijd hem heel fijn. Maak ook de chilipeper schoon, verwijder de zaadjes en snijd samen met de bosuien en de koriander fijn. Roer alles goed door elkaar en de ananas salsa is klaar.

Ansjovisbroodjes

100gram boter

citroensap

enkele theel. ansjovispasta (uit een tube)

2 of 3 hardgekookte eieren

kappertjes

zacht wittebrood

1 blikje ansjovisfilets

Roer in een met warm water omgespoelde kom de boter los en romig en doe er af en toe ene druppel citroensap bij. Roer door de boter de ansjovispasta. Snijd de eieren in plakjes en snijd uit dunne witte boterhammen rondjes, even groot als de plakken ei. Bestrijk deze met ansjovisboter, leg daarop een plakje ei en daarop een opgerold stukje ansjovisfilet met een paar kappertjes.

Ardennerham met vijgen

16 kleine rijpe vijgen

200 gram gesneden Ardennerham

tube mayonaise

Was de vijgen en droog ze goed af. Wikkel er de plakjes ham om, en steek deze vast met een cocktailprikker. Spuit mayonaise in een brede streep over de vijgen.

Aubergine-sesamkaviaar

2 aubergines

4 eetlepels tahini (sesampasta)

1 teen knoflook

zout

peper

Pof de aubergines en verwijder de schil. Doe alle ingredienten samen in een pan en pureer alles tot een geheel. Lekker op stokbrood of bij vis.

Avocado spread

3 grote rijpe avocado?s

? rode paprika

2 theel. citroensap

1 eetl. mayonaise

1 eetl. kwark

1 eetl. fijngehakte bieslook

zout

peper

Halveer de avocado?s met een scherp mes, verwijder de pitten en schil de helften. Wrijf het vruchtvlees door een zeef tot een fijne puree. Roer direct het citroensap erdoor, dan blijft de puree goed van kleur. Rasp de paprika fijn en doe die met de overige ingredienten door de puree. Op smaak brengen met zout en peper en serveren op geroosterd brood of toastjes.

Avocadocreme met zalmblokjes en rivierkreeftjes

2 rijpe avocado?s

1 limoen, geperst

2-3 eetl. yoghurtmayonaise

1 bakje rivierkreeftjes (100 gram)

1 bakje gerookte zalmblokjes (100 gram)

16 sprietjes bieslook (van plantje of uit zakje), fijngeknipt

Avocado?s schillen, pit verwijderen en vruchtvlees besprenkelen met wat limoensap. Met staafmixer of in keukenmachine avocado met yoghurtmayonaise tot gladde massa pureren. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel extra limoensap. Rivierkreeftjes grof hakken en in kom mengen met zalmblokjes, bieslook, rest van limoensap en peper naar smaak. Avocadocreme over acht kleine glaasjes verdelen. Zalmmengsel erop scheppen en theelepel bij elk glas geven. Lekker met driehoekjes geroosterd brood of met melbatoast.

Bieslook-kaascreme op roggebrood

? dl slagroom

75 gram verse roomkaas

100 gram geraspte belegen kaas

? theel. bieslook

peper

6 sneetjes roggebrood

2 takjes peterselie

rond uitsteekvormpje

spuitzak

In kom slagroom stijfkloppen. Roomkaas, kaas en bieslook erdoor kloppen. Op smaak brengen met peper. Kaascreme in spuitzak doen en in koelkast leggen. Uit elk plakje roggebrood 3 rondjes steken. Kaascreme in toefjes op roggebroodrondjes spuiten. Van peterselie 18 toefjes halen. Elk rondje garneren met toefje peterselie.

Bitterballen

300 gram rundergehakt

1 gesnipperde ui

2 theel. kerriepoeder

2 eetl. beschuitkruim

50 gram Parmezaanse kaas

2 theel. worcestershiresaus

2 theel. tomatenketchup

1 eetl. melk

1 ei

? theel. zout

2 eetl. bloem

1 eetl. olie

Meng gehakt, ui, kerrie, beschuitkruim, geraspte kaas, worcestershiresaus, tomatenketchup, melk, ei en zout goed door elkaar en kneed er balletjes van. Rol ze door de bloem en bak ze op ene niet te hoog vuur in de olie goudbruin en gaar. Steek er cocktailprikkers in.

Bladerdeegbroodjes gevuld met shoarmavlees

1 bosuitjes

1 rode paprika

2 eieren

1 pak diepvriesbladerdeeg (10 stuks)

250 gram shoarmavlees

2 eetl. zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 200?C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Snijd de paprika in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprikahelften in kleine blokjes. Klop de eieren los. Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien. Bak het shoarmavlees in de zonnebloemolie in ongeveer 5 minuten bijna gaar. Mocht het vlees uit erg grote stukken bestaan, snijd het dan wat kleiner. Schep het vlees af en toe om. Doe het vlees in een kom. Schep de bosuiringetjes, paprikastukjes en de helft van het eimengsel door het vlees. Leg in het midden van elk plakje bladerdeeg wat van de shoarmavulling. Vergeet niet de plastic velletjes die tussen de plakjes bladerdeeg zitten te verwijderen. Bevochtig de randen van het deeg. Vouw het deeg als een saucijzenbroodje op, plak de kanten op elkaar en vouw ze een stukje om. Plak ook de naad aan de bovenkant goed vast. Smeer de bovenkant van de broodjes in met losgeklopt ei. Leg de broodjes op de bakplaat en bak ze in de oven in ongeveer 20 minuten knapperig en licht bruin.

