De rijke Marokkaanse keuken


Het land van melk en honing. Omschrijving van de eetgewoonten in Marokko en de Marokkaanse gastvrijheid.

Omschrijving van de eetgewoonten in Marokko en de Marokkaanse gastvrijheid.

Aan het uiterlijk van de gerechten wordt in deze keuken veel aandacht besteed. Daardoor zien ze er feestelijk uit. En niet alleen op feestdagen. Rijk is de Marokkaanse keuken, doordat er een overvloed is aan aller- en velerlei ingredienten. De Marokkanen zeggen niet voor niets dat ze leven in een land van melk en honing. En doen de boodschappen. De Marokkaansen koken. Invloeden van buiten spelen ook hier een rol via omringende Afrikaanse landen. Het Europese aandeel bestaat uit Portugal en Engeland (thee).

Gastvrij

Feesten is ook eten in Marokko. En gastvrijheid. Er wordt uitgebreid gekookt. De groenten zijn vers en van het seizoen. Op het feestbuffet vindt u veel, heel veel gerechten. De Marokkaanse keuken is niet voor niets heel uitgebreid. Dus die kan wel wat gasten aan.

Tajine

Op gewone dagen is de hoofdmaaltijd ook overvloedig en uitgebreid. Met een accent op vrijdag. Dat is de heilige dag, waarop traditioneel couscous wordt gegeten, het nationale gerecht met z’n vele variaties. Couscous is een van de bekendste, zo niet het bekendste Marokkaanse (en Turkse) gerecht. Tajine hoort daar ook bij. Het is een stoofgerecht van vis, vlees of kip met groenten. Het heet zo, omdat de aardewerken schaal, waarin het wordt bereid, ook zo wordt genoemd. Bijgerechten voor tajine zijn verschillende salades en Marokkaans brood (plat en rond).

De Marokkaanse keuken kan niet zonder koriander. Vers wel te verstaan. Zoals ook specerijen het liefst versgemalen worden gebruikt. Dat zijn hier vooral kaneel, komijn, saffraan, geelwortel, gember, zwarte peper, cayenne, paprika en anijszaad. De verse koriander wordt vaak samen met peterselie verwerkt.

Arabische tafelmanieren

Natuurlijk was je je handen, want je eet met je handen. Om precies te zijn met de eerste drie vingers van de rechterhand. In het midden van een zeer lage tafel staat het hoofdgerecht. Daaromheen voor telkens 2 a 3 personen schaaltjes met diverse salades. Is het feest, dan is er zeker een voorgerecht. De ‘meer ingewikkelde’ gerechten en de sauzen worden met behulp van brood gegeten. Er is bijna altijd een dessert: fruit en noten samen met verschillende koekjes.
Tijdens het hoofdgerecht eet u alleen wat ‘in de buurt van’ uw eigen saladeschaaltjes ligt. Als u geen grote eter bent, houd daar rekening mee. Want u wordt geacht met kleine hapjes door te blijven eten als u voelt, dat u ‘genoeg’ hebt. Anders vinden de anderen, dat ze ook moeten stoppen. Bent u echt klaar, lik dan uw vingers af.

De bron van dit artikel vindt je hier

5 Reacties

 1. Wat een vreselijk onaardige reactie van je. Ik bedoelde het goed hoor. Je artikelen zijn van het internet gecopieerd, heb ik daar iets van gezegd soms? Iedereen copieert, ik ook, wat kan mij dan schelen. Ik zeg alleen dat je dan de bron er even bij moet zetten om problemen te voorkomen. Een goedbedoelde waarschuwing dus die jij niet waardeert.
  Waarom reageer je trouwens alleen in je eigen GB en in je eigen artukelen op reacties van andere mensen? Je kunt gewoon bij hen zelf je reactie plaatsen.
  Groet, Anne

 2. ingridsaida

  23 mei 2004 at 01:07

  Je bent de allereerste die dit zegt. Waarom meldt je dit in een bericht en ook nog eens in mijn gastenboek? Als iemand problemen heeft met mijn copieeren dan hoor ik dat wel van de persoon in kwestie. Ik zie heus niet overal een bron staan bij alles wat ik op het internet zoal lees, dus……..

 3. Ik had dit al gelezen op het internet. Ik wil niet bemoeizuchtig lijken maar je kunt in het vervolg beter even de bron erbij vermelden, om problemen te voorkomen.
  Hartelijke groet, Anne

 4. ingridsaida

  1 april 2004 at 10:46

  Hoezo Bert? Heb ik iets besmettelijks, misschien, of houdt je gewoon niet van eten met je handen? Je proeft je eten dan echt veel beter, hoor.
  Gr. IngridSaida

 5. recensies_van_bert

  31 maart 2004 at 21:51

  Ik houd enige afstand van u nu. Bert.

Geef een reactie