Bladerdeegflapjes gevuld met krabsticks en feta

1 klein preitje

2 eieren

250 gram krabsticks

50 gram feta

1 pakje diepvriesbladerdeeg

2 eetl. fijngehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 200?C. Snijd het schoongemaakte preitje in zeer dunne ringetjes. Klop de eieren los. Haal de krabsticks uit de plastic hulsjes. Snijd de sticks in drieen. Wrijf de vezels los. Verkruimel de feta. Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien. Verwijder de plastic velletjes die tussen de deeglapjes zitten. Maak de vulling: roer de feta, krabvezels en peterselie en 2/3 van het eimengsel door elkaar. Leg in het midden van elk deeglapje een klein bergje van de vulling. Maak de randen van het deeg vochtig met water. Vouw het deeglapje diagonaal op en druk de randen op elkaar. Druk nu met de randen van de vork de randen nog eens aan. Bestrijk de bovenkant van de flapjes dun met de rest van het losgeklopte ei. Leg de deegflapjes op een met bakpapier bekleed rooster of bakplaat. Bak de deegflapjes ongeveer 20 minuten in de oven lichtbruin. Afgekoelde deegflapjes kunnen opnieuw in de oven worden verwarmd.

Blauwe kaascrostini met gemarineerde druiven

250 gram pitloze druiven

1 dl. witte port

1 takje rozemarijn

? eetl. balsamicoazijn

1 eetl. gembersiroop

100 gram gorgonzola (blauwaderkaas)

1 eetl. creme fraiche

(versgemalen) zwarte peper

1 walnotenstokbrood (ciabatta con noci)

Druiven wassen, van tros nemen en droogdeppen met keukenpapier. Druiven halveren. In steelpan port met rozemarijn ca. 5 minuten laten inkoken. Takje uit port nemen. Azijn, gembersiroop, port en druiven door elkaar scheppen. Dit minstens 1 uur laten intrekken. Korst van gorgonzola snijden. Gorgonzola met creme fraiche met vork tot gladde massa roeren. Op smaak brengen met peper. Ovengrill voorverwarmen. Brood in 12 plakjes snijden, op bakplaat leggen en aan 1 kant goudbruin roosteren. Ongeroosterde kant van brood besmeren met gorgonzolamengsel. Broodjes in ca. 2 minuten onder grill gratineren. Crostini?s serveren met gemarineerde druiven.

Borrelhapjes met kiwi

Blokjes kaas snijden, kiwi?s in plakjes snijden, deze halveren en met een prikkertje op het blokje kaas steken.

Snij een kiwi in partjes. Snijd een plak ham in de breedte door drieen of door vieren. Leg op ieder stukje ham een partje kiwi en rol dat op.

Snij een kiwi in plakjes. Vouw een plakje cervelaat dubbel, leg daar een half plakje kiwi op en steek dit vast met een prikkertje.

Steek aan een prikkertje een blokje kaas, ? plakje kiwi en bijvoorbeeld een rode kers.

Bruchetta met pate en gebakken appel

1 teentje knoflook, gepeld

6 eetl. olijfolie extra vierge

1 mini ciabattabroodje in sneetjes

? stevige appel, geschild

20 gram boter

100 gram pate

3-4 eetl. cranberry compote

Pers de knoflook boven de olie uit en bestrijk de sneetjes brood ermee. Leg de sneetjes brood op een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven (200?C) in ca. 5 minuten mooi bruin en laat ze afkoelen. Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de parten in dunne partjes. Verhit de boter, bak de appelpartjes aan beide kanten mooi bruin en neem ze uit de pan. Bestrijk de bruchetta?s met de pate en leg er een appelpartje op. Garneer met ? theelepel cranberrycompote.

Canape met zalmtartaar

150 gram zalmfilet

100 gram gerookte zalm

2 sjalotjes

2 eetl. gehakte bieslook

1 eetl. citroensap

versgemalen peper

zout

1 bekertje (125 ml) creme fraiche

4 sneetjes (casino) witbrood

sprieten bieslook of takjes dille voor garnering

Snijd de zalmfilet in zeer kleine blokjes en de gerookte zalm in zeer kleine stukjes. Pel de sjalotjes en snipper ze fijn of rasp ze grog. Meng de twee soorten zalm met de sjalotjes, 1 eetlepel bieslook, citroensap, peper en zout. Meng de rest van de gehakte bieslook door de creme fraiche. Rooster de sneetjes witbrood goudbruin. Snijd de korst van het brood. Besmeer de geroosterde sneetjes met creme fraiche en verdeel daarover de zalmtartaar. Snijd de canapes diagonaal door. Garneer met bieslook of dille.

Cherrytomaat mozzarella spiesjes

16 cherrytomaatjes

8 blaadjes verse basilicum

8 mini-mozzarellabolletjes

1 eetl. olijfolie

zwarte peper

(gehalveerde) sateprikkers

Was de tomaatjes en blaadjes basilicum en dep ze droog. Steek aan elke (gehalveerde) prikker een cherrytomaatje, een mozzarellabolletje, een basilicumblaadje en weer een cherrytomaatje. Besprenkel de spiesjes met olijfolie en maal er peper over.



Home Recepten Kookboeken